1. home
  2. szárzeller

Ismerd meg az szárzellert közelebbről

Top 5 tény a szárzellerről, amit még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtad? A szárzellerben található apigenin nevű vegyület gyulladás csökkentő hatású.

Tudtad? Az eredeti bolognai szósz fontos fűszerező összetevője a zellerszár.

Tudtad? A zeller 95%-a víz, így víztartalma még a görögdinnyéjénél is magasabb.

1. Semelyik neve sem légből kapott

A szárzeller, vagy másnéven halványító, halványított, angol zeller neveit a növény fogyasztott részéről, különleges termesztési módjából származó színéről, valamint első európai importőréről kapta, így ebben a sorrendben. Roppanós, lédús állagához enyhén kesernyés-édes íz társul, egy csipetnyi fűszerességgel, azaz sós-borsos ízvilággal. Kesernyés textúrájától főzés útján szabadítható meg a zöldség.

2. Zellerrel közös gyökerek

Amikor a növény eredetére a zellerből történő szárba szökésével hivatkozunk, akkor azt nem egy nemesítésre vonatkozó metaforaként értjük, hanem szó szerint. Az igazság ugyanis az, hogy a szárzeller és a zeller egy és ugyanaz a növény, csak termesztésének módjában tér el gumójáért fogyasztott fajtársától. A halványításnak nevezett eljárás során a növekvő zeller szárat földdel eltakarják, vagy eleve mély árokba vetik, így a napfény hiánya végett színe halványabb lesz, illetve íze lágyabb.

3. Elismert konyhák fontos alapanyaga

A nevéből kitalálható angol konyha mellett még fontos összetevője a kínai, az olasz, az amerikai és az indiai. A francia konyhának különösen fontos zöldsége a szárzeller, ugyanis a „mirepoix” nevezetű, pörköltekhez, levesekhez, húsokhoz használt hagyományos fűszerkeverékének kihagyhatatlan összetevője. A mirepoix-t a szárzeller, a sárgarépa és a vöröshagyma triumvirátusa alkotja.

4. Miért érdemes szárzellert fogyasztani?

A szárzeller tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint az A-, B-, C-, K-vitamin, a kálium, a kálcium, a magnézium, melyek hozzájárulnak a szem, a fogak, a vér-, az ideg-, az immunrendszer egészségéhez. A zöldségben található 3-n-butylphthalide vegyület pedig segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában. A szárzellernek továbbá emésztést javító, vízhajtó hatása is van.

5. Hogyan érdemes szárzellert fogyasztani?

A szárzellert legtöbbször ízesítőként szokták alkalmazni levesekbe, szószokba, koktélokba. Azonban csak fűszerként való fogyasztása a zöldség potenciáljának elvesztegetése lenne, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható: köretként, mártogatósként, nyersen, salátákba, főzve, sütve, párolva. A zellerszár energia tekintetében a legszigorúbb diéták alatt is kiló számra fogyasztható, mivel 100 gramm szárzeller mindösszesen 14(!) kalóriát tartalmaz.