Nyuszi kalács

Elkészítés teljes ideje
180 perc
Nehézség
Kategória
  • Desszertek
  • Ünnepi finomságok

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

500 gr
finomliszt
3.5 dl
tej
25 gr
friss élesztő
2 evőkanál
olvasztott vaj
3 evőkanál
cukor
1 kávéskanál
15 szem
mazsola
1 darab
tojás sárgája

Előkészítés

1
A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belőle. 
2
Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. 
3
Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. A darabokat elfelezzük, majd kb. 20-25 cm-es rudakat sodrunk belőle. 
4
Az egyik rudat felcsavarjuk, a másikból pedig meghajtjuk a füleket. Megformázzuk a nyuszikat és alul a nyakuknál összecsippentjük a két részt, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. A szemek helyére mazsolát teszünk. A kész nyuszikat konyharuhával letakarjuk és egy 1/2 órát kelesztjük őket. 
5
Mikor megkeltek, felvert tojássárgájával lekenjük őket és mehetnek az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket. Rácson kihűtjük őket és úgy kínáljuk.