1. home
  2. licsi

Ismerd meg a licsit közelebbről

Top 4 tény a licsiről amiről még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtad? A licsi fa egylaki.

Tudtad? A licsi magja mérgező.

Tudtad? A licsinek minimum 80 napig érnie kell

1. A licsi „luxus” gyümölcs más, történelmileg magas minőségű és árkategóriájú termékekkel egyeltemben, mint a jáde vagy a selyem Dél-Kínából, érkezett.

Az utóbbi két luxuscikkel való hasonlóság a származásban ki is merül a hasonlóság, ugyanis a licsi héjának tapintása pikkelyes, illetve az ásvány komplementer színével pirossal van borítva. A licsi ízében ízében is utal finoman származási országárának konyhájára ugyanis édes-savanyú ízvilággal rendelkezik.

Tudtad? A piros szín és a pikkelyes küllem a sárkányfejet idézi, ami a hatalom és bölcsesség jelképe a kínai kultúrában.

Kínai újévkor hagyományosan licsit ajándékoznak egymásnak az azt ünneplők.

A licsi a szappanfélék családjába tartozik, a juharral és vad gesztenyével együtt.

2. Könnyű licsifát csinálni, de felnevelni…

A gyümölcs luxus címkével való illetése nem csak ízében és különleges küllemében nyilvánul meg, ugyanis igényes, továbbá szállításra érzékeny növényről van szó. Az örökzöld licsi fán megtermő gyümölcsnek a Penny polcaira történő kerülése tehát korántsem egy egyszerű folyamat, nem hiába jelképe a gyümölcs a gazdagság mellet a szerencsének is a kínai kultúrában. Paradox módon azonban licsit mi is termeszhetünk, mindösszesen annak magjának humuszos talajba történő elvetésével, a licsit így a gyümölcskosár után a téli kert ékévé varázsolva.

3. Vitaminokban gazdag

A benne található polifnolok javítják a vérkeringést, ezzel csökkentik a stroke és a különböző szív és érrendszeri betegségek kockázatát. A licsi gazdag flavoniodokban melyek, csökkentik a rákos sejtek szaporodását, különösen a mellrák esetében. Magas vitamin és áványianyagtartalma van, B vitaminban, rézben és foszforban, ugyanakkor nátrium tartalma rendkívül alacsony. Leginkább azonban a sebgyógyulást és hajnövekedést serkentő c vitamin tartalmáról ismert, mely magasabb a citroménál is.

4, Hogyan érdemes licsit fogyasztani?

A licsi jól harmonizál erős, karakteres ízű gyümölcsökkel, mint a banán, ananász vagy a mangó, illetve készíthető belőle leves, saláta. De sajtokkal is érdemes fogyasztani. Továbbá a licsi kiváló szirup és szósz alapanyag.