Klasszikus cigánypecsenye tepsis burgonyával
Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
90 perc
Nehézség
Kategória
Hozzávalók
Hozzávalók
Adag
60 dkg
Kedvenc Hentese sertés tarja
20 dkg
Dárdás kolozsvári szalonna
ízlés szerint
Só, bors, flekken fűszerkeverék
kg
Burgonya
1 teáskanál
Fűszerpaprika
1 gerezd
Fokhagyma
1 csokor
Friss petrezselyem
Előkészítés
1
A tarját szeletekre vágjuk, majd kicsit megklopfoljuk, és bevágjuk a széleit kicsit, hogy sütésnél ne ugorjon össze a hő hatására. Flekken fűszerkeverékkel megszórjuk.
2
A szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd a tetejét is megcakkozzuk, kakastaréjt készítünk.
3
A burgonyát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, feltesszük főni. Ha megfőtt a burgonya, leszűrjük, tepsibe öntjük és 220 fokos előmelegített sütőbe készre sütjük olyan 15-20 perc alatt. A megsült burgonyát sózzuk és leheletnyit borsozzuk.
4
Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk és beletesszük a hús szeleteket. Pár perc alatt készre sütjük. Amikor már piros mindkét oldala és könnyedén átszúrjuk a villával már kész is. A kész húsokat friss apróra vágott fokhagymával megszórjuk.
5
A serpenyőben a szalonnákat is megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl és szárítsuk ki. A szalonna bőrét mártsuk frissen vágott petrezselyembe, a tetejét pedig pirospaprikába.