Hideg joghurtos retek leves


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
70 perc
Nehézség

Kategória
  • Levesek
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Retek leves
  • 1 darab
    Póréhagyma
  • 4 gerezd
    Fokhagyma
  • 2 evőkanál
    San Fabio olívaolaj
  • 1 evőkanál
    PENNY méz
  • 1 liter
    Zöldség alaplé
  • 450 gramm
    Sissy natúr joghurt
  • 1 darab
    Jégcsap retek
  • 3 csomó
    Hónapos retek
  • 3 szál
    Friss kapor
  • 1 darab
    Lime
  • ízlés szerint
    Só, őrölt fehér bors
  • 100 gramm
    Salty napraforgó mag

Reteklevél pesztó
  • 100 gramm
    San Fabio grana padano
  • 90 gramm
    Hónapos reteklevél
  • 80 gramm
    Salty hántolt napraforgó mag
  • 2 gerezd
    Fokhagyma
  • 2 dl
    San Fabio olívaolaj
  • 8 gramm
  • 2 gramm
    PENNY őrölt fekete bors

Mézes savanyított alma
  • 2 darab
    Alma
  • 2 evőkanál
    PENNY almaecet
  • 2 evőkanál
    PENNY méz
  • 1 csipet
    PENNY szárított gyömbér
  • 1 csipet

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Retek leves

    A retket alaposan megmossuk, leveleit levágjuk és félrerakjuk a tálaláshoz és a pesztó készítéshez. Két csokornyi gumót a leveshez felszeletelünk, 1 csokornyit (lehetőleg a nagyobbakat) félrerakjuk a tálaláshoz.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    A póréhagymát és fokhagymát felszeleteljük.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Forró fazékban olívaolajon megpirítjuk a hagymákat, majd hozzáadjuk a mézet és kissé karamelizáljuk.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Hozzáadjuk a felszeletelt retket, megfuttatjuk a karamelizált hagymán, majd felengedjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk és félretesszük kihűlni.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    A hideg leves alaphoz hozzákeverjük a joghurtot, belereszeljük a lime héját, hozzáadjuk a lime levét és homogénre turmixoljuk.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    A napraforgómagot 1 kanál olíva olajjal és egy csipet sóval lepirítjuk.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    A kaporleveleket a tálaláshoz lecsipkedjük.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Tálalásnál a megmaradt retket felszeleteljük. Frissen a hideg levesbe szórjuk, ugyanígy teszünk a pirított napraforgó maggal, rácsorgatjuk a reteklevél pesztót, ráhelyezünk egy csipet savanyított almát és a félre rakott zsenge levelekből pár darabbal fejezzük be a tálalást.
  9. accessibility.recipes.cookingstep

    Reteklevél pesztó

    A megmosott nagyobb, de zsenge retekleveleket durván összevágjuk.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Minden összetevőt a konyhai aprítógépbe teszünk.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Darabos, híg állagú pesztót készítünk, majd zárható üvegben hűtőben tároljuk.
  12. accessibility.recipes.cookingstep

    Mézes savanyított alma

    A savanyító léhez az ecetet elkeverjük a mézzel, ízesítjük sóval és gyömbérrel.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Az almát felcsíkozzuk és alaposan összeforgatjuk a savanyítólével, majd hűtőben tároljuk.