1. home
  2. mangó

Ismerd meg a mangót közelebbről

5 tény a mangóról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? A mangó héja és magja is fogyasztható.

Tudtad? A mangónak több, mint 1000 fajtája van

Tudtad? A mangó önmagában nem allergén, csak a héján található urushiol nevű vegyület okozhat néhány embernél kiütést.

1.A szömörcefélék családjába tartozik.

A mangófa a szömörcefélék családjába tartozik. A mangófa önbeporzó, több fajtája létezik. Származási helyét a szakirodalom Indiában jelöli. Több mint 4000 éve termesztik, de Európába a létezéséről csak a 18. században angol utazóktól értesültek. Távoli rokona a kesudiónak és a pisztáciának.

2.(Magas) fán nő.

Amennyiben szüretelni mennek, egy ovális, sárgás, lédús gyümölcsöt keressenek a kedves olvasók, de vigyenek létrát is, mivel a mangófa akár húsz méterre is megnőhet, és az ültetéstől számított negyedik-hatodik évben fordulnak termőre. Akkor ígérkezik jónak a termés, ha meleg és száraz időszakban érik a gyümölcs.

3.Miért érdemes mangót fogyasztani?

Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, a B1-, a B2- és az E-vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kálciumot ugyanúgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Csökkenti a koleszterinszintet és a rákos megbetegedések kockázatát.

4.Otthon is érdemes érlelni.

A gyümölcsöt Európában konzerv, illetve nyers formában lehet megvásárolni; egész évben fogyasztható. Vásárláskor érdemes a nem teljesen puha gyümölcsöt választanunk, mert ha szobahőmérsékleten tartjuk, akkor néhány nap alatt megérik. Érett állapotban 1-2 napig eláll a hűtőszekrényben, amennyiben sikerül betartanunk az időkorlátot. Fogyasztható önmagában, smoothie- és lekváralapanyagként.

5.Szerelmi szimbólum és csodaszer.

A mangó neve a tamil “mankay” szóból ered, amit a portugál kereskedők “manga”-ként fordítottak le. A mangó Ázsia egyes országaiban a szerelem szimbóluma. Sok esküvőn lehet mangóval találkozni, mint a gyermekáldás megsegítőjével. A hinduk a levelek füstjével légcsőbántalmakat gyógyítottak.