1. home
  2. Borvidékek

Borvidékek

Ma már szinte minden borvidéken van fehér és kékszőlőből készült bor is de jellemzően fehérboros borvidékeink a következőek, melyekből kiemeltek a Badacsonyi, Balatonfüred-Csopaki, Nagy-Somlói, Tokaji, Kunsági és a Balatonboglári borvidékek.

Fehérboros borvidékek

Badacsonyi borvidék


Talaj:

      • vulkanikus bazalt
      • bazaltmáladék
      • tufa
      • vályog
      • lösz

Főbb fajtái:

      • kéknyelű – kizárólag itt található
      • olaszrizling
      • rajnai rizling
      • szürkebarát

Borai fűszeresek, savgazdagok, testesek, komplex és magas extrakt tartalommal rendelkeznek.

Tokaji borvidék

Magyarország legkeletibb borvidéke. Leghíresebb bora a Tokaji aszú, melynek fontos feltétele a késői szüret, melyet az 1700-as évek óta október végére teszik. Mára ezen a borvidéken is elkezdődött a hagyományos borkészítési eljárás mellett, a könnyedebb, gyümölcsös, reduktív borok térhódítása.

Csak fehér szőlő az engedélyezett, melynek fajtái:

      • furmint
      • hárslevelű
      • kabar
      • zéta
      • sárgamuskotály
      • kövérszőlő

Talajszerkezete:

      • riolit, andezit, tufán létrejött vulkáni takaró

Borokban magas savtartalom jellemzi. Az itteni borok titka a talajban, területi adottságokban és a csak itt található mikróklímában van.

Somló borvidék

Hazánk legkisebb borvidéke, kb 600 hektáron terül el, mely egy alvó vulkán köré települt. A bortermelés csak a hegy oldalára korlátozódott. Talajszerkezete a Pannon-tenger visszahúzódása miatt:

      • homokos-agyagos tavi üledék
      • bazalttörmelékes löszvályog
      • vulkáni tufa hordalék.

A tufa miatti savak, a tüzes testesség, magas extrakt tartalom és a szintén magas alkohol adja meg a boroknak a több évtizedes eltarthatósági potenciált. 

Jellemző fajtái:

      • furmint, mely a pezsgőgyártás legfontosabb tényezője
      • Juhfark
      • hárslevelű
      • olasz és rajnai rizling.

Balatonfüred-Csopak borvidék

 Hasonló, mint a Badacsonyi vidék, de a táj érdekessége, hogy vörös a föld.

Talajszerkezete:

      • kristályos palán
      • permi vörös homokkő
      • mészkő
      • dolomitos márga

Boraiban markáns savak jellemzőek, de sok tételnél lágyabb, mint a badacsonyi borok.

Fő fajták:

      • olaszrizling
      • rajnai rizling
      • chardonnay
      • ottonel muskotály
      • rizlingszilváni.

Mostanában egyre elterjedtebb a kékszőlő telepítése a borvidéken, főként Dörgicsén és Tihanyban

Balatonboglár borvidék

Csak 1982 óta önálló borvidék. Vegyesen fehér és vörösbor termő tájegység.

Talajszerkezete igen változatos:

      • lösz, agyag, tőzegláp, barna erdőtalaj

Fehérszőlő fajtái

      • chardonnay
      • olasz és rajnai rizling
      • zöldveltelini
      • rizlingszilváni.

Kékszőlői

      • kékfrankos
      • cabernet franc
      • merlot
      • cabernet
      • sauvignon
      • zweigelt

Vörösboros borvidékek

Szekszárdi borvidék

A Sió és a Duna között elterülő történelmi borvidék. Már a rómaiak idejében is termesztettek erre szőlőt. A törökök elől menekülő rácok révén került ide a kadarka és a délszláv vörösborkészítés is. A borvidék szőlőkultúráját a 18. században betelepített svábok is gazdagították.

Talaja:

      • löszvályog, lösz, barna erdőtalaj

Fehér fajták

      • chardonnay, rizlingszilváni, olasz és rajnai rizling, tramini

Vörös fajták:

      • cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos, kadarka, cabernet franc, zweigelt

A borvidék a vörösborban találta meg a meghatározó irányvonalat. Testes, tüzes, tanninban gazdag, szinte fekete vörösborok születnek a borvidéken. A bortörvény szerint Eger mellet csak Szekszárd használhatja a "bikavér" nevet a borain feltüntetve.

Szigorú szakmai zsűrizés után kerülhetnek a palackba ezek a tételek, ez a garancia a vevő számára mikor leemel a polcról egy ilyen terméket.


Villányi borvidék

Az ország egyik legdélebben fekvő borvidéke. Szubmediterrán jellegű, legmelegebb borvidékünk. Elsősorban vörösboros borvidék, de a siklósi térség ad otthont a fehérboroknak.

Talajszerkezete:

      • Kálciumban gazdag, mészköves, löszös, agyagbemosódásos

Fehérbor fajtái:

      • chardonnay, hárslevelű, tramini, rajnai rizling, olaszrizling

Vörösbor fajtái:

      • portugieser, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, zweigelt, cabernet franc

Kadarka szinte teljesen eltűnt mára, de a cabernet franc itt találta meg legjobban a helyét. Villány ad otthont az évente megrendezésre kerülő nemzetközi villányi franc fesztiválnak.


Soproni borvidék

Az ország nyugati csücskében található, már a kelták is termeltek bort a vidéken.

Talajszerkezete:

      • Kristályos mészkő, löszös vályog, barna erdőtalaj, laza homoktalaj

A vidék éghajlata hűvösnek, csapadékosnak mondható. Az a mondás járja Sopronban, hogy vagy esik, vagy fúj a szél vagy harangoznak. Meszes talajon közepes testű vörösborok készülnek, de ez kedvez a mostani trendeknek.

Fehér fajták:

      • chardonnay, olaszrizling, leányka, tramini, muscat ottonel

Vörösbor fajták:

      • kékfrankos, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon, zweigelt, portugieser

Egri borvidék

Az ország egyik leghíresebb, külföldön is ismertnek számító borvidéke. Eger alatt hatalmas kiterjedésű üreg és pincerendszer húzódik.

Talajszerkezete:

      • miocén korú riolittufa, agyagpala, agyagbemosódásos barna erdőtalaj, hegylábaknál löszvályog, homokos részek

A borvidéken fele-fele arányban van fehér és kékszőlő is.

Fehér fajták:

        • olaszrizling, hárslevelű, leányka, ottonel muskotály

Vörös fajták:

        • kadarka, kékfrankos, zweigelt, medina, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot