Rákóczi túrós

Elkészítés teljes ideje
120 perc
Nehézség
Kategória
  • Desszertek
Az energiatartalom csökkentése érdekében cukor helyett használhatunk eritritet, a félzsíros túró helyett zsírszegényt, a lekvárt lecserélhetjük light változatra. Ha búzadara helyett kis szemű zabpehellyel dolgozunk, a rosttartalom növekszik. 

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

A tésztához
30 dkg
Penny búzaliszt
1 teáskanál
sütőpor
15 dkg
Líra kockamargarin
5 dkg
porcukor
1 csomag
vaníliás cukor
3 db
tojássárgája
1 evőkanál
12%-os Sissy tejföl

A töltelékhez
2 db
tojás
30 dkg
Sissy félzsíros tehéntúró
2 evőkanál
Penny étkezési búzadara
15 dkg
porcukor
5 dkg
mazsola
1 db
citrom

A habhoz
15 dkg
Penny kristálycukor
3 db
tojásfehérje
10 dkg
Prémium sárgabarack lekvár

Előkészítés

1
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Hozzákeverjük a cukrot és a vaníliáscukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük. 2 db tojást szétválasztunk, a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukorral, a mazsolával, a tojássárgájával, a búzadarával, a citrom reszelt héjával, és végül a tojások keményre vert habjával. A tésztát kinyújtjuk és egy 25 x 30-as tepsibe helyezzük. Egy villával megszurkáljuk és 160 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 10-15 percig sütjük. Ezután kivesszük, megkenjük baracklekvárral, ráhalmozzuk a túrótölteléket és visszatesszük sülni 140°C-on. Amikor körben barnulni kezd a széle, akkor jó. A tojásfehérjéket kis fokozaton géppel felverjük a kristálycukorral, jó sűrűnek kell lennie, nem is verjük, inkább csak keverjük, amíg a cukor el nem olvad. A túróra rakjuk, a sütőt lejjebb vesszük 120°C-ra és a habot szinte csak szárítjuk rajta.