Jókai bableves nosztalgia kiflivel


Előkészítés
20 perc
Elkészítés teljes ideje
280 perc
Nehézség

Kategória
  • Levesek
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Füstölt csülkös csont alaplé
  • 1 kg
    Kedvenc Hentese húsos sertés csont
  • 1 kisebb darab
    Füstölt csülök
  • 3 gerezd
    Fokhagyma
  • 3 darab
    PENNY babérlevél
  • 12 szem
    PENNY egész bors

Jókai bableves
  • 500 gramm
    Tarka bab
  • 2 liter
    Füstölt csülök alaplé
  • 0.5 liter
    Zöldség alaplé
  • 0.5 liter
    Bab áztató leve
  • 5 gerezd
    Fokhagyma
  • 3 darab
    Sárgarépa
  • 1 darab
    Fehérrépa
  • 1 nagy fej
    Vöröshagyma
  • 6 szem
    San Fabio aszalt paradicsom
  • 1 szál
    Dárdás csemege kolbász
  • 1 darab
    Zöld paprika
  • 2 evőkanál
    Sertészsír
  • 100 gramm
    Sissy tejföl
  • 20 gramm
    PENNY finomliszt
  • 10 gramm
    PENNY fűszerpaprika
  • ízlés szerint
    Só, bors

Csipetke
  • 2 darab
    Tojássárgája
  • 50 gramm
    PENNY finomliszt
  • 1 csipet

Tálalás
  • 4 darab
    Nosztalgia kifli
  • ízlés szerint
    Pirított kolbász (félrerakott)
  • 175 gramm
    Sissy tejföl
  • 1 csipet
    PENNY fokhagymapor
  • 1 csipet
    Fehér bors
  • 1 csipet
  • ízlés szerint
    Friss petrezselyem
  • 2 szál
    Angol zeller
  • 1 kis fej
    Lilahagyma
  • 1 evőkanál
    PENNY almaecet

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Füstölt csülkös csont alaplé

    A csontokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 225C fok légkeverésen 25 percet sütjük.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Fazékba szedjük és mellé rakjuk a füstölt csülköt is, felengedjük annyi vízzel amennyi ellepi
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Fokhagymával, babérlevéllel és borssal ízesítjük, majd 2 órát főzzük és leszűrjük.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    A csülköt hagyjuk kihűlni és az esetlegesen megmaradt alaplevet tárolhatjuk fagyasztóban.
  5. accessibility.recipes.cookingstep

    Jókai bableves

    A babot előző este bő, hideg vízbe áztatjuk.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    A zöldségeket megmossuk és meghámozzuk.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    A répákat felkarikázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, a vöröshagymát, paradicsomot, paprikát apró kockákra vágjuk.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    A főtt csülköt 1x1 cm-es kockákra vágjuk.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    A kolbászt 2 percre hideg vízbe áztatjuk, lehúzzuk a héját és 0,5x0,5 cm-es kockákra vágjuk.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Forró fazékban zsíron megpirítjuk a kolbászt, kivesszük és szűrőn lecsöpögtetjük, félre tesszük a tálaláshoz.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    A forró kolbászos zsíron megpirítjuk a csülköt, és a hagymákat.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Hozzáadjuk a beáztatott babot és annak a levéből 0,5l-t.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Felöntjük a csülök levével, a zöldség alaplével és forrástól számított 40 percig gyöngyözve főzzük.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Hozzáadjuk a többi zöldséget és további 20 percig főzzük.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Habarást készítünk. A tejfölt kikeverjük a fűszerpaprikával és a liszttel, majd hozzáadunk 3 merőkanállal a forró levesből, amit kanalanként elkeverünk.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Ezt hozzákeverjük a levesünkhöz, hozzáadjuk a csipetke tésztát és további 2 percig főzzük.
  17. accessibility.recipes.cookingstep

    Csipetke

    A tojás sárgából lisztből és sóból kemény tésztát gyúrunk.
  18. accessibility.recipes.cookingstep
    Ezt tányérra csipkedjük, majd a leves főzésének a végén egyszerre tesszük bele és főzzük még 2 percig.
  19. accessibility.recipes.cookingstep
    TIPP: Sütőpappírral bélelt tepsiben 80C fokos sütőben légkeverés fokozaton 2 óra alatt kiszáríthatjuk és dobozban tárolhatjuk további felhasználásig.
  20. accessibility.recipes.cookingstep

    Tálalás

    A tejfölt kikeverjük a fokhagymaporral, sóval és borssal.
  21. accessibility.recipes.cookingstep
    Frissítőt készítünk, amihez apróra vágjuk a lilahagymát, a zellert és petrezselymet, majd kikeverjük egy kanálnyi almaecettel és csipet sóval.
  22. accessibility.recipes.cookingstep
    A kimért levest megszórjuk a pirított kolbásszal, egy kanál frissítővel és tejföllel, majd kevés kolbász zsírt csepegtetünk rá.
  23. accessibility.recipes.cookingstep
    Kiflivel tálaljuk.