1. home
  2. mikroműanyag

Mi a mikroműanyag?

Mikroműanyagok a kozmetikai termékekbenA mikroműanyagokat különféle okokból használják a kozmetikai termékekben. A kisméretű műanyag részecskéket például úgynevezett "mikrogyöngyök" formájában súrlódó testként használják a hámlasztókban, de szabad szemmel nem látható, nem észrevehető összetevőként is használhatóak elmosódásra, filmképződésre vagy akár töltőanyagként a kozmetikumokban. Ezenkívül a kozmetikai szektorban oldott, gélszerű és folyékony polimereket használnak hajrögzítésre és a hajhullás megelőzésére.

A mikroműanyagok hatása a folyókra és az óceánokra


A tengeri környezetet jelentős mértékben terhelik a nagyobb műanyagdarabok, például a műanyaghulladék, amelyek a tengerbe kerülnek, és ott fokozatosan lebomlanak. 

A tengeri állatok táplálékkeresés közben vagy véletlenül lenyelik a műanyag részecskéket. Tanulmányok szerint ennek különféle hatásai vannak: például a szilárd részecskék lenyelése megváltoztathatja az emésztőrendszert vagy gyulladást okozhat.


A mikroműanyagok hatása az emberi szervezetre

A mikroműanyagok a levegővel, vízzel, ruházattal, kozmetikumokkal vagy élelmiszerrel jutnak szervezetünkbe. A Bécsi Egyetem már képes volt kimutatni a mikroműanyagokat az emberi szervezetben (Schwabl. et al. 2018). Jelenleg azonban nem világos, hogy a kisméretű műanyag részecskék veszélyesek-e az emberi egészségre, és ha igen, mennyire veszélyes (Federal Institute for Risk Assessment 2019).

A környezetre és az emberre gyakorolt ​​következmények ellenére, amelyeket még nem vizsgáltak teljes körűen, a mikroműanyagoknak az ökoszisztémákra gyakorolt ​​negatív hatásaira kell számítani. A PENNY tisztában van az emberekkel és a környezettel szembeni felelősségével, és elkötelezett a mikroműanyagok és az oldott, gélszerű és folyékony polimerek felhasználásának csökkentése mellett.
A vásárlók könnyebb eligazodása érdekében a mikroműanyagtól és egyben fókuszált oldott, gélszerű és folyékony polimerektől mentes PENNY sajátmárkás kozmetikai termékeit saját pecséttel jelöljük.

Tippek a mikroműanyagok elkerüléséhez


Feltételezik, hogy a mikroműanyagok a levegő és a víz körforgásán keresztül is terjednek – de már most is számos módja van annak, hogy csökkentsék az emberi viselkedés révén a környezetbe kerülő mikroműanyagok mennyiségét. A következő tippek segítenek:
• A PENNY saját márkáinak vásárlásakor keresd a "Mikroműanyag nélküli készítmény" feliratot, és részesítsd előnyben más márkák mikroműanyag-mentes termékeit is.
• Használj természetes kozmetikai termékeket.
• Részesítsd előnyben a természetes anyagokból készült ruházatot, pl. pamut, és kerüld a szintetikus anyagokból, (például poliészter, mikroszálas, spandex és nejlon) készült ruházatot.
• A szintetikus szálból készült ruhákat a lehető legritkábban mossuk ki.
• Ne használj mikroszálas tisztítókendőt.
• A lehető leggyakrabban busszal, kerékpárral közlekedj vagy sétálj, és hagyd otthon az autót.