1. home
  2. pennykucko
  3. Földünk szíve java

Ismerd meg a PENNY magyar termelőit a legújabb videósorozatunkon keresztül!Fedezd fel velünk a kiváló minőségű magyar élelmiszereket: hol, hogyan és kik állítják elő a kedvenc ételeink alapanyagait? Videóinkban Bereznay Tamás séf kutatja fel segítőtársaival az ország különböző pontjain működő gazdaságokat, hogy együtt bemutassák Neked, kiknek köszönhetjük a hazai ízeket!

Hazai Ízek Nyomában 1. – Almarégió Kft., Csenger

Bereznay Tamást Gazdag Tünde táplálkozási tanácsadó és McMenemy Márk, a Kert TV műsorvezetője kísérik el az első útjára, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, csengeri Almarégió Kft.-hez. Az országnak ezen csücskét nem véletlenül emlegetik az „alma hazájaként”, hiszen ez a régió évente több ezer tonna gyümölcsöt termel az Idaredtől a Jonagoldig, számos különböző fajtában. Tamásékat Apáti Ferenc ügyvezető invitálta meg egy késő őszi szüretre, hogy bemutassa, honnan érkeznek a PENNY polcaira a lédús, magyar almák.

Számomra nem kérdés, hogy Magyarországon hazai alapanyagokból lehet a legfinomabbat főzni. Ezért támogatom a hazai termelőket.

A sorozathoz azért csatlakoztam, mert szuper ötletnek találtam a hazai beszállítók megismertetését, hogy közvetlenebb kapcsolatot lehessen kialakítani a termelő és vásárló között: így a vásárló tudatosan tud választani a boltok polcairól.

Miért kellene messzi országokból, rengeteg károsanyag kibocsátással és költséggel ideszállíttatni azokat az élelmiszereket, amiket mi magunk is meg tudunk termelni?! Arról nem is beszélve, hogy a Magyarországon termett gyümölcsnél én még nem találkoztam finomabbal! Ezért gondolom fontosnak, hogy támogassuk a magyar gazdákat, akik már nemzedékek óta művelik az étel termesztés nemes hivatását.

Nálam az almatermesztésben nincs munkaidő, csak elvégzendő feladat.

Hazai Ízek Nyomában 2. – Szerencsi Bonbon Kft., Szerencs

Édesszájú séfünk, Bereznay Tamás Gazdag Tünde táplálkozási tanácsadóval indult el második felfedező útjára, hogy kiderítse, hogyan készül a PENNY Selection Szaloncukor Válogatása. A közel százéves múltra visszatekintő Szerencsi Bonbon Kft. egyszerre tiszteleg a hagyományok és a cukrászszakma előtt, és igyekszik kielégíteni a vásárlók igényeit a trendekkel lépést tartva. A kiváló minőségű összetevőket és a precíz kézimunkát igénylő folyamatokat Dr. Takács István, a csokoládégyár tulajdonosa mutatja meg a Hazai Ízek Nyomában karácsonyi epizódjában.

Az vagy, amit megeszel. Én jelenleg egy doboz PENNY szaloncukor vagyok...

Hazai szív, szorgalom, szakértelem = SZERENCSI CSOKOLÁDÉ = Hazai Magas kakaótartalmú, kiváló magyar alapanyagokkal dolgozunk, évszázados tapasztalattal rendelkezünk. A gondos kézi munka nálunk nagyon fontos, és mindez együtt a SZERENCSI CSOKOLÁDÉ.

Hogyan készül a Selection szaloncukor?

Hazai Ízek Nyomában 3. – Privát hús kft.

Somogy megye szívében található a kaposvári családi vállalkozás, a Privát Hús üzeme, ahol több mint 2000 négyzetméteren naponta 25 tonna húsáru készül el csomagolással együtt. A vállalkozás közel 30 éves múltra tekint vissza, azaz a profizmus és a minőség náluk már hagyománynak számít. Ponekker Mátét, a Privát Hús Kft. tulajdonosát kérdeztük a PENNY-ben kapható Karát különlegességekről, illetve a cég elmúlt időszakáról.

Eredményeinket annak köszönhetjük, hogy szeretjük a szakmánkat, ragaszkodunk a minőséghez és ezért folyamatosan fejlesztjük önmagunkat és az üzemünket is.

A Privát Hús a legmagasabb minőségű húsokat szállítja a Pennynek

(interjú)


Hogyan vette fel a harcot a vírus ellen a Privát Hús és hogyan tudta garantálni a megszokott kimagasló minőséget egy ilyen nehézségekkel teli időszakban?

A pandémia a mi munkánkat is jelentősen befolyásolta. A legszigorúbb ellenőrzési és higiéniai intézkedéseket vezettük be. A járvány miatt nagyobb erőfeszítésekre volt ugyan szükség, de a gyártás és minőségellenőrzés minden területe változatlanul tudott működni. Az intézkedéseink hatékonyságát az mutatja, hogy termékeink továbbra is a megszokott, magas minőségi színvonalon kerülnek a partnereinkhez és a fogyasztókhoz.

A tavalyi tapasztalatok alapján hogyan készültek az idei húsvétra?

Nagy nyomást helyez ránk a jelenlegi piaci verseny, de itt a Privát Húsnál a minőségből nem engedünk. Az alapanyagárak és az egyéb költségek is jelentősen változtak, a kínálat továbbra is bőséges, a verseny erős. A vásárlók a minőségi termékeket keresik megfizethető áron.

Kötözött sonka, füstölt combsonka vagy csülök? Mi kerül egy profinál a húsvéti asztalra?

Természetesen többféle termékünk, hiszen a család minden tagjának van kedvence. Aki a klasszikus, karakteresebb falatokat kedveli annak a füstölt csülköt készítjük el, aki pedig a szaftosabb ízekre vágyik annak a füstölt combsonkát és a kötözött combsonkát ajánlom.

Milyen finomságokkal készül a Privát Hús az ünnepekre, melyeket a Penny polcain is megtalálhatnak a vásárlók?

A Füstölt hátsó csülök és a Darabolt füstölt comb húsvéti termékeink megjelennek a Penny polcain, mindkét termék tökéletes választás azoknak, akik a klasszikus termékeket keresik magas minősében.

A vásárlók gyakran a megszokott, már jól ismert húsféléket választják és kevésbe próbálják ki az újdonságokat. Miket érdemes kipróbálni a slágertermékeken kívül?

Azoknak a kedves vásárlóknak, akik újdonságra vágynak, javaslom a Karát kolbásszal töltött sült sonkát, amely egy különleges megjelenésű, sokoldalúan felhasználható, rendkívül kellemes ízvilágú termék.

Közeledik a kerti grillszezon, az emberek alig várják, hogy a kiszabaduljanak a négy fal közül. Mi az, ami nem hiányozhat egy tökéletes grill tálról idén sem?

Természetesen a Privát Hús Kft által gyártott Dárdás grillkolbászok! Hamarosan a hűtőpultokba kerülnek a Dárdás grillkolbászok: magyaros, borsos-fokhagymás és sajtos változatban is, bármelyiket választják a vásárlók, biztos sikert fog aratni!

Hazai Ízek Nyomában 4. – Goldenburg, Délalföldi Kertészek Szövetkezete

Dunaegyházán a Kiskunsági Nemzeti park mellett található a Goldenburg burgonyatermelő székhelye, akik már 60 éve dolgoznak azon, hogy a legfinomabb és legjobb minőségű krumpli kerülhessen a családi asztalara. A Hazai Ízek Nyomában sorozat legújabb epizódjának apropóján Kecskés Gáborral, a Goldenburg ügyvezetőjével beszélgettünk a krumplitermesztésről, illetve a cég elmúlt időszakáról.

„Goldenburg, az étel értelme”.

A Pennyben kapható krumplik a legjobb hazai termőföldből származnak

(interjú)


Az elmúlt év minden eddigihez képest rendhagyó volt. Hogyan tudták leküzdeni a koronavírus okozta nehézségeket a burgonyatermesztés szempontjából?

A vásárlók részéről azt tapasztaltuk, hogy megnőtt a kereslet a Goldenburg iránt, illetve egyre inkább a nagyobb kiszereléseket részesítették előnyben. Tudtuk, hogy ki kell szolgálnunk a családok igényeit, hiszen értük dolgozunk.

Paprika Szegedről, hagyma Makóról, krumpli Dunaegyházáról. A Kiskunsági Nemzeti Park mellett található dunaegyházi terület a hazai burgonyatermesztés szíve. Miért pont ez a terület a legalkalmasabb a burgonyatermesztésre?

Hazánk földje, különösen az ártéri területek, kiváló táptalajt biztosít a krumpli számára. A magyar földben termett burgonya különösen egészséges. Emellett pedig itt Dunaegyházán a Duna közelsége, a napsütéses órák számával kiegészülve teszik igazán különlegessé és zamatossá az itt termett Goldenburg krumplit

Mennyire érezhető a klímaváltozás hatása? Kellett-e változtatni a már megszokott módszereken emiatt?

Van egy tradicionális tudásunk, de sokat dolgozunk azon, hogy válaszoljunk a környezet kihívásaira, hiszen azt a minőséget és ízvilágot, amelyet a Goldenburg megteremtett a több mint hat évtizedes fennállása során szeretnénk még sokáig fenntartani.

Mitől különleges a Goldenburg krumpli?

Úgy gondolom, hogy a mi krumplink tényleg finom, hagyományos, piros magyar burgonya. Ennek a fajtának már a tulajdonságai is különlegesek, a tápanyagtartalma is nagyon magas, amit a rövid szállítási idő miatt kiválóan meg is tud őrizni.

Továbbá mi a Goldenburgnál egy burgonyaszerető közösséget építünk, mely mára több tízezresre duzzadt. A közösségi oldalakon rendszeresen kommunikálunk egymással, egyfajta párbeszéd alakult ki a burgonyáról, recepteket, érdekességeket osztunk meg, Facebook csoportot hoztunk létre „Szeretem a burgonyát! - közösség” néven.

Burgonyatermesztőként van-e kedvenc krumplis étele, amelyet mindenképpen ajánlana az olvasóinknak?

Az utóbbi két évben felmértük, hogy mi a magyarok kedvenc krumplis étele. Több százezer válasz alapján mindkét évben –elsöprően- a rakott krumpli nyert.  Egyébként nekem is ez a kedvencem, de nagyon szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért is örültem, hogy tavaly megjelent a szakácskönyvünk, “Kedvenc krumplis ételeink” címmel, hiszen innen folyton új ötleteket meríthetnek a saját receptjeikhez.

Kecskés Gábor részletesen bemutatja a dunaegyházi területet a Hazai ízek nyomában sorozatunk legújabb részében, ami hamarosan megtekinthető a PENNY.hu-n, valamint a PENNY YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

„-Meddig tart a mai munka?

-Csak addig, amíg a napi feladatoknak nincs vége”

Délalföldi Kertészek Szövetsége

(interjú)Mitől olyan különleges a „Szentesi paprika”?

A hagyományok alapján kialakult és továbbfejlesztett hajtatásos kertészkedés lehetővé teszi, hogy a szentesi tájkörzetből érkező, méltán híres „Szentesi paprika” egész évben, januártól decemberig elérhető legyen, ezáltal biztosítsa a hagyományos ízeket keresők számára a termék folyamatos elérhetőségét. A térségben megtalálható geotermikus energia, a magas nagyfényes órák száma, illetve a termelők hozzáértő gazdálkodása biztosítja a minőségi külcsínt, a zamatos ízt és a frissességet. Termékeinket a szedéstől számított két napon belül az áruházak pultjára juttatjuk. A termék frissessége lehetővé teszi azt, hogy a vevő egy olyan új dologgal is találkozzon, mint a friss termék illata.


Mi a különbség az import és a hazai paradicsom/paprika között?

Ezen termékek értéke az íz és a frissesség. A hazai körülmények között termesztett áru ízharmóniája nem csökken az importtal ellentétben, amely esetében ez csökken a hosszú szállítási út következtében. Ami az óriási különbség a kettő között, hogy addig, amíg az import zöldségtermékek akár 10 naposak is lehetnek, mire beérkeznek az országba, addig a hazai termesztésű zöldségeket a korábban leírtaknak megfelelően 2 nap alatt az áruházak pultjára juttatjuk. Ezért azok a külcsíni elemek, mint például a csumák frissessége, úgy a paradicsom, mint a paprika esetében jól nyomonkövethetőek és igazolják az áru frissességét.


Hogyan tudja garantálni a Délkertész, hogy az Önöknél termett zöldségek mindig frissek, jó minőségűek és ízletesek maradjanak, amikor a PENNY-ben leveszük a polcról?

A megtermelt termék a szedés napján hűtőházunka kerül betárolásra, ezáltal konzerválva a szedéskor kialakított érési állapotot.  Valamint a DélKerTÉSZ által kialakított különböző csomagolási formák - melyek legtöbbje valamilyen borító fóliával fedi le a terméket - meggátolja a termésben lévő nedvesség elpárolgását. A minőséget a Szövetkeznél működő GlobalGAP minőségbiztosítási rendszer garantálja, illetve a csomagolási folyamatok során jelenlévő technológusok, akik a gyártások minden fázisában ellenőrzik a termék minőségét, illetve a termék súlyparamétereit. A frissességet elősegíti az alapos tervezés, amely a PENNY beszerző kollegájával történő heti egyeztetések alkalmával kialakított értékesítésnek megfelelő ütemezett szedést is magában foglalja.


Milyen típusú zöldségek érkeznek a PENNY-be a Délkertésztől?

Étkezési fehér paprika, hegyes erős paprika, a nyári időszakban pedig kápia paprika. Paradicsomfélék közül a klasszikus fürtös paradicsom, koktélparadicsom illetve datolyaparadicsom. Ezen felül szállítunk még kígyóuborkát is. Kínálunk még különböző csomagolt termékeket, mint például a Piknik csomag, a Lecsópaprika csomag, illetve a Grill csomagok.


Mit tapasztalnak, mire a legnagyobb a kereslet? Van slágerterméke a Délkertésznek?

A mi slágertermékünk az eredetvédett „Szentesi paprika”, melyet az év minden időszakában tudunk szállítani, leginkább csomagolt termék formájában. Különleges paradicsomunk a datolyaparadicsom, melyet Mézédes kicsipiros néven forgalmazunk. Magyarországon az egyik legmagasabb cukorfokkal rendelkező paradicsomféle, melynek Brix-értéke 9-10-es.


Az elmúlt években változott-e valamit paradicsomok utáni kereslet? Kellett-e emiatt alakítani a kínálatukon?

Igen, a koktélparadicsomok piacra jutásával az igényesebb vevői réteg fogyasztása egyre inkább ebbe az irányba tolódik és ennek megfelelően mi is váltottunk: a fürtös paradicsom termelésünk egy részét átállítottuk koktélparadicsom termesztésre és folyamatosan keressük azokat az új fajtákat, melyekkel a vevőknek meglepetést tudunk okozni.


A szentesi paprika világhírű. Van olyan helyi ételkülönlegesség, amit mindenkinek ki kéne próbálnia?

Természetesen van ilyen ételkülönlegesség. A legismertebb a lecsó, melynek mindkét fő alapanyagát tudjuk biztosítani. Minden évben megrendezésre kerül a Szentesi Lecsófesztivál, melynek idén lesz huszadik, jubileumi évfordulója. A rendezvény kiváló például szolgál, hogy milyen rengetegféle recept alapján készülhet el a lecsó, amelyet mindenki előszeretettel fogyaszt. Meg kell említenünk egy másik hagyományos magyar ételt is, a töltött paprikát, amelynek egyik fontos alapanyaga az étkezési fehér paprika, szintén nálunk termelődik.Hazai Ízek Nyomában 5. – Nádudvari Élelmiszer Kft.

A Hortobágyi Nemzeti Park közelében található, száz százalékban magyar tulajdonú Nádudvari Élelmiszer Kft. kizárólag kiváló minőségű, magyar élelmiszert kínál az egészségtudatos vásárlók számára.

„A Nádudvari Élelmiszer Kft-nél elkötelezettek vagyunk, hogy magas minőségű termékeket gyártsunk, s kielégítsük fogyasztóink változó igényeit innovatív és egészséges termékek fejlesztésével.”

Minek köszönhető, hogy Hajdú-Bihar megye egyik húzóágazata a tejipar?

Az Hortobágy ideális mikroklímája mellett saját termelőink és beszállítóink különösen figyelnek a tömegtakarmány előállítására, továbbá a régióra jellemzően fűszenázzsal és fűszénával egészítik ki a takarmányozást, ezért az itteni tehenek kiváló minőségű tejet adnak.


Hány embert foglalkoztat Nádudvari Élelmiszer Kft.?

A térség egyik legnagyobb munkaadója vagyunk és Nádudvar környékéről 350 főt foglalkoztunk.


Hogyan tudják garantálni, hogy mindig magas minőségű tej érkezzen be az üzembe a magyar beszállítóktól?

Szigorú protokollt alkalmazunk a cégnél, automata mintavevő autók és saját laborvizsgálataink biztosítják, hogy folyamatosan csakis magas minőségű tej érkezzen az üzembe. Ugyanezt a magas minőséget követeljük meg hús beszállítóinktól is.


Évente hány liter tejet dolgoznak fel az üzemben? Milyen termékeket gyártanak ebből a PENNY számára?

Évente 30 millió liter tejet dolgozunk fel, amelyből a PENNY számára a Sissy túrót, tejfölt, joghurtokat és krémtúrókat gyártjuk.


Az elmúlt években változott-e valamit kereslet? Van olyan tejtermékük, amely iránt nagyobb az érdeklődés a korábbiakhoz képest?

A Nádudvaron gyártott túró továbbra is nagy népszerűségnek örvend, a körözött évről évre egyre keresettebb, a krémtúró pedig a receptúraváltás és az új ízeknek köszönhetően egyre kedveltebb.


Az itt készült túró korábban elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat. Van olyan helyi túrós ételkülönlegesség, amit mindenkinek ki kéne próbálnia?

A túrós csusza, mely Nádudvaron készült Sissy félzsíros túróval, 25%-os tejföllel és szintén Nádudvaron készült Dárdás szalonnával az igazi.


Magyar zöldségek, gyümölcsök / reklámfilm

A magyar termékek szíve-java / reklámfilm

Tejtermékek itthonról válogatva / reklámfilm