Vörösboros sertéscomb gorgonzolás-diós burgonyapürével


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
180 perc
Nehézség

Kategória
  • Főételek
  • PENNY Séf

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Vörösboros sertés
  • 1 kg
    Kedvenc Hentese sertés lapocka vagy tarja
  • 1 csomag
    Karát kockázott bacon
  • 3 evőkanál
    San Fabio olívaolaj
  • 2 darab
    Sárgarépa
  • 2 fej
    Vöröshagyma
  • 4 gerezd
    Fokhagyma
  • 0.5 kg
    Friss csiperke gomba (lehet erdei gomba mix is)
  • 0.7 liter
    Száraz vörösbor
  • 1 liter
    Zöldségalaplé vagy húsleves
  • 1 evőkanál
    San Fabio paradicsompüré
  • 3 darab
    PENNY babérlevél
  • 2 szál
    Friss rozmaring
  • 4 szál
    Friss kakukkfű
  • 1 evőkanál
    Mei Tai szójaszósz
  • 3 csipet
  • 1 csipet
    PENNY őrölt feketebors

Gorgonzolás burgonyapüré
  • 800 gramm
    Burgonya (szétfővő fajta B vagy C típusú)
  • 0.5 liter
    Sissy tej
  • 1 fej
    Vöröshagyma
  • 2 gerezd
    Fokhagyma
  • 1 szál
    Friss rozmaring
  • 2 szál
    Friss kakukkfű
  • 1 csipet
    PENNY őrölt szerecsendió
  • 4 szem
    PENNY egész feketebors
  • 1 teáskanál
  • 200 gramm
    Sissy teavaj
  • 50 gramm
    San Fabio gorgonzola sajt
  • 100 gramm
    Wellgood dió

Tálalás
  • 0.5 fürt
    Magnélküli fehér szőlő
  • 0.5 fürt
    Magnélküli piros szőlő
  • ízlés szerint
    Friss snidling

Előkészítés

  1. 1 lépés

    Vörösboros sertés

    A vörösbort és a húslevest feltesszük főni és a harmadára redukáljuk.
  2. 2 lépés
    A zöldségeket megtisztítjuk és 1-2 centiméteres darabokra vágjuk.
  3. 3 lépés
    A húst, ha szükséges kissé lehártyázzuk és 2-3 centiméteres kockákra vágjuk.
  4. 4 lépés
    A vasedényt felforrósítjuk és lepirítjuk benne a hústés kiszedjük egy tányérra.
  5. 5 lépés
    A vasedényt felöntjük kevés vörösboros húslevessel, hogy a letapadt (és nagyon értékes ízű) pörzsanyag feljöjjön és ne égjen oda.
  6. 6 lépés
    Lepirítjuk a baconszalonnát ism, amit szintén tányérra helyezünk.
  7. 7 lépés
    A zöldségeket is alaposan megpirítjuk.
  8. 8 lépés
    A pirult zöldségekre helyezzük a húst, hozzáadjuk a boros húsleves redukciót, a szójaszószt, paradicsompürét és a friss fűszereket.
  9. 9 lépés
    A fedőt rátéve előmelegített sütőben 150C fokon pároljuk 2 órán át.
  10. 10 lépés

    Gorgonzolás burgonyapüré

    A megmosott burgonyát sós vízben puhára főzzük 20-25 perc alatt.
  11. 11 lépés
    A tejet forraló edénybe öntjük a megmosott hagymákkal és fűszerekkel együtt, majd felforraljuk.
  12. 12 lépés
    A diót durvára vágjuk, a főtt burgonyát meghámozzuk, a vajat felkockázzuk, a tejet leszűrjük.
  13. 13 lépés
    A meleg burgonyát burgonyatörőn áttörjük és hozzáadjuk a vajat és meleg tejet szakaszosan, 3-4 részletben, közben habverővel csomómentesre és krémesre keverjük.
  14. 14 lépés
    Mikor a burgonyapüré elkészült, hozzákeverjük a diót és nagyobb darabokra törve a gorgonzola sajtot is.
  15. 15 lépés

    Tálalás

    A snidlinget durvára vágjuk, a szőlőt megmossuk és félbe vágjuk.
  16. 16 lépés
    A vörösboros sertést és a pürét külön edénybe tálaljuk pár szőlőszemmel, snidlinggel a tetején.