Tökmagos túró gombóc fehércsokoládéval és eperrel


Elkészítés teljes ideje
80 perc
Nehézség

Kategória
  • PENNY Séf
  • Desszertek

Hozzávalók

Hozzávalók
 
Adag

Túró gombóc
  • 500 gramm
    Sissy túró
  • 150 gramm
    PENNY búzadara
  • 50 gramm
    PENNY kristálycukor
  • 1 csomag
    PENNY vaníliás cukor
  • 25 gramm
    Sissy teavaj
  • 3 darab
    PENNY tojás
  • 1 darab
    MyBio citrom
  • 4 gramm
  • 100 gramm
    Choco'la fehér csokoládé

Forgató
  • 100 gramm
    Trijó háztartási keksz
  • 100 gramm
    PENNY tökmag (hántolt)

Fehércsokoládés tökmagolaj mártás
  • 100 gramm
    Sissy habtejszín
  • 100 gramm
    Choco'la fehér csokoládé
  • 50 gramm
    Tökmagolaj
  • 50 gramm
    Sissy teavaj
  • 1 csipet

Tökmag grillázs
  • 100 gramm
    PENNY tökmag
  • 1 csomag
    PENNY vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál
    Tökmagolaj

Tálalás
  • 200 gramm
    Gyümölcsöskert szamóca extra dzsem
  • 200 gramm
    Eper
  • opcionális, ízlés szerint
    Kerti árvácska

Előkészítés

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Túró gombóc

    A túrót keverőtálba összedolgozzuk a búzadarával, cukrokkal, olvasztott vajjal, citrom reszelt héjával és levével, illetve az egy csipet sóval.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    A tojásokat felverjük, és óvatosan 2-3 részletben a túróhoz keverjük. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    A kész gombóc masszát a hűtőben pihentetjük 1 órát. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    A forgatóhoz száraz serpenyőben megpirítjuk a keksz morzsát, majd a tökmagot is.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    A tökmagot aprítógéppel finomra daráljuk és a kekszmorzsához keverjük. (a forgató lehet kreatív, az alap lehet klasszikus dara, kenyér vagy pankó morzsa és bármilyen maggal kevert pl.: dió, mandula, lehet mákos, de fűszerezhetjük is pl.: fahéj)
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    A csokoládét felkockázzuk.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    A megdermedt masszát 20-25 g-os gombócokká formázzuk, úgy, hogy a közepébe egy kocka fehér csokoládét rejtünk. Főzés előtt pihentessük hűtőben további 30 percet.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Gyöngyözve forrásban lévő enyhén sós-cukros vízben főzzük 2-2,5 percig (ha feljön a víz tetejére, további fél percig főzzük). A főző víz is ízesíthető pl.: friss fűszerek, fahéj, szegfűszeg.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Szűrőkanállal kiszedve a tökmagos kekszmorzsába forgatjuk.
  10. accessibility.recipes.cookingstep

    Fehércsokoládés tökmagolaj mártás

    Az összetört csokoládét a tejszínnel és sóval forraló edény fölött keverőtálba tesszük, majd vízgőz fölött megolvasztjuk.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Hozzákeverjük a tökmagolajat. 
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    A vízgőzről levéve hozzákeverjük a hideg felkockázott vajat is. 
  13. accessibility.recipes.cookingstep

    Tökmag grillázs

    A tökmagot serpenyőben egy kevés olajjal és cukorral addig pirítjuk, míg a tökmag karamellizálódik, gömbölyded és pattogós nem lesz. Hagyjuk kihűlni.
  14. accessibility.recipes.cookingstep

    Tálalás

    A gombócok köré eperdzsemet teszünk (egy kanál), majd pár szem friss epret és a tökmag grillázst szórunk, végül tökmagolajos fehércsokoládé mártást csorgatunk.

Hasonló receptek