Szilvásgombóc

Előkészítés
30 perc
Elkészítés teljes ideje
60 perc
Nehézség
Kategória
  • Desszertek
Tipp: Használhatunk eritritet a cukor, zabpelyhet/zabkorpát pedig a zsemlemorzsa helyett. A tésztát, tojás nélkül is összeállíthatjuk, így tojás allergiások is fogyaszthatják.

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

1 kg
burgonya
25 dkg
finomliszt
2 db
tojás
5 dkg (fele a tésztába, a másik fele a morzsához)
Líra kockamargarin
1 kávéskanál
15 darab
szilva
1 kávéskanálnyi/ízlés szerint
kristálycukor
1 kávéskanálnyi/ízlés szerint
őrölt fahéj
10 dkg (a szóráshoz)
porcukor
10 dkg
panírmorzsa

Előkészítés

1
Az alaposan megmosott és héjában főtt burgonyát melegen meghámozzuk és áttörjük. Hagyjuk kihűlni, majd összegyúrjuk a liszttel, az egyenként felütött tojással, margarin felével és egy csipetnyi sóval. 
2
A masszából cipókat alakítunk ki és rövid ideig pihentetjük.
3
A tésztát kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, majd kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél szem szilvát, amit fahéjas cukorral töltünk meg.
4
Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk.Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk.Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk.
5
A gombócokat bő, mérsékelten forrásban lévő vízbe tesszük, és ha a víz felszínére feljött, akkor megfőtt. 
6
Szűrőkanállal óvatosan kivéve és jól lecsöpögtetve a margarin másik felében pirított zsemlemorzsában megforgatva, porcukorral megszórva tálaljuk.