1. home
  2. gyömbér

Ismerd meg a gyömbért közelebbről

4 tény a gyömbérről, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? 10 gramm gyömbér kevesebb mint 5 kcl-t tartalmaz

Tudtad? A gyömbér csökkenteni a hányinger és rosszullét különböző formáit. Ebbe beletartozik a kemoterápia és a reggeli roszullét is.

Tudtad? A legnagyobb gyömbér termelő ország Kína

1.Nem túl gyöngéd.

A növény gyökértörzse hozza létre ezt az illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Cukrot, gyantát, keményítőt is tartalmaz. Nagyszerű gyomorerősítő, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Két fő fajtája a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér.

2.Minden nap egy…kis gyömbér.

A gyömbérnek számos pozitív hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér csökkenti a hányingert, a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Ezenkívül kiválóan alkalmas megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésében is, mivel gyulladáscsökkentő hatása van. Ezenkívül csípős textúrája miatt remekül fertőtleníti az ember torkát.

3.Pikáns történelme van.

Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben.

4.Van, aki forrón szereti.

A gyömbér íze csípős, kesernyés és aromás, ezért sokféle ételhez és italhoz illik. A gyömbérrel ízesíthetünk leveseket, húsételeket, süteményeket, teát, sört és likőrt is.