Almás-diós máglyarakás sós vajkaramell mártással


Előkészítés
20 perc
Elkészítés teljes ideje
120 perc
Nehézség

Kategória
  • PENNY Séf
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Kalácsos alap
  • 500 gramm
    Szikkadt kalács
  • 50 gramm
    Wellgood aszalt tőzegáfonya
  • 50 gramm
    PENNY kristálycukor
  • 500 ml
    Sissy tej
  • 5 darab
    Tojássárgája
  • 1 darab
    Vaníliarúd
  • 1 darab
    Narancs reszelt héja

Töltelék
  • 1 kg
    Jonagold alma
  • 5 gramm
    PENNY őrölt fahéj
  • 100 gramm
    Sissy teavaj
  • 1 darab
    Narancs leve
  • 3 cl
    Amaretto likőr
  • 100 gramm
    Wellgood dió
  • 100 gramm
    Salty sótlan kesudió
  • 150 gramm
    Gyümölcsöskert narancslekvár

Tojáshab
  • 5 darab
    Tojásfehérje
  • 300 gramm
    PENNY kristálycukor
  • 75 gramm
    Víz
  • 1 csipet

Sós vajkaramellás mártás
  • 200 gramm
    PENNY kristálycukor
  • 500 ml
    Víz
  • 200 ml
    Sissy habtejszín
  • 100 gramm
    Sissy teavaj
  • 3 csipet

Előkészítés

  1. 1 lépés
    A szikkadt kalácsot egyforma méretű kockákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük és 180C fok légkeverésen megpirítjuk 8-10 perc alatt.
  2. 2 lépés
    A tojásokat szétválasztjuk.
  3. 3 lépés
    A tejet folyamatosan kevergetve felfőzzük a cukorral, tojássárgájával, vaníliarúddal és a narancs héjával.
  4. 4 lépés
    A megsült kalácsot a keverő tálba halmozzuk és ráöntjük a felfőzött tejet, majd összeforgatjuk a tőzegáfonyával és hagyjuk állni.
  5. 5 lépés
    Az almákat gyalun leszeleteljük, és forró serpenyőben habzó vajon átforgatjuk, hozzáadjuk az amarettót, amit elpárolunk, majd a narancslevet, fűszereket és így pár percig pároljuk. 
  6. 6 lépés
    A diókat durvára vágjuk, majd száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.
  7. 7 lépés
    Egy tepsit vagy sütőformát alaposan kivajazunk. A kalácsalap egyik felét elosztjuk és megnyomkodjuk a tepsi alján. 
  8. 8 lépés
    Megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a diók felével, majd jöhet az almás töltelék. Utána ismét a lekvár és diók, végül lefedjük a kalács alap másik felével.
  9. 9 lépés
    180C fok légkeverés fokozaton 30 percig sütjük.
  10. 10 lépés
    Eközben a tojásfehérjét konyhai robotgépben enyhén felverjük, majd maximum sebességű fokozatra kapcsolva hozzácsorgatjuk a cukorból-vízből készült forró cukorszirupot, és további 20 percig verjük, utána habzsákba töltjük.
  11. 11 lépés
    Amikor lejárt a kalácsalap sütési ideje kivesszük és pihentetjük. 
  12. 12 lépés
    Amikor már nem forró a kalácsalap, a felvert tojáshabot a tetejére nyomjuk és visszatesszük 110C fok légkeverésen további 30 percre. 
  13. 13 lépés

    Sós vajkaramell mártás

    A sós vajkaramell szószhoz a vízből és cukorból szirupot készítünk, amit hagyunk karamelizálódni. A tűzről levéve szakaszosan hozzáadjuk a hideg felkockázott vajat, amivel elkeverjük és lassan fokozatosan hozzácsorgatjuk a tejszínt is. Vágül pár csipet sót teszünk hozzá és krémes, homogén állagúra keverjük.
  14. 14 lépés
    Tálalás előtt óvatosan megpirítjuk a habot. Ezt vagy felső grill fokozatra állított sütőben tesszük pár perc és folyamatos figyelés mellet, vagy szakács fáklyával, gyors óvatos mozdulatokkal.
  15. 15 lépés
    Vajkaramell mártással megcsorgatva tálaljuk, almaszirmot törhetünk a tetejére.

Hasonló receptek