1. home
  2. Rebarbara

Ismerd meg az rebarbarát közelebbről

9 dolog, amit még nem hallottál a rebarbaráról (valószínűleg)

Jég hátán is megél

A zöldség, (igen, zöldség) egy növények számára nem kifejezetten barátságos környezetből, Dél-Szibériából származik. 2500 évvel ezelőtt már gyógynövényként fogyasztották a rebarbarát a különféle élőlények fogyaszthatóságának kutatásában akkor is élen járó Kínában. Később, a növény származása ellenére, egy kevésbé keleti és kevésbé ázsiai birodalom a Római jogot formált magának a növény legismertebb nevének megalkotására. A rebarbara és barbár fogalmak mássalhangzóinak azonossága tehát nem véletlen, mivel mindkét latin kifejezés egy, a birodalom határát jelentő Rha folyón túl élő gyermekére utalt a természetnek.

Középkori egészséges snack

A legenda (valószínűbb, hogy inkább a velencei kereskedők marketing szövege) szerint maga Marko Polo hozta be az első rebarbara magokat Európába a 13. században. Azonban a rebarbara a kontinens konyháiban csak a 17. században tudott igazán meggyökerezni, amikor mindenki számára elérhetővé vált, a rebarbara egyik ma is legnépszerűbb elkészítési módjának második legfontosabb hozzávalója, a cukor.

Nem zöldségnek való vidék

A rebarbara nem csak a más zöldségek által létfontosságú környezeti feltételekre, mint a tápanyagban gazdag talaj, meleg, napfény, hiányára hány fittyet, ha növekedéséről van szó, hanem a körülötte lévő állatvilágra is egyedülállóan igénytelen, ugyanis egy átlagos növényhez képest sokkal kevesebb a természetes ellensége.

Hiba lenne rebarbara levelet fogyasztani!

A rovarokkal és más éhes állatokkal szemben, a leveleiben található oxálsav és egyéb kémiai anyagok nyújtanak védelmet a rebarbara számára. Érdemes tehát követnünk a tundrák faunájának példáját és kerülnünk a rebarbara levelek fogyasztását.

Hiba lenne rebarbara szárat nem fogyasztani!

A rebarbara tehát azon zöldségek közé tartozik melyeknek csak a szárait érdemes fogyasztani. Sőt, több mint érdemes, mivel ez a különleges ízvilágú zöldség bővelkedik a szervezetre, azon belül is a bőr szépségére, rendkívül jótékony hatással bíró vitaminokban, ásványianyagokban. A rebarbara tartalmaz továbbá egy lutein nevű vegyületet, mely a szem és a bőr egészségének megőrzésében segít, és ami még fontosabb, semlegesíti a rákkeltő szabad gyököket, ezáltal a rebarbara fogyasztása védi a szervezetet a ráktól, csökkenti annak kialakulásának kockázatát.

Fogyasztásának jótékony hatásai nem férnek bele egyetlen pontba

A rebarbara fogyasztásának előbb felsorolt jótékony hatásai mellett érdemes még kitérnünk az egyedi ízvilágú növény rendkívül magas kalcium és kálium tartalmára, az előbbi vitaminnak a fogak és a csontok egészségének megőrzésében, az utóbbinak véralvadásbán van kulcsfontosságú szerepe.

Bármilyen diétát kiszínez

Habár a rebarbarát leginkább édességek hozzávalójaként fogyasztjuk, energiaszegénység tekintetében bármely más sütemény hozzávalót messze leköröz. Alacsony kalória tartalmának köszönhetően, nincs az a szigorú diéta, melynek fogyókúrás receptjeibe ne lehetne belecsempészni. Így a rebarbarát egyfajta „természetes ízfokozóként” felhasználva színesebbé tehetjük szinte bármely diéta ízpalettáját, így megkönnyítve a diéta betartását.