Zserbós és mákos-narancsos babka


Elkészítés teljes ideje
210 perc
Nehézség

Kategória
  • Ünnepi fogások
  • PENNY Séf
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Tészta
  • 550 gramm
    PENNY finomliszt
  • 150 gramm
    Sissy teavaj
  • 120 ml
    Sissy tej
  • 100 gramm
    PENNY nádcukor
  • 3 darab
    Tojás
  • 2 csomag
    PENNY instant élesztő
  • 1 darab
    Narancs leve és héja

Zserbós töltelék
  • 400 gramm
    Gyümölcsöskert baracklekvár
  • 200 gramm
    Wellgood dióbél (darálva)
  • 100 gramm
    Étcsokoládé
  • 20 gramm
    Sissy teavaj

Mákos-narancsos töltelék
  • 450 gramm
    Gyümölcsöskert narancslekvár
  • 250 gramm
    PENNY darált mák
  • 100 gramm
    Sissy tej
  • 20 gramm
    Sissy teavaj

Szirup
  • 25 gramm
    PENNY nádcukor
  • 150 ml
    Víz
  • 1 csomag
    Mézeskalács fűszerkeverék

Előkészítés

  1. 1 lépés
    A lisztet a konyhai robotgép üstjébe szitáljuk.
  2. 2 lépés
    Az összes vajat megolvasztjuk.
  3. 3 lépés
    Egy forraló edényben kikeverjük a tejet, cukrot, porélesztőt, tojást, narancslevet és reszelt héját, ezt óvatosan (alacsony fokozaton) kéz melegre langyosítjuk.
  4. 4 lépés
    Az üstbe adagoljuk a tejes élesztős keveréket, az olvasztott vajat és 10 percig alacsony fokozaton dagasztjuk a tésztát.
  5. 5 lépés
    Az elkészült tésztát lefedve 45 percet kelesztjük.
  6. 6 lépés
    A zserbós töltelékhez ledaráljuk a diót és összekeverjük a megolvasztott csokoládéval, vajjal és baracklekvárral.
  7. 7 lépés
    A mákos -arancsos töltelékhez a tejet felmelegítjük és leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a narancslekvárt.
  8. 8 lépés
    Mikor a tészta megkelt, lisztezett asztalra borítjuk, kettévágjuk és alaposan átgyúrjuk.
  9. 9 lépés
    A tésztát vékony (3mm) téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékekkel, majd a feltekert tésztát bevágjuk úgy, hogy a tészta vége egyben maradjon és összetekerjük.
  10. 10 lépés
    Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük és alufóliával lefedve újabb 45 percet kelesztjük.
  11. 11 lépés
    170 C fokra előmelegített sütőben légkeverés fokozaton 20 percet sütjük a fólia alatt, majd 15-20 percet a fólia nélkül (így biztos nem ég meg a teteje és az elején nem szükséges a sütőt párásítani, elég a saját gőze).
  12. 12 lépés
    A cukorsziruphoz a vizet és cukrot összeforraljuk a mézeskalács fűszerkeverékkel.
  13. 13 lépés
    A sütőből kivett forró babkát alaposan megkenjük a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, majd kifordítjuk a formából és szeleteljük.

Hasonló receptek