1. home
 2. pennykucko
 3. Fenntarthatóság
 4. Társadalmi szerepvállalásunk
 5. Gyermek Onkológiai

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatása

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyökerei 1988-ig, a berlini falig és a csegődi árvaházba nyúlnak vissza.


Edvi Péter, alapító elnök Hannoverben élt, és az ottani, valamint magyarországi barátaival, ismerőseivel segítettek az NDK menekülteknek, akik Magyarországon keresztül akartak Nyugat-Németországba disszidálni. Később segélyeket vittek a forradalom utáni Romániába.


Így jutott el 1989 karácsonyán a csegődi árvaházba. Döbbenten nézte az éhségtől, hidegtől és embertelenségtől haldokló gyermekeket. Senki sem mehet el tétlenül gyermekek nyomora és betegsége mellett. Csegődön segíteni akart, és a munkában társakra lelt. Így alakult meg először Hannoverben a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, majd 1990 májusában a szervezet magyar, 1991-ben pedig romániai egyesülete.


Összefogással segíteni lehet a bajbajutottakon: a csegődi szörnyűséges állapotok képeit és híreit világgá röpítette a média, és megkezdődött Kelet-Európa addigi történelmének legnagyobb nemzetközi segélyakciója.


Szervezetük ismert lett, és ezzel egy időben kérelmek ezrei érkeztek az irodájukba. Elhatározták, hogy nem hagyják abba, amit elkezdtek. Kidolgozták programjaikat, melyeket sajnálatos módon az élet tölt meg csordultig tartalommal.  Tagságuk, önkéntes segítőik száma egyre nő, ki-ki tagdíjjal, adományokkal, szakértelemmel vagy éppen fizikai munkával támogatja őket, illetve rajtuk keresztül a rászoruló gyermekeket. Az egyesületek elnöksége és felügyelő bizottsága társadalmi munkában végzi feladatát. Ügyelnek arra, hogy a Szolgálat politikai, vallási és nemzetiségi kérdésekben semleges és független legyen.


Szolgálatuk 12 program keretén belül nyújt konkrét segítséget a hozzáfordulóknak.


A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat célja a fizikailag, értelmileg sérült, az árva és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek felkarolása, életkörülményeik javítása, gyermekintézmények segítése.


Fő programok:

 1. Egészségügyi program
 2. Gyermekélelmezési program
 3. Nevelőszülői program
 4. Törvény-előkészítési program
 5. Üdültetési program
 6. Képzési és továbbképzési program
 7. Segélyszállítmányok
 8. Más szervezeteknek nyújtott segítség, illetve együttműködés
 9. Rendezvények
 10. Információs és tájékoztatási program
 11. Film, televízió és fotódokumentáció
 12. Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény


Az ugyancsak az Országgyűléssel közösen szervezett „Országházi Gyermekkarácsony” nevű rendezvényre 850 hátrányos helyzetű gyereket hívnak meg az egész országból, akiket neves sztárok műsora, ismert sportolók élménybeszámolói, játszóházak és játékos vetélkedők szórakoztatnak a Parlament épületében. A gyerekek ajándékokkal tömött hátizsákokkal távozhatnak az ország házából, melybe a Penny Market Kft is biztosít termékeket.


Évről-évre több jótékonysági rendezvényt tartanak annak érdekében, hogy azok bevétele hozzájáruljon programjaik működtetéséhez. Az év végi ünnepeket megelőző hetekben karácsonyi színházi jótékonysági estet szerveznek.


http://www.gyermekmento.hu/tamogatok