1. home
  2. kelbimbó

Ismerd meg a kelbimbót közelebbről

5 tény a kelbimbóról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? Kelbimbó egyike azon kevés növényeknek, melyet sikeresen termesztettek már az űrben

Tudtad? A legtöbb egy perc alatt elfogyasztott kelbimbó rekordja Linus Urbanechez tartozik,
aki 31 darab kelbimbót evett meg 60 másodperc alatt.

1.Több kelbimbót kéne fogyasztanunk

A zöldségek egyik legédesebbike, küllemét tekintve gyakorlatilag egy miniatűr káposzta és biológiai értelemben sem áll teljesen távol a valóságtól ez a jellemzés, mégis a popkultúrában egy inkább hírhedt, mint híres növényként van számon tartva. További érdekességeinkkel igazságot szolgáltatunk ennek a különleges zöldségnek, mivel nem-fogyasztása mint gasztronómia, mint egészségügyi szempontból hiba lenne.

2. Kiváló társaság a kertbe magányos örökzöldjeinknek

Rendkívül jól tűri, az amúgy növények számára rendkívül kellemetlen, hűvösebb időt is. A kelbimbó ugyanis egészen -14 Celsius fokig zavartalanul terem. Ráadásul csak úgy, mint a rokonság, édesebb lesz a téli ünnepi időszakban, a benne található keményítő okozta cukorrá bomlása által. Ezért a kelbimbót télen szüretelik.

3.Belgiumból származik

Belgiumi, azon belül is a Brüsszeli vakációkat követően a belga csokoládék mellett (illetve helyett, ha kisebb poggyásszal rendelkezünk) szuvenírként érdemes autentikus belga kelbimbót is haza vinni ismerőseinknek. Ugyanis ez a karakteres ízű káposzta féle Brüsszelben lett nemesítve, ezért a köztudatban Brüsszeli káposzta néven is ismert.

4.Természetes teljesítmény fokozó

A kelbimbóban található diindolil-metán vegyület fokozza a tesztoszteron termelést a szervezetben, ezáltal az izomépítést, a regenerálódást, a testierőt és a libidót is. A kelbimbó magas C-vitamin és antioxidáns tartalma segít megőrizni továbbá az egészséges libidóhoz szükséges más fontos szervek, azaz a szem és a szív egészségét.

5.Hogyan érdemes kelbimbót fogyasztani?

Minél nagyobb mennyiségben. A kelbimbót fogyaszthatjuk sütve és főzve is, bár sütés során őrzi meg teljes mértékben vitamin és antioxidáns tartalmát. Jól harmonizál húsokkal-sajtokkal kombinálva, illetve köretként is.