1. home
  2. avokádó

Ismerd meg az avokádót közelebbről

Top 7 tény az avokádóról, amit még nem hallottál (valószínűleg)

Honnan származik

Ez a hipszter sztereotípia szerves részét képező trópusi növény a mai Mexikó területéről származik, pontosabban annak déli részén fekvő völgyből. A gyümölcs (csakúgy, mint a zöldalma vagy a lime esetében, színe ellenére nem zöldség) életkorát minimum 10.000 évre becsülik a régészek. A legidősebb bizonyíték az avokádó fogyasztására egy, a völgyben fekvő barlangban talált ennyi idős mag. Ki tudja, még az is előfordulhat, hogy a gyümölcs másik neve, az aligátor körte nem is a gyümölcs aligátor pikkelyre emlékeztető héjára vonatkozik, hanem arra, hogy ezen hüllőkkel együtt az avokádó is velünk van a dinoszauruszok kora óta.


 Néha ölni tudtak az avokádóért.

 Az avokádó az azt fogyasztó őslakos Dél-Amerikai népek mitológiájában jelentős szerepet töltött be. Példának okán a maja mitológiában az avokádófa az egyik világfa volt, amely összekötötte a földet az éggel és az alvilággal. A maja nép (ember)áldozatokat mutatott be az avokádófának, hogy elnyerje az istenek jóindulatát.


 A pirítósra kenhető arany

Habár az emberiség kulturálisan meghaladta a gyümölcsfáknak való áldozást, sajnos még manapság is megesik, hogy avokádóért fegyvert rántanak egymásra embertársaink. Ugyanis a növény termesztése, annak egészségre gyakorolt pozitív hatásai és íze miatt oly népszerű lett, hogy Mexikóban a bűnszervezetek jövedelem porfóliójukba építették a helyi avokádó termesztőktől történő „védelmi pénz” behajtást. Szerencsére az Európában kapható avokádó jogbiztonságban tevékenykedő termelőktől származik.

Az avokádó és a vérkeringés

 Természetesen a gyümölcsöt afrodiziákumként tartották számon az azt fogyasztók, mint minden elsődleges nemi jellegre emlékeztető növényt. Neve is külleméből származik. Azonban vannak tudományosan alátámasztott ugyanolyan jó, ha nem jobb mellékhatásai a rendszeres avokádó fogyasztásnak a vérellátásunkra. Az avokádó több mint 70%-a egyszeresen telítetlen zsírsav, melyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre, azaz csökkentik a koleszterinszintet, javítják a vérkeringést és megelőzik az érelmeszesedést.


Avokádó, mint vonzerő növelő

Az avokádó, mint megjelenésünkre, mint az illatunkra jó hatással van. Az avokádóban lévő A- és E-vitaminok segítenek megőrizni a bőr rugalmasságát és fiatalságát, valamint megelőzik a ráncokat és a bőröregedést, míg a benne a található (polifenol és flavonoid) vegyületek. és elpusztítják a szájban lévő kórokozókat. Ezenkívül az avokádóban lévő rostok és enzimek segítenek az emésztésben, és megakadályozzák a gyomorproblémákból eredő rossz leheletet.

 „Te megetted az arckrémemet!?”

Az avokádót nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is érdemes használni a bőr hidratálására. Az avokádó pürésítve felvihető az arcra vagy a testre, mint egy fajta természetes hidratáló krém. Az avokádó puhítja a bőrt, illetve csökkenti a vörösséget, valamint a bőrirritácót.


Nem jó felkészülőeszköz evőversenyre

Ebben az energiadús növényben található zsírsavak nagyban fokozzák a jóllakottság érzését, valamint megakadályozzák a vércukorszint ingadozását, ezáltal a falásrohamokat is. Az avokádó tehát aligátor bőrbe bújt hasznos kalória. Az avokádó jellegzetes, világszerte imádott íze ellenére sem eteti magát, mivel éhségkontrolláló hatása akadályozza a gyümölcs túlfogyasztását, ezáltat az egyik legkiválóbb partner a fogyásban.

Recepttippek avokádóval