Tojásfasírt krumplipürével


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
80 perc
Nehézség

Kategória
  • Pénztárcabarát fogások
  • Főétel

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Tojásfasírt
6 darab
Tojás
0.5 darab
Zsemle
1 csokor
Friss petrezselyem
0.5 fej
Vöröshagyma
3 gerezd
Fokhagyma
50 gramm
Zabpehely
40 gramm
Zabpehelyliszt
ízlés szerint
Só, bors
0.5 mokkáskanál
Őrölt kömény
sütéshez
PENNY étolaj
100 gramm
PENNY zsemlemorzsa

Krumplipüré
1 kg
Burgonya
ízlés szerint
Só, bors, szerecsendió
5 dkg
PENNY teavaj
2 dl
Sissy tej

Előkészítés

1
A krumplipüré elkészítéséhez megmossuk, meghámozzuk a krumplit, majd apró kockára vágjuk. Egy fazékba felteszünk annyi vizet, amennyi épp ellepi a krumplit. Ízlés szerint sózzuk, puhára főzzük.
2
Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük a főzővizet. Hozzáadjuk a vajat és krumplitörővel összetörjük. Hozzákeverünk annyi forró tejet, amennyit felvesz. Ha szükséges, sózzuk még. Egy csipetnyi borssal és szerecsendióval ízesítjük. (Tej helyett a krumpli főzővizével is hígíthatjuk.)
3
A tojásfasírt elkészítéséhez a hat tojásból ötöt forrástól számítva 10 perc alatt megfőzünk, majd lehűtjük és megpucoljuk. A zsemlét vízbe áztatjuk.
4
Egy konyhai aprítógépbe tesszük a tojásokat és darabosra zúzzuk. Hozzákeverjük a „tojásmorzsához” a kinyomkodott, késsel pépesre aprított zsemlét, a finomra aprított petrezselymet, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, a megmaradt egy darab tojást, sózzuk, borsozzuk, végül ízesítjük a köménnyel és az egészet összedolgozzuk.
5
Olajat melegítünk egy serpenyőben. Enyhén olajos kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, meghempergetjük a zsemlemorzsában, kissé lenyomkodjuk és oldalanként 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük a 170 fokos olajban.
6
Amikor a krumpli megpuhult, leszűrjük a főzővizet. Hozzáadjuk a vajat és krumplitörővel összetörjük. Hozzákeverünk annyi forró tejet, amennyit felvesz. Ha szükséges, sózzuk még. Egy csipetnyi borssal és szerecsendióval ízesítjük. (Tej helyett a krumpli főzővizével is hígíthatjuk.)

Hasonló receptek