1. home
  2. datolyaszilva

Ismerd meg datolyaszilvát közelebbről

Top 5 tény az datolyaszilváról, amit még nem hallottál (valószínűleg)

Tudtad? A fekete datolyaszilva íze a csokoládé pudingra emlékeztet.

Tudtad? Az éretlen datolyaszilvát Japánban sörfőzésre használják.

Tudtad? A datolyaszilva lé és víz oldatát házi rovarriasztóként is használják.

Tudtad? A datolyaszilvában található L-DOPA vegyületet a Parkinson-kór kezelésére is alkalmazzák.

1. Kétarcú gyümölcs

A datolyaszilva íze nevébe van foglalva, annak íze is, ugyanis édességében mind a datolya mind a szilva karaktét is hordozza. A datolyaszilva nem csak ízével, de küllemével is idézi névadóit, nyers állapotában szilvára, míg gyakran fogyasztott, aszalt állapotában a datolyára hasonlít. Az érett datolyaszilva belseje zselés tapintásúvá válik, tehát nem csak ízében, hanem állagában is egy igazi desszertről van szó.

2. Nem csak datolyaszilva néven lehet e gyümölcsre hivatkozni

A datolyaszilvát már az ókori görögök is termesztették, nevét is tőlük kapta „az istenek gyümölcse”. A görögök által megfogalmazott megnevezésen túl még rengeteg néven ismert, mint a sharonfruit, kákó, kakiszilva, hurma.

3. Miért érdemes datolyaszilvát fogyasztani?

A datolyaszilva gazdag rostban és mikrotápanyagokban, például káliumban, c vitaminban vasban, cinkben, magnéziumban. A benne található vitaminok, ásványianyagok segítik megőrizni a szív és érrendszer, a csontok, a vastagbél és a szemek egészségét. Ezenfelül a datolyaszilva magas csersavtartalma végett gyulladáscsökkentő/gátlóhatású, továbbá a csersav elősegíti a hámsejtek növekedését, regenerálódását, így gyorsítja a sebgyógyulást.

4. Minden része feldob

A datolyában található jó minőségű szénhidrátok fogyasztása dopamint termelést okoz a szervezetben, mely serkenti az agyműködést, illetve a motivációt, illetve csökkeni a rossz közérzetet és a szorongást. De nem csak a boldogság érzetünket, de az energiai szintünket is serkenthetjük a datolyaszilva segítségével, azonban ehhez a húsa mögé kell nézünk, ugyanis a pörkölt, őrölt datolyaszilvát kávé helyettesítésére is használják. Az élénkség érzetét a mag esetében, a kávébabbal ellentétben, nem a koffein okozza, hanem egy L-DOPA nevű vegyület, mely a szervezet dopamintermelését fokozza.

5. Hogyan érdemes datolyaszilvát fogyasztani.

A nyers fogyasztás mellet a datolyaszilvát gyakran fogyasztják aszalt formában, de tehetjük süteményekbe, kenyérbe, salátába továbbá készíthetünk belőle kompótot, lekvárt, pudingot.