Mákos és kakaós kalács


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
135 perc
Nehézség

Kategória
  • Pénztárcabarát fogások
  • Házias receptek
  • Ünnepi finomságok
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

50 dkg
PENNY finomliszt
5 darab
PENNY tojás
18 dkg
Porcukor
4 dkg
PENNY sütőpor
2 dl
Sissy habtejszín
16 dkg
Sissy teavaj
1 csipet
1 evőkanál
Mrs. Baker holland kakaópor
2 ml
Rumaroma
1 teáskanál
PENNY fahéj
8 dkg
PENNY darált mák
5 dkg
PENNY mazsola
0.5 darab
Alma reszelve
0.5 darab
Citrom reszelt héja
2 evőkanál
Gyümölcsöskert baracklekvár
8 dkg
PENNY kristálycukor

Előkészítés

1
Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot és a mazsolát nagy lángonsűrűre forraljuk.
2
Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
3
Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almátés a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
4
Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
5
Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
6
Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, aporcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és eztis félretesszükhűlni.
7
Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákoskrém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Hakészen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
8
Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal,ebbe a kakaós krém kerül.
9
Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.

Hasonló receptek