1. home
  2. shiitake gomba

Ismerd meg az shiitake gombát közelebbről

Top 5 tény a shiitake gombáról amit még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtad? Kína adja a világ shiitake gomba termelésének 80%-át

Tudtad? A shiitake gomba 100 grammja mindösszesen 34 kalóriát tartalmaz

Tudtad? A legnagyobb shiitake gombát egy kínai nő Liu Fengzih termesztette. 28 cm átmérőjű és 1,84 kg súlyú volt.

1.Kelet-Ázsiából származik.

A shiitake gomba (Lentinula edodes) őshazája a Távol-Kelet, beleértve Kínát, Japánt, Koreát, Nepált, Thaiföldet, a Fülöp-szigeteket, Új-Guineát és Vietnámot. A világon a második legnépszerűbb és a harmadik leggyakrabban termesztett ehető gombafajta.

2.Miért érdemes shiitake gombát fogyasztani?

A gomba tele van B-vitaminnal, képes felvenni a harcot a rákos sejtekkel, a szív- és érrendszeri problémákkal és a fertőzésekkel. A shiitake gomba olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek megakadályozzák az oxidatív DNS-károsodást, részben ezért is számítanak nagyon fontos tápláléknak.

3.Fogyókúrák gyöngye.

A shiitake gomba egyedülálló gombafajta, mivel mind a nyolcféle esszenciális aminosav megtalálható benne, valamint egy bizonyos típusú esszenciális zsírsavat is tartalmaz, amit linolsavnak nevezünk. A linolsav nem csak a fogyást segíti, de az izomépítést is.

4.Kávé és csontnövesztő.

Rengeteg jótékony hatása mellett például erősíti az immunrendszert, energiával látja el a szervezetet, csökkenti a fáradtságot. Lehet, hogy a nehezen kelőknek reggeli kávé helyett egy kis shiitake gombának is le kéne csúsznia. Valamint talán kevésbé látványosan, mint a Harry Potter és a titkok kamrájában, de támogatja a csontépítési folyamatokat, javítja az emésztést, és ami valóban varázsvilágba illővé teszi: csökkenti az ételallergiák és ételintoleranciák kialakulását.

5.Hogyan érdemes shiitake gombát fogyasztani?

Jó hír a húsímádóknak és a vegetáriánusoknak egyaránt. A shiitake gomba gazdag és húsos ízű, főzve pedig vajas állaga és íze van. A gomba sokféleképpen beépíthető az étrendbe, és számos különböző módon fogyasztható. A shiitake gomba például pörkölve, tejszínes mártással, vagy akár tojással is fogyasztható. A shiitake gomba szára azonban ehetetlen, mert rendkívül szívós és rostos, csak a gombás sapka ehető.