1. home
  2. Főnix gomba

Ismerd meg a főnix gombát közelebbről

4 tény a főnix gombáról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? A világ főnixgomba termelésének 90%-át Kína adja

Tudtad? A világ legnagyobb ismert főnixgombáját Ausztráliában találták 2022-ben, 5,8 kg-os volt.

Tudtad? A főnixgomba nevét arról kapta, hogy a termőtestének kihajtása egy főnix lángoló tollazatára emlékeztet.

1.Másnéven nyári laskagomba.

Hatásvadász neve ellenére szintén a laskagombák családjába tartozik, amire másik neve, a nyári laskagomba is utal. Nincs itt szó semmilyen halhatatlan mitológiai madárról, illetve nem lehet egymásután többször elfogyasztani.

2.Magyarországon is megtalálható.

Eurázsiában és Észak-Amerikában honos. Jó hír, hogy kis hazánkban is megtalálható. Lomb- és fenyőerdőben él, ahol elhalt (esetenként élő) fatörzseken, tuskókon nő, általában csoportosan, néha tömegesen, mivel egy extrovertált gombáról beszélünk. Májustól szeptemberig érdemes keresgélnünk őket, nem véletlen a nevében a nyári jelző.

3.Nem sötétbarna színű.

A nyári laskagomba kalapja 2-10 cm széles, alakja eleinte domború, majd ellaposodik, kagyló, nyelv vagy lapát formát vesz fel. Széle fiatalon begöngyölt, később hullámossá válik. Felülete csupasz. Színe fehéres, krémszínű, világosbarna vagy piszkos szürkésbarna; a sötétebb barna szín nem jellemző, úgyhogy, ha ilyet látunk, azzal jobb óvatosnak lenni. Húsa vastag, rugalmas; színe fehéres, sérülésre nem változik. Szaga jellemző “laskagombaszag”.

4.Miért és hogyan érdemes főnixgombát fogyasztani?

A főnixgomba sokféleképpen elkészíthető, például sütve, főzve, grillezve, vagy akár salátában is felhasználható. A nyári laskagomba gazdag A- és B-vitaminokban, valamint káliumban, foszforban, magnéziumban és D-vitaminban is. Ami pedig igazán szuper benne, hogy a gombafehérje nagy része könnyen emészthető, ráadásul biológiai értéke megközelíti az állati fehérjékét. Ezzel együtt a laskagomba energiatartalma alacsony, koleszterint nem tartalmaz, víz- és élelmirost-tartalma pedig magas.