1. home
  2. pennykucko
  3. Fenntarthatóság
  4. Környezeti fenntarthatóság

Környezeti fenntarthatóság

"Miután reggel gondosan rendbe szedte magát az ember, gondosan rendbe kell szednie a bolygóját is." Antoine de Saint-Exupéry
Mi a PENNY-nél törődünk környezetünkkel, a bolygónkkal és Vásárlóinkat is erre buzdítjuk. Felelősen cselekszünk és szeretnénk, hogy jó érzés legyen a PENNY-ben vásárolni.

Környezeti megtakarításaink 2021-ben

Közös gyarapodás a körforgásos gazdaságban 

Az IFCO RPC-k használatával Te is aktív részese vagy a körforgásos gazdaságnak, és hozzájárulsz a friss élelmiszerek ellátási láncának fenntarthatóvá tételéhez.

Amit a PENNY-vel közösen megspóroltál többek között:  

  • 22.272 köbméter víz, 
  • 79.401 GJ energia, 
  • 637.848 kg szilárd hulladék
  • 41.963 villanykörte egy éven át
  • 189.112 átlagos adag étel

Az IFCO RPC-k környezeti megtakarításai az ISO 14040/14044 Franklin Associates és a Fraunhofer IBP által készített és szakértők által elfogadott életciklus-elemzéseken alapulnak. Az élelmiszermegtakarításra vonatkozó adatok a Fraunhofer Intézet és a Bonni Egyetem tanulmányán alapulnak.


Üvegvisszaváltás és használt elem gyűjtés

Te se dobd ki az üveget és a használt elemet! Hozd vissza üzleteinkbe!

A PENNY-nél vásárolt, betétdíjas üvegeket üvegvisszaváltó automatáinknál Te is könnyedén és gyorsan válthatod vissza. Ha legközelebb üzleteinkbe látogatsz, ne felejtsd otthon üres üvegeidet!

Kihelyezett használt elem gyűjtőink használatával Te is tehetsz környezetünkért! Keresd üzleteinkben!

Környezetbarát bevásárlószatyrok

Vásárlóinknak környezetbarát szatyrokat kínálunk, melyek biológiai úton lebomló anyagból készülnek, jelentősen csökkentve így a hulladék anyagok mennyiségét. Szerződést kötöttünk továbbá egy csomagolási hulladékok elszállítására és hasznosítására szakosodott céggel, így a csomagolási hulladékot külön tárolókban gyűjtjük. Az italcsomagolásokra vonatkozó visszavételi kötelezettségünknek szintén a vonatkozó jogszabály rendelkezések szerint maradéktalanul teszünk eleget.

EU Ecolabel

Jobb a környezetnek...

- újrahasznosítható nyomdai termék,

- a környezet kismértékben terhelő papír felhasználásával készült,

- a papír előállítása és a nyomdai műveletek során korlátozott mennyiségű vegyi anyag került a vízbe és a levegőbe

                                                         ...jobb Neked.

Újrahasznosítás számokban

Vállaltunk a keletkezett hulladékok zömét újrahasznosítja:


Három raktárunk minden évben papír és fólia hulladékot ad át újrahasznosításra különböző vállalatoknak. 


A betétdíjas üvegek 100%-át a beszállítók viszik vissza, a nem betétdíjas üvegek újrafelhasználásra kerülnek.  A használt elemeket egy szerződött partner szállítja el közvetlenül az üzletekből.


RDF hulladék bevezetése a 2014-es évben: A kommunális hulladék csökkentése érdekében az égetéssel hasznosítható hulladék szelektálása, aminek köszönhetően az éves kommunális hulladék mennyiségét töredékére csökkentettük.

Napelemes rendszer

A PENNY elkötelezett, hogy tegyen a környezet védelme érdekében. Napelemes rendszereink számát tovább bővítettük és 2023 év végére már 48 üzletben valósult meg napelemes energiatermelés. Ez támogatja azon törekvésünket, hogy energiafelhasználásunk minél nagyobb mértékben megújuló forrásból származzon és az energiaválság minél kisebb mértékben érintse vállalatunkat. Napelemes rendszereink révén 2023 év végére elértük, hogy több, mint 2300 MWh villamosenergia saját termelésből származik.

Üvegajtók

A PENNY energiahatékonysági törekvéseinek fontos pillére az üvegajtók telepítése, melynek keretében 2023 év végéig 179 üzletben telepítettünk üvegajtót a fali hűtősorokra.

Üvegajtók telepítésével átlagosan 8-10% villamosenergia takarítható meg üzletenként, továbbá minimum 20% fűtési energiamegtakarítás érhető el. (a fűtési megtakarítás abból adódik, hogy a bolt hátsó részén lévő falihűtők nem hűtik le télen az üzletet).

Világítás

2018 Júliusában kezdődött a LED telepítés a PENNY-ben, először a nagyobb fényerejű LED, majd 2019 szeptembertől a kisebb fényerejű LED világítótestekkel javítottuk üzleteink energiahatékonyságát:

TECTON C LED10000-840 L2000 WB EVG WH  -> TECTON C LED7400-840 L2000 WB LDE WH  

TECTON C LED8000-840 L1500 WB EVG WH  -> TECTON C LED5500-840 L1500 WB LDE WH  

TECTON C LED5200-840 L1500 WB EVG WH  -> TECTON C LED3700-840 L2000 WB LDE WH  

A világítás villamosenergia igénye első körben 40%-kal csökkent az eredeti neoncsöves világításhoz képest, majd a kisebb fényerejű világítótestek standardizálása után összesen 48%-os csökkenés sikerült elérni átlagosan.

2022 év végére elértük az ISO 50001 keretében kitűzött céljainkat, mely szerint 100%-ban LED-es világítást alkalmazunk a boltjainkban és logisztikai központokban egyaránt.

A PENNY elkötelezett az energiahatékonyság mellett, ezért elindult az okos világítások tesztelése, mellyel további 5-8%-os energiamegtakarítást kívánunk elérni üzletenként.

Hibrid autók

Mivel a környezetvédelem tényleg fontos számunkra, ezért a PENNY zöld autókkal gurul. Persze nem az autó színére gondoltunk, hanem arra, hogy a járművek környezeti terhelésének csökkentése miatt a gépjárműpark több, mint 10%-át hibrid és elektromos autókra cseréltük. 

Ezeknek az autóknak és a kollégák tudatos hozzáállásának köszönhetően 2023-ban fenntartottuk a 2022-es évben elért 3%-os üzemanyag-megtakarítást. 🌍