1. home
  2. pomelo

Ismerd meg a pomelót közelebbről

4 tény a pomelóról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? Kínai grapefruitként is ismerik

Tudtad? A kandírozott narancshoz hasonlóan a héjából finom nassolni valót lehet készíteni

Tudtad? Eredetileg Malajziában, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken termett

1. A citrusok legnagyobbika

A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, átmérője 30 cm is lehet, súlya akár a 10 kg-ot is elérheti. A legismertebb gyermeke a grépfrút, amit a naranccsal keresztezve hoztak létre. Ezenkívül létezik még pár hibrid alfaja, például a tangelo, a pomelo és a mandarin közös gyermeke. Aztán ott van még az oroblanco (fehér arany), ami pedig a pomelo és a grépfrút keresztezésével jött létre.


2.Gyümölcs és más

Vietnámban a virágjából parfümöt készítenek. Más országokban a kolera és az epilepszia tüneteinek enyhítésére használják. Magját pedig lumbágó, köhögés és emésztési zavarok enyhítésére használja fel a gyógyszeripar. A neve a “pumpulmas” maláj szóból ered. Kínába i. e. 100 körül kerülhetett, és napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

3.Miért fogyasszunk pomelót?

Nem elég, hogy a kissé savanykás, friss, lédús íze már alapból rabul ejti az emberek szívét, de még az immunrendszerüket is erősíti. Kiváló C-vitamin forrás, és még a vérkeringést is serkenti.

4.Önmagában is jó.

Édes-kesernyés és savanykás ízével a pomelo nagyszerű reggeli ital alapanyag, de délutáni snacknek is megállja a helyét. Főzéskor is kapóra jön egyedi ízvilágával, mártásokba, de salátákba és pácokba is kiváló.