Mákos és kakaós kalács


Előkészítés
15 perc
Elkészítés teljes ideje
135 perc
Nehézség

Kategória
  • Ünnepi fogások
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

  • 50 dkg
    PENNY finomliszt
  • 5 darab
    PENNY tojás
  • 18 dkg
    Porcukor
  • 4 dkg
    PENNY sütőpor
  • 2 dl
    Sissy habtejszín
  • 16 dkg
    Sissy teavaj
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál
    Mrs. Baker holland kakaópor
  • 2 ml
    Rumaroma
  • 1 teáskanál
    PENNY fahéj
  • 8 dkg
    PENNY darált mák
  • 5 dkg
    PENNY mazsola
  • 0.5 darab
    Alma reszelve
  • 0.5 darab
    Citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál
    Gyümölcsöskert baracklekvár
  • 8 dkg
    PENNY kristálycukor

Előkészítés

  1. 1 lépés
    Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot és a mazsolát nagy lángonsűrűre forraljuk.
  2. 2 lépés
    Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
  3. 3 lépés
    Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almátés a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
  4. 4 lépés
    Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat és hozzáadjuk a tojássárgákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
  5. 5 lépés
    Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
  6. 6 lépés
    Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, aporcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és eztis félretesszükhűlni.
  7. 7 lépés
    Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákoskrém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Hakészen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
  8. 8 lépés
    Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal,ebbe a kakaós krém kerül.
  9. 9 lépés
    Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.

Hasonló receptek