1. home
 2. borkalauz

Milyen borkategóriákat különböztetünk meg?


A borokat cukortartalmuk szerint a következő kategóriákba soroljuk be:

 • Száraz
 • Félszáraz
 • Félédes
 • Édes

Mi alapján állapítjuk meg a "jó évjáratot"?


Mivel Magyarország szőlőterülete viszonylag picinek mondható, ezért akkora időjárásbeli különbségek nincsenek a borvidékek között.

Nagyon ritka a szélsőséges időjárás ezért gyakorlatilag nincs extrém rossznak mondható évjárat.

A jó vagy kiemelkedő évjárat akkor jöhet létre amikor az adott évben, megfelelő a hőösszeg, a csapadék mennyisége és főleg kékszőlőknél, a hosszú és meleg vénasszonyok nyara.

Fehérborok

A fehérbor általában fehérszőlőből készül, színe a technológiától, termőterülettől, szőlőfajtától és a bor korától is függhet, a zöldesfehér árnyalattól egészen az olajos, borostyán színig terjedhet a színskála.

A fehér szőlő héjában nincsenek olyan anyagok, amelyek a színét jobban megfestenék, ezért fehérbor jellemzően világos színű.

Napjainkban a klasszikus hordós érleléssel készített fehér és desszert borok mellett igen népszerűek az úgynevezett reduktív technológiával készülő, könnyed, gyümölcsös borok, főként az Etyeki, Neszmélyi, Kunsági és Balatonboglári területekről.


Roséborok

Neve eredete francia, rosé=rózsaszín. Pirosas színű, könnyű bor, melyet kékszőlőből, a festékanyag kierjesztése nélkül, gyors préseléssel készítenek, átmenet a fehér és a vörösbor között.

Alkoholtartalma viszonylag alacsony, de ez a választott fajtától is függ.

Mára a jó rosé készítésénél elengedhetetlen feltétel a must tisztítása, flotálása és az alacsony kénen való tartás, irányított erjesztés a jól megválasztott fajtaspecifikus élesztővel.

Magyarországon csak kékszőlőből készülhet.


Vörösborok

Ajánlott olyan szőlőfajtákkal dolgozni, melyek jó cukorgyűjtő képességgel rendelkeznek és magas a színanyag kibocsátásuk, mert a héj alatt található a színtasak. A finom feldolgozáskor óvatosan roppantani kell a bogyókat, így nyerjük ki a fajtáktól függő színanyagokat. A bogyózott szőlőszemeket cefreszivattyúval beemeljük az erjesztő tartályokba és megkezdi életét a leendő murcink. Cukor bomlásából keletkezik az alkoholos ital.

A héjon áztatás akár hónapokig is eltarthat, függ a hőmérséklettől és a fajélesztőtől is.

Mikor elforr a borunk, a lét leemeljük a törkölykalapról és ezután kaphatunk egy reduktív, friss tételt, vagy beletesszük a borunkat ászok vagy barrique hordókba.

Ezután megkezdődik, a borász által választott idejű hordós érlelés. Reduktív, friss, gyümölcsösen fiatal vörösboroknál az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 12-14 Celsius. Érleltebb, tanninban gazdagabb boroknál pedig 16-18 Celsius fok aza ideális.


Milyen pezsgő kategóriákat különböztetünk meg?

Cukortartalom jelölés alapján:

 • Brut nature
 • Extra brut
 • Brut
 • Különlegesen száraz
 • Száraz
 • Félszáraz

A pezsgő története dióhéjban

A pezsgő szén-dioxiddal túltelített bor, amelyben a szén-dioxid a bor második természetes erjesztéséből származik. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. 

Az első pezsgőt 1670–1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy, hogy parafa dugóval zárta le a borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítették.

A pezsgő készítési folyamata

A pezsgő erősen savas borból készül: a lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet-zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek, és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid-gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják.

Dom Pérignon volt a tradicionális (Méthode traditionelle) pezsgőkészítés előfutára.

Pohárajánló

Fehérborokhoz

Sauvignon blanc-os vagy másnéven rizlinges, mely karcsúbb ezért kihozza az adott borból a gyümölcsösséget és felerősíti a virágos illat és ízaromákat.

   • rizling
   • chenin blanc
   • fumé blanc
   • sauvignon blanc
   • sémillon borokhoz ajánljuk

Chardonnay -s kehely: szélesebb, így jobban kibontakozik a fajta bársonyos textúrája, kiemeli a gyümölcsösséget, és a bor hosszúsásgát.

    • fahordós, nagytestű fehérborokhoz
    • korosabb érlelt fehérekhez

Desszertes vagy Tokaj pohár: keskenyebb, mely lehetővé teszi a tercier aromák teljes kibontakozását és élvezeti értékét.

   • nem annyira elterjedt, mint az előző kettő.
   • Ennek a mérete és űrtartalma jóval kisebb


Rosé borokhoz

Nagyon fontos egy friss, ropogós rosé-nál, hogy kihozzuk belőle az illat és íz aromákat, ezért a boroskehely olyan alakú legyen, mint egy nyíló tulipán.

Arányosan karcsú, szépen ívelt, öblösebb, mint a fehérboros kehely.

A rosét minden alkalomra szívesen ajánlanánk, mert lehet welcome drink, jó lehet egy party megfelelő kisérőjeként vagy akár egy kacsa mellett is szépen muzsikálhat.

Vörösborokhoz

A vörösborokat, magasabb és nagyobb pohárból fogyasztjuk, mint a fehéreket mert több oxigénre van szükségük, hogy az aromák a levegővel érintkezve jobban kinyíljanak.

Bordeaux-i vagy cabernet-es pohár: magasabb, de picit karcsúbb

  • Kimondottan jó a testes, magas tanninokkal rendelkező borokhoz.
  • Ebből ajánlott fogyasztani a bordói fajtákat (cabernet franc, merlot , cabernet sauvignon )de ezt ajánlanám a shiraz és a sangiovese fajtákhoz is.

Burgundy vagy pinot noir pohár: alacsonyabb de zömökebb és szélesebb

  • A burgundi pohár ideális a közepes testű, alapvetően gyümölcsös vörösboroknak, különösen a pinot noirnak.

Pezsgőkhöz és habzóborokhoz

A pezsgő ízét nagyban befolyásolja a pohár, amiből isszuk. Tehát annak érdekében, hogy ki tudjuk élvezni a minőségi pezsgő legjobb ízeit, adunk egy kis betekintést, hogy mi a preferenciáidnak legmegfelelőbb pohárválasztás. A régi, több évszázados trendeknek megfelelően a hosszú pezsgős flőte volt a társadalmi champagne és pezsgő fogyasztás elfogadott kelléke. Pezsgőknél, habzó és gyöngyöző boroknál ajánlott a hidegebb hőmérsékletet fogyasztáskor figyelembe venni, mert hamarabb melegszenek ezek az italok levegővel érintkezve. Ideális hőfok +6-8 fok közé tehető.