1. home
  2. brokkoli

Ismerd meg a brokkolit közelebbről

5 tény a brokkoliról, amiről még nem tudtál (valószínűleg)

Tudtad? A legtöbb brokkolit Kína és India termeli

Tudtad? A brokkoli szára és levele is fogyasztható

Tudtad? A brokkolit több, mint 200 országban fogyasztják.

1. Nem kell bemutatni

Fitnesz diéták abszolút fundamentuma, a növényvilág csirkemelle, bélszíne, a „szuperzöldség” titulus megkérdőjelezhetetlen hordozója, egy zöldségkeverék minőségének indikátora, íze rengeteg pozitív egészségügyi hatása mellett szinte lényegtelen, azonban még így is jó, igen a cím helyes, a brokkoliról lesz szó.

2. Sokáig volt észrevétlen

Bár alakja fára emlékeztet magjának elültetését követően ne tervezzünk azzal, hogy unokáink hintázni fognak lombkoronájának árnyéka alatt, ugyanis egynyári zöldség. Rendszertanilag a keresztesvirágúak családjába tartozik. Annak ellenére, hogy mostani, világszintű népszerűségét, az egészségtudatos étkezés térnyerésének köszönheti, már régóta termesztik, Kínában, egészpontosan 5000 éve.

3.Kutyák is fogyaszthatják

Nem csak a diétázók azok, akiknek csokoládé tilalma mellett érdemes borkkolit fogyasztania ugyanis az ugatásra hajlamosabb négylábú kedvenceink számára is ehető ez a selymes ízű zöldség. Azonban érdemes oda figyelni, hogy a brokkoli maximum kutyánk napi kalória bevitelének maximum 10%-át tegye ki a (természetesen fűszermentes) brokkoli.

4.Miért érdemes brokkolit fogyasztani?

A brokkoli gazdag fehérjében, c-vitaminban, kálciumban, antioxidánsban, valamint rostban. Magas rosttartalma mellé azonban kevés, mindösszesen 100 grammonként 19 kalória társul. Az alacsony kalória és magas fehérje és rosttartalom tökéletes fogyókúrás étellé teszi a brokkolit. A brokkoliiban található antioxidánsok gátolják a rákossejtek növekedését, erősítik a hajat, a fogakat és a csontokat.

5.Hogyan fogyasszunk brokkolit?

A brokkoli fogyasztható sütve, főzve, leves formájában, rántva vagy köretként. A brokkoliból készülhet még pite, illetve nuggets is.

Recepttippek brokkolival