1. home
  2. füge

Ismerd meg fügét közelebbről

Top 8 tény az fügéről, amit még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtad? A füge püré használható zsír helyettesítésére süteményekben.

Tudtad? Az ókori olimpia győzteseinek jutalma füge volt, illetve az akkori verseny diétának is szerves részét képezte?

Tudtad? Az egyik legtovább élő füge fajta, a Brunswick, akár 200 évig is elélhet.

1. Mi a füge?

Nem gyümölcs. Mézédes ízű, egyedi küllemű étel. A gazdaságnak, bőségnek, szerelemnek, érzékiségnek jelképe, azaz mindennek, ami a történelmi, mai ember álmodozásának tárgyát képzi. Több mint 11000 éve nemesített növény, sikeresen, ugyanis ma már több mint 1000 fajtája ismert. Az emberiség által az egyik legrégebb óta ismert növény, és az is lehet, hogy indokolatlan az „egyik” szó a kijelentés előtt, mivel a keresztény hagyomány az egyik legvalószínűbb terméseként tartja számon a Teremtés Könyvében szereplő Tudás fájának.

2. Nem gyümölcs

Az első pont első mondatát levegőben lógató kifejtetlenség képletes kötelének megszakítása céljából fontos tudni, hogy a füge rendszertani besorolása: szikecstermés. Azaz, a füge termése egy zárt virágzat. Nem magvak, hanem apró virágok, gyümölcsök találhatók belsejében. Azonban a többi pontra vonatkozólag, meg fogjuk fosztani a termésre való hivatkozást tudományos mivoltától, a fügét gyümölcsnek nevezve, mivel a füge a zöldség, gyümölcs osztályon lelhető fel a Penny-ben.

3. Darazsak és virágok

Általános jelenség, hogy a füge érése a csillagászati távolságból képes a fához vonzani a rovarokat. Készakarva azonban, csak a ‘füge darázs’ nevű, kis fekete rovart látná szívesen a fa maga körül. Neve ellenére azonban, nem csíp, ellenben beporozza a kétlaki növény terméseit.

3. Miért nem a húspultokban árulják a fügét?

Közepesen elterjedt városi legenda, miszerint néhány füge tartalmaz darázs tetemet is. Ez a tévhit a növény beporzásának módjából ered. Ugyanis, porzás során a nőstény fügedarázs a termés serlegnyílásán (tetején) keresztül bemászik a fügébe, és ott lerakja petéit, azonban a kúszás során szárnyai használhatatlanná válnak, mely következményeként belepusztul a fügébe. Sokkolóan hangzik, de darázsfészekbe még így is csak akkor fogunk harapni, ha van otthon vanília pudingunk, ugyanis a füge egy fikin nevű enzimje hasznos fehérjévé bontja a nőstény darazsat. A darázzsal töltött füge tehát csak legenda, viszont a füge fogyasztása így ideológiai viták táptalajául szolgál a vegán közösségekben.

4. Mit jelent a partenokarpikus szó?

„Álljunk meg egy pillanatra! Nagyszüleim Veszprém megyei nyaralójának kertjében láttam már fügefát, viszont füge darazsat nem!” A Magyarországon termesztett fügék zöme, a külföldi nyaralásokhoz hasonlóan az adriai. Az adriai füge partenokarpikus, azaz képes beporzás nélkül is gyümölcsöt hozni, nem is keveset, rendkívül bőtermő növény. Magyarország éghajlata egyre kedvezőbbé vált füge termesztésére, érdemes nem csak a kosarunkban, hanem a kertünkben is tudni.

5. Miért érdemes fügét fogyasztani?

Nem véletlenül szent növény számos vallásban, ugyanis a füge fogyasztásának számtalan egészségre pozitív hatása ismert. Magas rosttartalma segíti az emésztést, a gyümölcsben található kálcium erősíti a csontokat. A füge vértisztító hatású, magas antioxidáns tartalma miatt fogyasztása erősíti az immunrendszert, illetve segít a rákmegelőzésben. Omega 3 és 6 zsírsav, valamint kálium tartalma hozzájárul a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

7. Miért érdemes füge levelet fogyasztani?

Nem kifejezetten közismert, de a füge levele is fogyasztható. Frissen salátaként, smoothie-ként, szárítva teaként. Fogyasztása enyhíti a gyomor-bélpanaszokat, mint a gyomorfekélyt, székrekedést, puffadást. Közeli, virágzat szomszédjához hasonlóan, szív- és érrendszer egészség megőrző hatású. Sőt, sokkal népszerűbb társával ellentétben, nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazható gyulladások enyhítésére, a pattanások, szemölcsök, sőt aranyér esetén is.

8. A fügét is ehető

Habár levelével ellentétben a fügét pattanásos bőrünkre felkenve maximum a helyi muslica és rigó állomány szemében javul bőrünk állapota, a fügét még ennek ellenére is rengeteg módon felhasználhatjuk (gasztronómiai kereteken belül). Fogyaszthatjuk magában, salátaként, lekvárként, kompótként, mézbe mártva. Nagyszerű, édes, erőteljes íze a fügét kiváló sütemény, palacsinta, leves alapanyaggá teszi, valamint tökéletesen harmonizál füstölt, fűszeres húsokkal. Természetesen, fügéből is készíthető bor, pálinka, smoothie, gyümölcslé.