1. home
  2. gránátalma

Ismerd meg az gránátalmát közelebbről

Top 7 tény az gránátalmáról, amit még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtat? A gránát kapta a gránátalmáról a nevét és nem fordítva.

Tudtad? Kína a legnagyobb gránátalma termelő ország

Tudtad? A gránátalmának a levele is fogyasztható, teaként vagy szirupként.

Tudtad? Az Urolithin A molekula igazi lokálpatrióta, ugyanis legnagyobb mértékben a vastagbélrák kockázatát csökkenti

Tudtad? Tórában 613 parancsolat van, a zsidó hagyomány szerint ugyanis ennyi magja van a gránátalmának is.

Tudtad? A gránátalma a világ top 5 legrégebben ismert gyümölcsei közé tartozik

 1. A legelső szuperétel

A gránátalma csakúgy, mint a legnagyobb Monoteista vallások, a közel keletről érkezett. Kapcsolata a Keresztény, Zsidó, Iszlám vallással ebben a hasonlóságban nem áll meg. Ugyanis a felsorolt világvallások Szent könyveiben is gyakran említésre kerül, mint Kánaán földje vagy az Iszlám Paradicsom gyümölcseként. Az ember ősidők óta nemesíti, szó szerint, minden kultúrában, ahol hozzáférhető volt legendák mitológiák főszereplőiként tisztelték az ókori Görögországtól Kínáig. Nem túlzás, hogy nem csak a mai értelemben használt „superfood”.

2. Aphrodité gyümölcse 

Ez a savanykás, de mégis édes ízű, rendkívül lédús gyümölcs az összetett szóból álló nevének második feléhez rendszertanilag hűtlen, ugyanis, az almával ellentétben, a bogyós gyümölcsök családjához tartozik. Az örökzöld, mediterrán környezetben élő fa termése a görög mitológiában   a szépség, és termékenység szimbóluma volt. A gyümölcs szépsége alatt a belső szépségét értjük, mármint szószerint a gyümölcs belsejét, mely nem csak küllemében, hanem ízében is kellemesebb a gyümölcs héjánál.

3. A héjában (is) van vitamin

Az ételeknél azonban köztudottan nem minden az esztétika érték, különösen igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre. A gránátalma esetén sem szabad hagyatkoznunk látásútján elő-majd kóstolás után utóítéleteinkre, sok, egészségünkre jótékony hatású, fenoloról, komplex poliszacharidról és ásványianyagról mondhatunk így le.

4. Tovább tart fiatalon

Saját ízlelőbimbóink érdekében érdemes a gyümölcs héját, illetve belső hártyáját mellőzve, a gyümölcs magjait fogyasztanunk rendszeresen, melyek a gyümölcs belsejében találhatóak és gazdagok polifenolokban, melyek csökkentik a bőr érzékenységét az UV sugárzással szemben, illetve lassítja legnagyobb szervünk öregedését. A gránátalma legfontosabb polifenolja az ellagsav. Az ellagsav vastagbélflóra általi lebontódása következtében Urolithin A molekula keletkezik. Ez a molekula gyulladás csökkentő hatású, így segít megelőzni a krónikus betegségeket, mint az ízületgyulladás és a rák. Ugyanezen molekula jelenléte a szervezetben, serkenti az izomsejtek javítását és növekedését.

 5. Tovább tart idősen

A rendszeres gránátalma fogyasztása tehát fokozza az erőnlétet és az izomépítést, továbbá csökkenti az időskori izomgyengülést/veszteséget. Az Urolithin A megfelelő mennyisége a szervezetben nem csak a nagyobb izomtömeg által javítja erőnlétünket, ugyanis a keringési rendszerünkre is pozitív hatással van, mint érelmeszesedés valószínűségének csökkentésével. A molekula javítja még szívizmok vérellátását, ez a hatás bizonyos infarktus fajták esetén csökkenti a szívroham által okozott kárt. Kutatások kimutatták, hogy gránátalmalé a legmagasabb antioxidánstartalmú gyümölcslé a gyakran fogyasztott gyümölcslevek közül, az antioxidánsok fogyasztása kognitív védelmet nyújt, mely mérsékli az időskori memóriazavarok, illetve olyan kognitív betegségek kialakulást is, mint az Alzheimer kór.


6. Könnyen fogyasztható, ha ért hozzá az ember.


Habár a gyümölcs külleméből kifolyólag, a fogyasztandó terület egyértelmű, az ahhoz való hozzájutás már sokkal kevésbé, pedig egyszerű:

  • Először is vágjuk a gyümölcs tetejét, ahol a koronája van
  • Ezután keressük meg a gyümölcs magjait elválasztó hártyákat.
  • A hártya mentén vágjunk bele a gyümölcsbe, annyira mélyen, hogy elválasszuk a szeleteket
  • Fogjuk meg két kézzel a gyümölcsöt és feszítsük szét a szeleteket.

7. Ahány mag annyi felhasználási mód

Onnantól, hogy sikeresen áttörtük a gránátalma fizikai határait a bogyó fogyasztási módjára a képzelőerőnk röpképessége a mérvadó. Például a két legnépszerűbb módon, azaz érintetlenül és dzsúsz formájában való fogyasztáson kívül, adhatjuk salátákhoz ízesítőként, vagy le is fagyaszthatjuk, ezzel egy fajta természetes cukorkát készítve. Készíthetünk továbbá a gyümölcsből húshoz illő mártást (anardanda), lekvárt, sőt akár bort is.