3. Elismert konyhák fontos alapanyaga
A nevéből kitalálható angol konyha mellett még fontos összetevője a kínai, az olasz, az amerikai és az indiai. A francia konyhának különösen fontos zöldsége a szárzeller, ugyanis a „mirepoix” nevezetű, pörköltekhez, levesekhez, húsokhoz használt hagyományos fűszerkeverékének kihagyhatatlan összetevője. A mirepoix-t a szárzeller, a sárgarépa és a vöröshagyma triumvirátusa alkotja.
4. Miért érdemes szárzellert fogyasztani?
A szárzeller tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint az A-, B-, C-, K-vitamin, a kálium, a kálcium, a magnézium, melyek hozzájárulnak a szem, a fogak, a vér-, az ideg-, az immunrendszer egészségéhez. A zöldségben található 3-n-butylphthalide vegyület pedig segít az egészséges koleszterinszint fenntartásában. A szárzellernek továbbá emésztést javító, vízhajtó hatása is van.