3.Nem sötétbarna színű.
A nyári laskagomba kalapja 2-10 cm széles, alakja eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló, nyelv vagy lapát formát vesz fel. Széle fiatalon begöngyölt, később hullámossá válik. Felülete csupasz. Színe fehéres, krémszínű, világosbarna vagy piszkos szürkésbarna; a sötétebb barna szín nem jellemző, úgyhogy, ha ilyet látunk, azzal jobb óvatosnak lenni. Húsa vastag, rugalmas; színe fehéres, sérülésre nem változik. Szaga jellemző “laskagombaszag”.
4.Miért és hogyan érdemes főnixgombát fogyasztani?
A főnixgomba sokféleképpen elkészíthető, például sütve, főzve, grillezve, vagy akár salátában is felhasználható. A nyári laskagomba gazdag A- és B-vitaminokban, valamint káliumban, foszforban, magnéziumban és D-vitaminban is. Ami pedig igazán szuper benne, hogy a gombafehérje nagy része könnyen emészthető, ráadásul biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét. Ezzel együtt a laskagomba energiatartalma alacsony, koleszterint nem tartalmaz, víz- és élelmirost-tartalma pedig magas.