1. home
  2. vérnarancs

Ismerd meg a vérnarancsot közelebbről

5 tény a vérnarancsról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? A vérnarancs a narancs és a pomelo keresztezésével jött létre

Tudtad? A legtöbb vérnarancsot Szicíliában termesztik

Tudtad? A vérnarancsban több c vitamin van, mint a narancsban

1.Olaszországból származik.

Csakúgy, mint a pizzát és a parmezánt, ezt a különleges növényt is az olaszoknak köszönhetjük. A Földközi-tenger vidékéről, egyenesen Szicíliából származik, bár e ravasz kis gyümölcs közönséges narancsnak álcázza magát. A húsa a hagyományos narancstól eltérően sötétvörös, és az íze is édesebb, málnára emlékeztető. Lényegében egyet veszel, kettőt kapsz.

2.Miért érdemes vérnarancsot fogyasztani?

Mert rendkívül finom, és mert az egyik legegészségesebb déligyümölcs, tele antioxidánssal és C-vitaminnal. Különösen ajánlott cukorbetegek részére, mivel a fogyasztása növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, így csökkentve a káros anyagok szintjét.

3.Etimológiájáról

A vérnarancs héjában és húsában vörös pigmentek találhatók, ezek okozzák jellegzetes színét. Nevét vérre emlékeztető sötétvörös húsáról és levéről kapta, de származhat az olasz Tarocco szóból, ami szépet, becseset jelent.

4.Nem csak egy vérnarancs létezik

A vérnarancsoknak három fő fajtája van: Tarocco, Moro, Sanquinello. Mellesleg 15 fajta vérnarancs létezik, de az egész családfa leírásával nem fárasztanám a kedves olvasókat.

5.Hogyan készítsük el?

Kiváló sütemény- és lekváralapanyag, de kompatibilis a különböző halakkal és húsokkal is.