Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

kép

Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

kép

Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

Székelykáposzta (4 személyre, kalória 1 főre számolva)

Hozzávalók:

Kedvenc Hentesétől kockázott sertés comb: 40 dkg (163 kcal), Vecsési Savanyú káposzta: 80 dkg (38 kcal)

Durafood finomliszt: 1 ek (18 kcal), Sissy tejföl: 10 dkg (normál (20 %-os): 51,25 kcal, zsírszegény (12 %-os): 33,5 kcal, kefir:14 kcal), Líra napraforgó étolaj: 2 ek (46,4 kcal)

Vöröshagyma: 8 dkg (8 kcal), Czifra fűszerpaprika őrlemény, Penny natúr lecsó: 1 ek (2 kcal), Mr. Spice fokhagyma granulátum: ízlés szerint, Durafood jódozott só

Elkészítés:

Az olajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, és jól lekeverjük. Hozzáadjuk a húst, és a tűzre visszatéve kissé átforgatjuk a fűszeres alapon, majd felöntjük kevés vízzel, sóval és a lecsóval ízesítjük, és többször megkeverve félig puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szükség szerint kimosott savanyú káposztát, majd annyi vízzel felöntve, hogy épp csak ellepje, fedő alatt puhára főzzük. Végül behabarjuk, azaz a liszttel csomómentesre kevert tejfölhöz merünk egy merőkanálnyit a forró léből, elkeverjük, majd a káposztához adjuk, és jól átforraljuk. Szokás a káposztát és a húst külön-külön készíteni és utólag összekeverni.

Tipp: A húsról távolítsuk el a látható zsiradékot, használhatunk zsírszegény tejfölt vagy kefirt.

A sovány hús, a zsírszegény tejföl vagy kefir használatával mind az energia bevitelt, mind az étel koleszterin tartalmát csökkenthetjük, ezért ily módon készítve a fogyni vágyók és a magas koleszterinszinttel küzdők is bátran fogyaszthatják.

Hagyományos alapanyagokkal: kb. 326 kcal, 12%-os tejföllel készítve: 309 kcal, Kefirrel készítve: 289 kcal

a

Székelykáposzta (4 személyre, kalória 1 főre számolva)

Hozzávalók:

Kedvenc Hentesétől kockázott sertés comb: 40 dkg (163 kcal), Vecsési Savanyú káposzta: 80 dkg (38 kcal)

Durafood finomliszt: 1 ek (18 kcal), Sissy tejföl: 10 dkg (normál (20 %-os): 51,25 kcal, zsírszegény (12 %-os): 33,5 kcal, kefir:14 kcal), Líra napraforgó étolaj: 2 ek (46,4 kcal)

Vöröshagyma: 8 dkg (8 kcal), Czifra fűszerpaprika őrlemény, Penny natúr lecsó: 1 ek (2 kcal), Mr. Spice fokhagyma granulátum: ízlés szerint, Durafood jódozott só

Elkészítés:

Az olajon megfonnyasztjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, majd tűzről levéve meghintjük fűszerpaprikával, és jól lekeverjük. Hozzáadjuk a húst, és a tűzre visszatéve kissé átforgatjuk a fűszeres alapon, majd felöntjük kevés vízzel, sóval és a lecsóval ízesítjük, és többször megkeverve félig puhára pároljuk. Ezután hozzáadjuk a szükség szerint kimosott savanyú káposztát, majd annyi vízzel felöntve, hogy épp csak ellepje, fedő alatt puhára főzzük. Végül behabarjuk, azaz a liszttel csomómentesre kevert tejfölhöz merünk egy merőkanálnyit a forró léből, elkeverjük, majd a káposztához adjuk, és jól átforraljuk. Szokás a káposztát és a húst külön-külön készíteni és utólag összekeverni.

Tipp: A húsról távolítsuk el a látható zsiradékot, használhatunk zsírszegény tejfölt vagy kefirt.

A sovány hús, a zsírszegény tejföl vagy kefir használatával mind az energia bevitelt, mind az étel koleszterin tartalmát csökkenthetjük, ezért ily módon készítve a fogyni vágyók és a magas koleszterinszinttel küzdők is bátran fogyaszthatják.

Hagyományos alapanyagokkal: kb. 326 kcal, 12%-os tejföllel készítve: 309 kcal, Kefirrel készítve: 289 kcal

a

Babgulyás (egytál ételként, 4 személyre)

a

Hozzávalók:

Líra napraforgó olaj: 1 ek., Kedvenc hentese kockázott sertéscomb: 60 dkg, Gyorsfagyasztott Jégkert fejtett bab: 1 csomag

Vöröshagyma: 1 kis fej, Fokhagyma: 2 gerezd

TV paprika: 2 kis darab, Hegyes erős paprika: 1 db

Paradicsom: 2 közepes darab, Sárgarépa: 2 közepes darab, Fehérrépa: 1 közepes darab, Zeller: 1 kis darab

Czifra fűszerpaprika: 2 ek., Sissy 12%-os tejföl 1 ek.

Mr. Spice babérlevél, Durafood só, Czifra csípős paprikakrém ízlés szerint

Elkészítés:

A vöröshagymát étolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadjuk a lezsírozott, kockázott sertéscombot, és fehéredésig sütjük. Ízesítjük a fűszerekkel, jól átforgatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és a vizet. Addig főzzük a levest, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Tejföllel díszítve, ízlés szerint csípős paprikakrémmel ízesítve tálaljuk.

Tipp: Több sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, igény esetén korpás kenyérrel fogyasztva

Babgulyás (egytál ételként, 4 személyre)

a

Hozzávalók:

Líra napraforgó olaj: 1 ek., Kedvenc hentese kockázott sertéscomb: 60 dkg, Gyorsfagyasztott Jégkert fejtett bab: 1 csomag

Vöröshagyma: 1 kis fej, Fokhagyma: 2 gerezd

TV paprika: 2 kis darab, Hegyes erős paprika: 1 db

Paradicsom: 2 közepes darab, Sárgarépa: 2 közepes darab, Fehérrépa: 1 közepes darab, Zeller: 1 kis darab

Czifra fűszerpaprika: 2 ek., Sissy 12%-os tejföl 1 ek.

Mr. Spice babérlevél, Durafood só, Czifra csípős paprikakrém ízlés szerint

Elkészítés:

A vöröshagymát étolajon megfonnyasztjuk, majd a hozzáadjuk a lezsírozott, kockázott sertéscombot, és fehéredésig sütjük. Ízesítjük a fűszerekkel, jól átforgatjuk, hozzáadjuk a zöldségeket és a vizet. Addig főzzük a levest, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Tejföllel díszítve, ízlés szerint csípős paprikakrémmel ízesítve tálaljuk.

Tipp: Több sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, igény esetén korpás kenyérrel fogyasztva

Túró gombóc

Hozzávalók:

Sissy tehéntúró: 60 dkg
Penny étkezési búzadara: 12 dkg vagy
Penny aprószemű zabpehely: 10 dkg
Penny margarin: 3 dkg
Penny panírmorzsa: 8 dkg
Sissy tejföl: 12 dkg
Durafood jódozott só
Tojás: 2 db
Porcukor: 8 dkg

Elkészítés:

A villával áttört tehéntúrót összedolgozzuk a búzadarával vagy zabpehellyel és a tojással, majd hűtőszekrényben kb. 30 percig pihentetjük. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és bő, forrásban lévő sós vízbe tesszük. Ha feljöttek a víz tetejére,
még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük és jól lecsöpögtetve, pirított panírmorzsában megforgatjuk. Langyos tejföllel meglocsolva és porcukorral meghintve tálaljuk.

a

Túró gombóc

Hozzávalók:

Sissy tehéntúró: 60 dkg
Penny étkezési búzadara: 12 dkg vagy
Penny aprószemű zabpehely: 10 dkg
Penny margarin: 3 dkg
Penny panírmorzsa: 8 dkg
Sissy tejföl: 12 dkg
Durafood jódozott só
Tojás: 2 db
Porcukor: 8 dkg

Elkészítés:

A villával áttört tehéntúrót összedolgozzuk a búzadarával vagy zabpehellyel és a tojással, majd hűtőszekrényben kb. 30 percig pihentetjük. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk, és bő, forrásban lévő sós vízbe tesszük. Ha feljöttek a víz tetejére,
még 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal óvatosan kiszedjük és jól lecsöpögtetve, pirított panírmorzsában megforgatjuk. Langyos tejföllel meglocsolva és porcukorral meghintve tálaljuk.

a
 

Tésztában sült sonkás pástétom

a

Hozzávalók:

Tésztához:
- 40 dkg Penny liszt, 12 dkg Sissy vaj, 2 tk só, kb 1 , 5 dl hideg víz
Töltelékhez:
- 60 dkg Kedvenc Hentese sertés darált hús, 20 dkg Karát főtt sonka, 1 közepes vöröshagyma, 1 - 1 ek aprított snidling és zsálya, só, bors
Továbbá :
- 5 db főtt tojás
- 1 tojás - a tészta kenéséhez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A sonkát felkockázzuk, a hagymát finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a darált húshoz, ízesítjük a zöld fűszerekkel, sóval és borssal. A tészta 3 / 4 - ed részével kibélelünk egy kivajazott, 1,5 l - es kalácsformát úgy, hogy a szélek túllógjanak a formán és belekanalazzuk a húsos massza felét. Közepébe mélyedést készítünk, belefektetjük a tojásokat, majd betakarjuk a maradék masszával. A tészta széleit lekenjük felvert tojással és ráfektetjük a megmaradt tésztát. A széleket összecsipkedjük és lekenjük tojással. Éles késsel 3 - 4 bemetszést ejtünk a tésztán, hogy a felesleges gőz távozhasson, majd előmelegített 170 °C - os sütőben, kb 70 - 80 percig sütjük.

Recept videó megtekintése>>

Tésztában sült sonkás pástétom

a

Hozzávalók:

Tésztához:
- 40 dkg Penny liszt, 12 dkg Sissy vaj, 2 tk só, kb 1 , 5 dl hideg víz
Töltelékhez:
- 60 dkg Kedvenc Hentese sertés darált hús, 20 dkg Karát főtt sonka, 1 közepes vöröshagyma, 1 - 1 ek aprított snidling és zsálya, só, bors
Továbbá :
- 5 db főtt tojás
- 1 tojás - a tészta kenéséhez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. A sonkát felkockázzuk, a hagymát finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a darált húshoz, ízesítjük a zöld fűszerekkel, sóval és borssal. A tészta 3 / 4 - ed részével kibélelünk egy kivajazott, 1,5 l - es kalácsformát úgy, hogy a szélek túllógjanak a formán és belekanalazzuk a húsos massza felét. Közepébe mélyedést készítünk, belefektetjük a tojásokat, majd betakarjuk a maradék masszával. A tészta széleit lekenjük felvert tojással és ráfektetjük a megmaradt tésztát. A széleket összecsipkedjük és lekenjük tojással. Éles késsel 3 - 4 bemetszést ejtünk a tésztán, hogy a felesleges gőz távozhasson, majd előmelegített 170 °C - os sütőben, kb 70 - 80 percig sütjük.

Recept videó megtekintése>>

Medvehagymával töltött tojás

Hozzávalók:

12 db tojás
4 evőkanál Penny majonéz
2 evőkanál Penny mustár
ízlés szerint só
ízlés szerint Mr. Spice őrölt bors
ízlés szerint Mr. Spice őrölt szerecsendió
ízlés szerint apróra vágott 2-3 evőkanál medvehagyma

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és ha kihűltek, hosszában kettévágjuk őket. A tojássárgájukat egy tálba kiszedjük. Összetörjük villával, vagy aki krémesebben szereti, botmixert is használhat. Hozzáadjuk a majonézt, mustárt és fűszereket. A megmosott medvehagymát apróra vágjuk és ízlés szerint a töltelékbe 2-3 evőkanállal keverünk, ezt már semmiképpen sem botmixerrel. Habzsákba töltjük a tölteléket és a félbevágott tojásokat megtöltjük. Bármelyik étkezésünk finom kiegészítő falatkái.

Recept videó megtekintése>>

a

Medvehagymával töltött tojás

Hozzávalók:

12 db tojás
4 evőkanál Penny majonéz
2 evőkanál Penny mustár
ízlés szerint só
ízlés szerint Mr. Spice őrölt bors
ízlés szerint Mr. Spice őrölt szerecsendió
ízlés szerint apróra vágott 2-3 evőkanál medvehagyma

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és ha kihűltek, hosszában kettévágjuk őket. A tojássárgájukat egy tálba kiszedjük. Összetörjük villával, vagy aki krémesebben szereti, botmixert is használhat. Hozzáadjuk a majonézt, mustárt és fűszereket. A megmosott medvehagymát apróra vágjuk és ízlés szerint a töltelékbe 2-3 evőkanállal keverünk, ezt már semmiképpen sem botmixerrel. Habzsákba töltjük a tölteléket és a félbevágott tojásokat megtöltjük. Bármelyik étkezésünk finom kiegészítő falatkái.

Recept videó megtekintése>>

a

Sonkás-tojásos muffin

a

Hozzávalók és elkészítés:

Egy muffinsütő mélyedéseit kiolajozzuk, (bevonatos, kerámia, vagy szilikonformáét természetesen nem szükséges) és kibélelem 4-4 db leheletvékony - lehetőleg kör alakú - szelet Karát sonkával.

Beleütök 1-1 db nagyobb tojást, vigyázva, hogy a sárgája szépen egyben maradjon.

A tetejüket gazdagon megszórom Sissy Trappista reszelt sajttal.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sül a sonka, megszilárdul benne a tojás, és megpirul a sajt a tetején.

Sózni felesleges, a sonka és a sajt ízei körülölelik a tojást. Zöldfűszerekkel díszítve kínáljuk reggelire.

Recept videó megtekintése>>

Sonkás-tojásos muffin

a

Hozzávalók és elkészítés:

Egy muffinsütő mélyedéseit kiolajozzuk, (bevonatos, kerámia, vagy szilikonformáét természetesen nem szükséges) és kibélelem 4-4 db leheletvékony - lehetőleg kör alakú - szelet Karát sonkával.

Beleütök 1-1 db nagyobb tojást, vigyázva, hogy a sárgája szépen egyben maradjon.

A tetejüket gazdagon megszórom Sissy Trappista reszelt sajttal.

180 °C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ropogósra sül a sonka, megszilárdul benne a tojás, és megpirul a sajt a tetején.

Sózni felesleges, a sonka és a sajt ízei körülölelik a tojást. Zöldfűszerekkel díszítve kínáljuk reggelire.

Recept videó megtekintése>>

Héjában sült sajtos-tejfölös-baconos burgonya

Hozzávalók:


4-6 db nagyobb burgonya
2-3 ek. San Fabio olívaolaj
15 dkg Sissy füstölt trappista sajt
10 dkg Karát kockázott bacon
Durafood só
1-2 gerezd fokhagyma
3 dl Sissy tejföl vagy kefir

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Megmossuk a burgonyákat, és hosszában félbevágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal és megsózzuk. Alufóliába csomagolva egy tepsiben 25-30 perig sütjük. A bacont serpenyőben megpirítjuk, és lereszeljük a sajtot. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük és a tejfölbe vagy kefirbe keverjük. A fóliában hagyjuk 5-10 percre a krumplikat, majd kibontjuk, s közepüket kivájjuk. A kiszedett részt összekeverjük kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd ráhalmozzuk a fél burgonyákra. Megszórjuk reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre visszarakjuk a forró sütőbe. Akkor készül el, mikor kissé megpirul a teteje. Tálalhatjuk salátával, friss zöldségekkel.

a

Héjában sült sajtos-tejfölös-baconos burgonya

Hozzávalók:


4-6 db nagyobb burgonya
2-3 ek. San Fabio olívaolaj
15 dkg Sissy füstölt trappista sajt
10 dkg Karát kockázott bacon
Durafood só
1-2 gerezd fokhagyma
3 dl Sissy tejföl vagy kefir

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Megmossuk a burgonyákat, és hosszában félbevágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal és megsózzuk. Alufóliába csomagolva egy tepsiben 25-30 perig sütjük. A bacont serpenyőben megpirítjuk, és lereszeljük a sajtot. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük és a tejfölbe vagy kefirbe keverjük. A fóliában hagyjuk 5-10 percre a krumplikat, majd kibontjuk, s közepüket kivájjuk. A kiszedett részt összekeverjük kevés reszelt sajttal és tejföllel, majd ráhalmozzuk a fél burgonyákra. Megszórjuk reszelt sajttal és baconnel, és 10 percre visszarakjuk a forró sütőbe. Akkor készül el, mikor kissé megpirul a teteje. Tálalhatjuk salátával, friss zöldségekkel.

a

Narancsos sült karaj

a

Hozzávalók:                                     

1-1,5 kg-os csont nélküli karaj, 2 db alma, 2 fej lilahagyma, 1 narancs leve, narancslekvár, só, bors, kakukkfű                                                  

Elkészítés:    

A karajt dörzsöljük be sóval és borssal, majd vagdossuk be ujjnyi szélességben úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az almáknak vágjuk ki a magházat és szeleteljük karikára a hagymával együtt. Minden zsebet kenjünk meg egy kiskanál lekvárral, és rakjuk bele felváltva az alma és hagymakarikákat. A hús tetejére is kenjünk a lekvárból, majd kössük össze hosszában egy zsineggel és tegyük egy kiolajozott tepsibe. Azután locsoljuk meg a húst egy narancs kifacsart levével, tegyünk mellé félbevágott almákat, friss kakukkfüvet és alufóliával letakarva tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük letakarva kb. 1,5 órán át. A sütés alatt locsoljuk meg párszor a hús szaftjával, majd az utolsó 20 percben vegyük le a fóliát és süssük a húst szép pirosra. Vajon sült héjas burgonyát, sült almát és narancslekvárt kínáljuk mellé.

Narancsos sült karaj

a

Hozzávalók:                                     

1-1,5 kg-os csont nélküli karaj, 2 db alma, 2 fej lilahagyma, 1 narancs leve, narancslekvár, só, bors, kakukkfű                                                  

Elkészítés:    

A karajt dörzsöljük be sóval és borssal, majd vagdossuk be ujjnyi szélességben úgy, hogy az alja egyben maradjon. Az almáknak vágjuk ki a magházat és szeleteljük karikára a hagymával együtt. Minden zsebet kenjünk meg egy kiskanál lekvárral, és rakjuk bele felváltva az alma és hagymakarikákat. A hús tetejére is kenjünk a lekvárból, majd kössük össze hosszában egy zsineggel és tegyük egy kiolajozott tepsibe. Azután locsoljuk meg a húst egy narancs kifacsart levével, tegyünk mellé félbevágott almákat, friss kakukkfüvet és alufóliával letakarva tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük letakarva kb. 1,5 órán át. A sütés alatt locsoljuk meg párszor a hús szaftjával, majd az utolsó 20 percben vegyük le a fóliát és süssük a húst szép pirosra. Vajon sült héjas burgonyát, sült almát és narancslekvárt kínáljuk mellé.

Baconbe göngyölt sajtos-aszalt szilvás harcsafelfújt

Hozzávalók (egy kuglóf formához):

50 dkg afrikai harcsafilé, 40 dkg szeletelt bacon, 20 dkg aszalt szilva, 25 dkg füstölt sajt, 4 db tojás (nagy), 10 dkg liszt (8 ek), 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tk hal fűszerkeverék, só, őrölt színes bors, 1 mk pirospaprika, fél citrom leve

Elkészítés:

A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá színes borsot, és szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. A kuglóf formát béleljük ki a szeletelt baconnel úgy, hogy a belső, és a külső szélén is túllógjon. Egy tálba üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a pirospaprikát, egy kevés sót, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és szintén keverjük simára a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot is. A formában lévő baconre kanalazzuk rá a fele masszát, majd rakjuk rá az előzőleg befűszerezett harcsát, és az asztalt szilvát. Ezután kanalazzuk rá a maradék masszát, majd hajtogassuk rá a sütőforma két szélén túllógó bacont. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 1 óra alatt, süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd egy óvatos mozdulattal fordítsuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a felülre került bacon is szép pirosra süljön. Légkeveréses sütőben 150 fokon, 50 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. Ezután óvatosan átfordítjuk a tálra amelyiken tálaljuk, majd a konyhai kézi perzselővel pár perc alatt, szép pirosra pirítjuk a felülre kerülő bacont is. Ameddig a felfújt sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Tálalás előtt hagyjuk legalább fél órát hűlni, majd szeleteljük fel, és ízlés szerinti körettel kínáljuk.

a

Baconbe göngyölt sajtos-aszalt szilvás harcsafelfújt

Hozzávalók (egy kuglóf formához):

50 dkg afrikai harcsafilé, 40 dkg szeletelt bacon, 20 dkg aszalt szilva, 25 dkg füstölt sajt, 4 db tojás (nagy), 10 dkg liszt (8 ek), 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tk hal fűszerkeverék, só, őrölt színes bors, 1 mk pirospaprika, fél citrom leve

Elkészítés:

A harcsafilét vágjuk fel kisebb kockákra, majd facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, őröljünk rá színes borsot, és szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják. A kuglóf formát béleljük ki a szeletelt baconnel úgy, hogy a belső, és a külső szélén is túllógjon. Egy tálba üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejfölt, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a pirospaprikát, egy kevés sót, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és szintén keverjük simára a masszát, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot is. A formában lévő baconre kanalazzuk rá a fele masszát, majd rakjuk rá az előzőleg befűszerezett harcsát, és az asztalt szilvát. Ezután kanalazzuk rá a maradék masszát, majd hajtogassuk rá a sütőforma két szélén túllógó bacont. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 1 óra alatt, süssük szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd egy óvatos mozdulattal fordítsuk át egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyük vissza még kb. 10 percre a sütőbe, hogy a felülre került bacon is szép pirosra süljön. Légkeveréses sütőben 150 fokon, 50 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni. Ezután óvatosan átfordítjuk a tálra amelyiken tálaljuk, majd a konyhai kézi perzselővel pár perc alatt, szép pirosra pirítjuk a felülre kerülő bacont is. Ameddig a felfújt sül, készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Tálalás előtt hagyjuk legalább fél órát hűlni, majd szeleteljük fel, és ízlés szerinti körettel kínáljuk.

a

Harcsapaprikás túrós csuszával

a

Hozzávalók:

50 dkg harcsafilé, só,bors, 2  csapott tk. pirospaprika, 1-1 ek. rozsliszt az elősütéshez és a habaráshoz, 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, 1 dl tej, 25 dkg világos rozs lisztből készült nagy kocka, 25 dkg túró, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint petrezselyemzöld,vagy kapor

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, besózzuk, majd paprikás rozslisztbe forgatjuk, utána olajon hirtelen megsütjük. Közben apróra vágjuk a hagymát, felkarikázzuk a paprikát és egy  serpenyőben pici só hozzáadásával dinszteljük, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, felengedjük egy dl vízzel, jól kiforraljuk, ebbe rakjuk az elősütött harcsafiléket. Óvatosan rázogatjuk, 2-3 percig hagyjuk párolódni. Elkészítjük a habarást, a  tejfölt  és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük, hígítjuk egy kis  tejjel, a harcsa  szaftjából hozzákeverünk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a paprikáshoz, besűrítjük vele, ha felforr lezárjuk a lángot. (Ha túl sűrű lenne a mártás lehet egy kis vizet hozzáadni.) A tésztát kifőzzük, de csak roppanósra, majd leszűrjük. Egy serpenyőbe rakjuk, ráhintjük a túrót, majd jól összerázogatjuk. Forrón tálaljuk a harcsa paprikással. Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, vagy joghurtot.

Harcsapaprikás túrós csuszával

a

Hozzávalók:

50 dkg harcsafilé, só,bors, 2  csapott tk. pirospaprika, 1-1 ek. rozsliszt az elősütéshez és a habaráshoz, 1 db tv paprika, 1 db paradicsom, 1 közepes vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl joghurt, 1 dl tej, 25 dkg világos rozs lisztből készült nagy kocka, 25 dkg túró, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint petrezselyemzöld,vagy kapor

Elkészítés:

A halat megtisztítjuk, besózzuk, majd paprikás rozslisztbe forgatjuk, utána olajon hirtelen megsütjük. Közben apróra vágjuk a hagymát, felkarikázzuk a paprikát és egy  serpenyőben pici só hozzáadásával dinszteljük, majd beletesszük a felkockázott paradicsomot, felengedjük egy dl vízzel, jól kiforraljuk, ebbe rakjuk az elősütött harcsafiléket. Óvatosan rázogatjuk, 2-3 percig hagyjuk párolódni. Elkészítjük a habarást, a  tejfölt  és a joghurtot a liszttel csomómentesre keverjük, hígítjuk egy kis  tejjel, a harcsa  szaftjából hozzákeverünk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a paprikáshoz, besűrítjük vele, ha felforr lezárjuk a lángot. (Ha túl sűrű lenne a mártás lehet egy kis vizet hozzáadni.) A tésztát kifőzzük, de csak roppanósra, majd leszűrjük. Egy serpenyőbe rakjuk, ráhintjük a túrót, majd jól összerázogatjuk. Forrón tálaljuk a harcsa paprikással. Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt, vagy joghurtot.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

A töltelékhez:

1 kg sertéshús (dagadó vagy vegyes hús), 10 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, egy kisebb fej savanyú káposzta

A rántáshoz:

kevés zsiradék, 2 ek liszt

A tálaláshoz: tejföl

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáadjuk,az összetört fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a megmosott rizst. Sózásnál a rizsre is gondoljunk, a borsot se sajnáljuk a tölteléktől. Jól összegyúrjuk. Jó ha összeállítás után egy pár órát áll a töltelék. A káposztát leveleire szedjük, ha szükséges kimossuk. Megtöltjük a hússal, feltekerjük. A maradék káposzta leveleit felvágjuk, és az edény aljára tesszük. Cserépedényben vagy lábasban főzzük. Ráhelyezzük a megtöltött káposztákat, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Először nagyobb lángon majd mérsékeljük hogy éppen csak főjön. Rántást készítünk: zsiradékot megmelegítjük a lisztet megpirítjuk benne. Ha a káposzta megfőtt, levéből tegyünk a rántáshoz összekeverjük, és rászűrjük a káposztára. Jól összeforraljuk. Ha cserépedényben készítjük, ugyan így járunk el, hideg sütőbe tesszük az edényt, 180 fokra állítjuk a hőfokot majd mérsékeljük 150 fokra mikor felfőtt. Tejföllel tálaljuk.

a

Töltött káposzta

Hozzávalók:

A töltelékhez:

1 kg sertéshús (dagadó vagy vegyes hús), 10 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, pirospaprika, egy kisebb fej savanyú káposzta

A rántáshoz:

kevés zsiradék, 2 ek liszt

A tálaláshoz: tejföl

Elkészítés:

A darált húshoz hozzáadjuk,az összetört fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát és a megmosott rizst. Sózásnál a rizsre is gondoljunk, a borsot se sajnáljuk a tölteléktől. Jól összegyúrjuk. Jó ha összeállítás után egy pár órát áll a töltelék. A káposztát leveleire szedjük, ha szükséges kimossuk. Megtöltjük a hússal, feltekerjük. A maradék káposzta leveleit felvágjuk, és az edény aljára tesszük. Cserépedényben vagy lábasban főzzük. Ráhelyezzük a megtöltött káposztákat, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Először nagyobb lángon majd mérsékeljük hogy éppen csak főjön. Rántást készítünk: zsiradékot megmelegítjük a lisztet megpirítjuk benne. Ha a káposzta megfőtt, levéből tegyünk a rántáshoz összekeverjük, és rászűrjük a káposztára. Jól összeforraljuk. Ha cserépedényben készítjük, ugyan így járunk el, hideg sütőbe tesszük az edényt, 180 fokra állítjuk a hőfokot majd mérsékeljük 150 fokra mikor felfőtt. Tejföllel tálaljuk.

a

Rablóhús

a

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg Kedvenc Hentesétől csirkemellfilé
1 db kápia paprika
1 db kaliforniai paprika
1 db cukkini
Himalája só
Mr. Spice őrölt feketebors
1 evőkanál Líra étolaj

Elkészítés:

A csirkemellet és a paprikákat kockákra, a cukkinit felkör alakú szeletekre vágjuk. A hozzávalókat fűszerezzük (sót és borsot ízlés szerint kiegészíthetjük pl. majorannával, fokhagymával, stb.) és tetszőleges sorrendben pálcikákra
húzzuk. A nyársakat kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük és 180°C-os sütőben megsütjük. A végén
alufólia nélkül kissé megpirítjuk. Friss salátával tálaljuk.


Tipp: Használhatunk egyéb zöldségeket (pl.: vöröshagyma, padlizsán, burgonya, gomba) így színesebb, változatosabb fogást kínálhatunk.

Rablóhús

a

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg Kedvenc Hentesétől csirkemellfilé
1 db kápia paprika
1 db kaliforniai paprika
1 db cukkini
Himalája só
Mr. Spice őrölt feketebors
1 evőkanál Líra étolaj

Elkészítés:

A csirkemellet és a paprikákat kockákra, a cukkinit felkör alakú szeletekre vágjuk. A hozzávalókat fűszerezzük (sót és borsot ízlés szerint kiegészíthetjük pl. majorannával, fokhagymával, stb.) és tetszőleges sorrendben pálcikákra
húzzuk. A nyársakat kevés olajjal kikent tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük és 180°C-os sütőben megsütjük. A végén
alufólia nélkül kissé megpirítjuk. Friss salátával tálaljuk.


Tipp: Használhatunk egyéb zöldségeket (pl.: vöröshagyma, padlizsán, burgonya, gomba) így színesebb, változatosabb fogást kínálhatunk.

Pásztortarhonya

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg Aranykosár 8 tojásos tarhonya
30 dkg Kedvenc Hentesétől sertés comb
10 dkg Dárdás lángolt kolbász
40 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
Mr. Spice őrölt feketebors
Czifra csemege fűszerpaprika
2 evőkanál Líra napraforgó étolaj
1 gerezd fokhagyma
Himalaya só

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzátesszük a kockára vágott sertéshúst és megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Ha a húst majdnem puhára pároltuk, hozzátesszük az olajon átpirított tarhonyát, a megtisztított,
apróra vágott burgonyát, a karikára vágott kolbászt és felöntjük 6 dl vízzel. A vizet
szükség szerint pótolhatjuk. Ha minden megpuhult, hagyjuk, hogy a felesleges víz elforrjon.


Tipp: A sertéshús helyett használhatunk csirke- vagy pulykahúst is. Friss salátával fogyasszuk.

a

Pásztortarhonya

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg Aranykosár 8 tojásos tarhonya
30 dkg Kedvenc Hentesétől sertés comb
10 dkg Dárdás lángolt kolbász
40 dkg burgonya
1 fej vöröshagyma
Mr. Spice őrölt feketebors
Czifra csemege fűszerpaprika
2 evőkanál Líra napraforgó étolaj
1 gerezd fokhagyma
Himalaya só

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon, hozzátesszük a kockára vágott sertéshúst és megpirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Ha a húst majdnem puhára pároltuk, hozzátesszük az olajon átpirított tarhonyát, a megtisztított,
apróra vágott burgonyát, a karikára vágott kolbászt és felöntjük 6 dl vízzel. A vizet
szükség szerint pótolhatjuk. Ha minden megpuhult, hagyjuk, hogy a felesleges víz elforrjon.


Tipp: A sertéshús helyett használhatunk csirke- vagy pulykahúst is. Friss salátával fogyasszuk.

a

Burgonyafőzelék pulykafasírttal

a

Főzelék hozzávalói 4 főre:

80 dkg burgonya
1 evőkanál Líra napraforgó étolaj
9 dkg Penny finomliszt
14 dkg Sissy 12%-os tejföl
1-2 db Mr. Spice babérlevél
1 kisebb fej vöröshagyma
1 g Himalaya kristálysó

 

Feltét hozzávalói 4 főre:

30 dkg Kedvenc Hentesétől
darált pulyka alsócomb
1 db tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
8 dkg Penny panírmorzsa
Mr. Spice őrölt bors
Mr. Spice majoranna
1 g Himalaya kristálysó
5 evőkanál Líra
napraforgó étolaj

 

Elkészítés:


Főzelék: a megtisztított, kockára vágott burgonyát hideg vízben feltesszük főzni. Ízesítjük sóval, megtisztított egészben hagyott vöröshagymával, babérlevéllel. Amikor a burgonya már majdnem puha, fehér rántással besűrítjük. A fehér rántásnál a zsiradékot felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, csomómentesre elkeverjük és átmelegítjük. Ezt követően hideg vizet öntünk hozzá, és alaposan elkeverjük, szintén csomómentesre. A burgonya mellől kivesszük a vöröshagymát és a babérlevelet és hozzáöntjük a rántást. Pár perc forralás után a tejfölbe merünk egy keveset a főzelék levéből és elkeverjük. Ezt addig ismételjük meg, amíg a tejföl
hozzámelegszik az ételhez, majd hozzáöntjük, és jól átforraljuk.


Pulykafasirt: A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. A darált húst ízesítjük a fűszerekkel, hozzákeverjük
a tojást, 2 evőkanál panírmorzsát és a hagymát. A masszából gombócokat formázunk, beleforgatjuk a maradék panírmorzsába. Kevés olajon serpenyőben megsütjük.


Tipp: Ízlés szerint ecettel is ízesíthetjük. A 2 evőkanál zsemlemorzsa helyett tehetünk bele ugyanennyi
zabpelyhet, ami az élelmirost tartalmát növeli, mely hozzájárul a vérzsír és vércukorszint szabályozásához.

Burgonyafőzelék pulykafasírttal

a

Főzelék hozzávalói 4 főre:

80 dkg burgonya
1 evőkanál Líra napraforgó étolaj
9 dkg Penny finomliszt
14 dkg Sissy 12%-os tejföl
1-2 db Mr. Spice babérlevél
1 kisebb fej vöröshagyma
1 g Himalaya kristálysó

 

Feltét hozzávalói 4 főre:

30 dkg Kedvenc Hentesétől
darált pulyka alsócomb
1 db tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
8 dkg Penny panírmorzsa
Mr. Spice őrölt bors
Mr. Spice majoranna
1 g Himalaya kristálysó
5 evőkanál Líra
napraforgó étolaj

 

Elkészítés:


Főzelék: a megtisztított, kockára vágott burgonyát hideg vízben feltesszük főzni. Ízesítjük sóval, megtisztított egészben hagyott vöröshagymával, babérlevéllel. Amikor a burgonya már majdnem puha, fehér rántással besűrítjük. A fehér rántásnál a zsiradékot felhevítjük, beleszórjuk a lisztet, csomómentesre elkeverjük és átmelegítjük. Ezt követően hideg vizet öntünk hozzá, és alaposan elkeverjük, szintén csomómentesre. A burgonya mellől kivesszük a vöröshagymát és a babérlevelet és hozzáöntjük a rántást. Pár perc forralás után a tejfölbe merünk egy keveset a főzelék levéből és elkeverjük. Ezt addig ismételjük meg, amíg a tejföl
hozzámelegszik az ételhez, majd hozzáöntjük, és jól átforraljuk.


Pulykafasirt: A vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. A darált húst ízesítjük a fűszerekkel, hozzákeverjük
a tojást, 2 evőkanál panírmorzsát és a hagymát. A masszából gombócokat formázunk, beleforgatjuk a maradék panírmorzsába. Kevés olajon serpenyőben megsütjük.


Tipp: Ízlés szerint ecettel is ízesíthetjük. A 2 evőkanál zsemlemorzsa helyett tehetünk bele ugyanennyi
zabpelyhet, ami az élelmirost tartalmát növeli, mely hozzájárul a vérzsír és vércukorszint szabályozásához.

Mátrai borzaska

Hozzávalók 4 főre:

8 szelet Kedvenc Hentesétől sertéskaraj, csont nélkül
40 dkg burgonya
2 db tojás
10 dkg Penny finomliszt
10 g Líra napraforgó étolaj
2 dl Sissy 20%-os tejföl
12 dkg Sissy trappista sajt
Mr. Spice őrölt bors

Elkészítés:
A húst megmossuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, és lereszeljük.
Összekeverjük a tojásokkal, a liszttel és egy kevés sóval. A hússzeleteket a burgonyás masszába forgatjuk,
és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük nagyjából 2-3 perc alatt. A felesleges olajat lecsepegtetjük,
és még melegen, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, ízlés szerinti körettel kínáljuk
a hússzeleteket.


Tipp: A burgonyát kicserélhetjük más zöldségre, pl.: cukkinire. A hússzeleteket kiolajozott tepsiben is
süthetjük, akkor kevesebb lesz az energiatartalma, de akkor sütés közben egyszer meg kell forgatni.

a

Mátrai borzaska

Hozzávalók 4 főre:

8 szelet Kedvenc Hentesétől sertéskaraj, csont nélkül
40 dkg burgonya
2 db tojás
10 dkg Penny finomliszt
10 g Líra napraforgó étolaj
2 dl Sissy 20%-os tejföl
12 dkg Sissy trappista sajt
Mr. Spice őrölt bors

Elkészítés:
A húst megmossuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. A burgonyát meghámozzuk, és lereszeljük.
Összekeverjük a tojásokkal, a liszttel és egy kevés sóval. A hússzeleteket a burgonyás masszába forgatjuk,
és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük nagyjából 2-3 perc alatt. A felesleges olajat lecsepegtetjük,
és még melegen, tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva, ízlés szerinti körettel kínáljuk
a hússzeleteket.


Tipp: A burgonyát kicserélhetjük más zöldségre, pl.: cukkinire. A hússzeleteket kiolajozott tepsiben is
süthetjük, akkor kevesebb lesz az energiatartalma, de akkor sütés közben egyszer meg kell forgatni.

a
20181212