4 tény a pagoda karfiolról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? A pagoda karfiol irágai fraktális formát adnak neki. A fej sok kis apró rózsából áll.

Tudtad? A káposztafélék családjába tartozik. Latinul a Brassicaceae családhoz tartozik

Tudtad? A világ legnagyobb pagoda karfiol termelő országa Kína

1.Latin neve roccolo romanesco.

A pagoda karfiol, más néven romanesco karfiol a XVI. századtól ismert. „Broccolo romanesco”- római brokkoli néven jegyezték le először. Azóta az idők során karfiollá reinkarnálódott.

2.A keresztesvirágúak családjának szépe.

Nagyon közeli rokonságban áll a brokkolival, bimbóskellel, leveles kellel, kínai kellel. A pagoda karfiol famíliájához tartozik még a retek, a mustár, a repce, de még a torma is, bár itt egy fokkal kevésbé szoros a családi kapcsolat.

3.Nemcsak a külseje miatt tetszetős

A vonzó külső értékes belsőt rejt. A pagodakarfiol bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot és rostot, továbbá szulfofarán előanyagot és a glükorafanint is, amelyek meggátolhatják a rákos sejtek kialakulását (bár rendszeres fogyasztása mellett is ajánlott szűrésekre járni).

4.Elegáns szobadísz és finom zöldség.

Ha valami mutatós és egészséges újdonsággal szeretnéd meglepni családtagjaid vagy barátaid, a pagodakarfiol édes, diós ízvilágával és ropogós textúrájával egyből belopja magát vendégeid szívébe. Fogyasztása főleg salátákhoz, levesekhez vagy köretként ajánlott.