Főoldal
/
Penny Kuckó
/
Főzzön velünk! Penny Receptek
/ Penny Receptek - Desszertek, turmixok

Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

a

Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

a

Receptek minden alkalomra

Önnek válogattuk!

Valentin napi süti szívecskével

a

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg Durafood finomliszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg Mrs. Baker holland kakaópor
  • 15 dkg Diamant porcukor
  • fél csomag Mrs. Baker sütőpor
  • 1,5 dl Líra étolaj
  • 1,5 dl Sissy tej
  • 10 dkg Penny étcsokoládé


Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat, majd keverés közben a sütőporos lisztet, a kakaóport és a tejet is hozzáadjuk. Ha a tészta csomómentes, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. Ha a süti kihűlt, a felolvasztott étcsokoládét öntsük a tetejére, majd egyenlő szeletekre vágva kínáljuk.

Tipp: Szórhatunk bele meggybefőttet, a változatosság jegyében.

Valentin napi süti szívecskével

Valentin napi süti szívecskével

a

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg Durafood finomliszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg Mrs. Baker holland kakaópor
  • 15 dkg Diamant porcukor
  • fél csomag Mrs. Baker sütőpor
  • 1,5 dl Líra étolaj
  • 1,5 dl Sissy tej
  • 10 dkg Penny étcsokoládé


Elkészítés:

A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat, majd keverés közben a sütőporos lisztet, a kakaóport és a tejet is hozzáadjuk. Ha a tészta csomómentes, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a tésztát és előmelegített sütőben megsütjük. Ha a süti kihűlt, a felolvasztott étcsokoládét öntsük a tetejére, majd egyenlő szeletekre vágva kínáljuk.

Tipp: Szórhatunk bele meggybefőttet, a változatosság jegyében.

Kókuszgolyó (75kcal/darab)

Hozzávalók:

10dkg zabpehely
30dkg alma +diétás dzsem(málna vagy eper)
10dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor (ne cukrozott legyen)
1 kiskanál őrölt fahéj
ízlés szerint édesítőszer

Elkészítés:

A zabpelyhet,a hámozott finomra reszelt almával,a kakaóporral,a fahéjjal és a kókuszreszelék 2/3-val és annyi diétás dzsemmel  összedolgozzuk,hogy jól formázható golyókat lehessen belőle készíteni. Megforgatjuk, kókuszreszelékben majd hűtőbe tesszük. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük, hogy az ízek összeérjenek. Egy szem meggyet is rakhatunk a közepébe.

a

Kókuszgolyó (75kcal/darab)

Kókuszgolyó (75kcal/darab)

Hozzávalók:

10dkg zabpehely
30dkg alma +diétás dzsem(málna vagy eper)
10dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor (ne cukrozott legyen)
1 kiskanál őrölt fahéj
ízlés szerint édesítőszer

Elkészítés:

A zabpelyhet,a hámozott finomra reszelt almával,a kakaóporral,a fahéjjal és a kókuszreszelék 2/3-val és annyi diétás dzsemmel  összedolgozzuk,hogy jól formázható golyókat lehessen belőle készíteni. Megforgatjuk, kókuszreszelékben majd hűtőbe tesszük. A legjobb, ha már előző nap elkészítjük, hogy az ízek összeérjenek. Egy szem meggyet is rakhatunk a közepébe.

a

Mákos túrótorta gluténmentesen

a

Hozzávalók:

1 tojás, 100 g margarin vagy vaj, 7 g édesítő por vagy 50 g cukor, 200 g gluténmentes lisztkeverék, 1 teáskanál sütőpor

Töltelékhez:
2 tojás, 500 g tehéntúró, 100 ml tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, 25 g édesítő por vagy 150 g cukor ízlés szerint, 130 g darált mák, 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés:

A lisztet elkevertem a sütőporral és az édesítővel. A margarint felolvasztottam és a tojással együtt a liszthez adtam. Majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibéleltem sütőpapírral és belenyomkodtam a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, a szélét villával kissé megnyomkodtam. Majd betettem hűtőbe 30 percre. Közben elkészítettem a tölteléket: a mákot egy tálba tettem és forró vizet öntöttem rá, annyit, amennyi ellepte. 20 percig állni hagytam, majd leszűrtem. Az áttört túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt és a vaníliaaromát egy tálba tettem és robotgéppel összedolgoztam. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztottam, 1/3-2/3 arányban. A kisebb adaghoz kevertem a mákot. A tésztát kivettem a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet tettem. Majd erre egy kanál mákkrémet és így tovább. Addig kanalaztam a krémeket, amíg el nem fogytak. A krémek elég folyékonyak, ezért szépen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Majd egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húztam, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, lekapcsoltam a sütőforma oldalát és felszeleteltem.

Recept videó megtekintése >>

Mákos túrótorta gluténmentesen

Mákos túrótorta gluténmentesen

a

Hozzávalók:

1 tojás, 100 g margarin vagy vaj, 7 g édesítő por vagy 50 g cukor, 200 g gluténmentes lisztkeverék, 1 teáskanál sütőpor

Töltelékhez:
2 tojás, 500 g tehéntúró, 100 ml tejföl, 2 evőkanál étkezési keményítő, 25 g édesítő por vagy 150 g cukor ízlés szerint, 130 g darált mák, 1 tk vaníliaaroma

Elkészítés:

A lisztet elkevertem a sütőporral és az édesítővel. A margarint felolvasztottam és a tojással együtt a liszthez adtam. Majd kézzel összegyúrtam a tésztát. Egy 22 cm átmérőjű tortaformát kibéleltem sütőpapírral és belenyomkodtam a tésztát úgy, hogy pereme is legyen, a szélét villával kissé megnyomkodtam. Majd betettem hűtőbe 30 percre. Közben elkészítettem a tölteléket: a mákot egy tálba tettem és forró vizet öntöttem rá, annyit, amennyi ellepte. 20 percig állni hagytam, majd leszűrtem. Az áttört túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, az édesítőt és a vaníliaaromát egy tálba tettem és robotgéppel összedolgoztam. A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztottam, 1/3-2/3 arányban. A kisebb adaghoz kevertem a mákot. A tésztát kivettem a hűtőből, a közepére egy nagy kanál túrókrémet tettem. Majd erre egy kanál mákkrémet és így tovább. Addig kanalaztam a krémeket, amíg el nem fogytak. A krémek elég folyékonyak, ezért szépen el fognak terülni, ettől lesz mintás a torta. Majd egy fogpiszkálóval a torta közepétől kiindulva csíkokat húztam, egészen a széléig. 180 fokos sütőben nagyjából 60 perc alatt megsütöttem. Amikor kihűlt, lekapcsoltam a sütőforma oldalát és felszeleteltem.

Recept videó megtekintése >>

Chia puding (variálható alaprecept)

Hozzávalók 1 adaghoz:

15 g chia mag

1,5 dl 1,5%-os tej/növényi ital vagy 150-200 g joghurt

5-10 g eritrit (elhagyható)

30 g kókuszreszelék/gyümölcslekvár / 10-15 g kakaópor/ 5-10 g fahéj

tetejére: vörös áfonya, kókuszchips, gyümölcsök (elhagyható)

Elkészítés:

A chia magot keverjük el a tejben/joghurtban.

Tegyük minimum 30-60 percre a hűtőbe. (közben egyszer-kétszer megkeverhetjük, hogy ne álljon össze egy csomóba)

Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Díszíthetjük gyümölcsökkel, majd tálaljuk.

a

Chia puding (variálható alaprecept)

Chia puding (variálható alaprecept)

Hozzávalók 1 adaghoz:

15 g chia mag

1,5 dl 1,5%-os tej/növényi ital vagy 150-200 g joghurt

5-10 g eritrit (elhagyható)

30 g kókuszreszelék/gyümölcslekvár / 10-15 g kakaópor/ 5-10 g fahéj

tetejére: vörös áfonya, kókuszchips, gyümölcsök (elhagyható)

Elkészítés:

A chia magot keverjük el a tejben/joghurtban.

Tegyük minimum 30-60 percre a hűtőbe. (közben egyszer-kétszer megkeverhetjük, hogy ne álljon össze egy csomóba)

Adjuk hozzá a többi hozzávalót. Díszíthetjük gyümölcsökkel, majd tálaljuk.

a

Nyuszi kalács

 a

Hozzávalók:

1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só.

Továbbá: mazsola, lekenéshez 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. A darabokat elfelezzük, majd kb. 20-25 cm-es rudakat sodrunk belőle. Az egyik rudat felcsavarjuk, a másikból pedig meghajtjuk a füleket. Megformázzuk a nyuszikat és alul a nyakuknál összecsippentjük a két részt, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. A szemek helyére mazsolát teszünk. A kész nyuszikat konyharuhával letakarjuk és egy 1/2 órát kelesztjük őket. Mikor megkeltek, felvert tojássárgájával lekenjük őket és mehetnek az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket. Rácson kihűtjük őket és úgy kínáljuk.

Recept videó megtekintése >>

Nyuszi kalács

Nyuszi kalács

 a

Hozzávalók:

1/2 kg liszt, 3,5 dl tej, 25 gr. friss élesztő, 2 evőkanál olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál só.

Továbbá: mazsola, lekenéshez 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. A tejet megmelegítjük és az 1/3 részében felfuttatjuk a friss élesztőt. Mikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez a maradék tejjel és az olvasztott vajjal együtt. Lágy tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, akkor liszttel meghintjük és letakarva, meleg helyen, 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapra borítjuk és lazán átgyúrjuk. Elosztjuk 12-14 darabra. A darabokat elfelezzük, majd kb. 20-25 cm-es rudakat sodrunk belőle. Az egyik rudat felcsavarjuk, a másikból pedig meghajtjuk a füleket. Megformázzuk a nyuszikat és alul a nyakuknál összecsippentjük a két részt, hogy ne nyíljanak szét a sütés közben. A szemek helyére mazsolát teszünk. A kész nyuszikat konyharuhával letakarjuk és egy 1/2 órát kelesztjük őket. Mikor megkeltek, felvert tojássárgájával lekenjük őket és mehetnek az előmelegített, 175 °C-os sütőbe sülni. Kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük őket. Rácson kihűtjük őket és úgy kínáljuk.

Recept videó megtekintése >>

Áfonyás tejberizses szelet

Hozzávalók:

3 tojás, 6 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 7,5 dkg liszt
Az áfonyás pudinghoz:
20 dkg áfonya, 10 dkg barna nádcukor, fél citrom leve, 1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:
1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 7 dkg hosszúszemű rizs, 1 csomag vaníliáscukor, 2,5 dl 30 %-os tejszín, vagy cukrászhab, 1 tk zselatin, 1 zöldcitrom reszelt héja, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé

A diszítéshez:
áfonya, 2 dl 35%-os tejszínhab, 1 cs habfixáló

Elkészítés:

A piskótát a hozzávalókból elkészítjük, majd a masszát 20 x 30-as sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük. A cukorral együtt addig főzzük, míg megolvad a cukor, majd összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, és még melegen rákenjük a piskótalapra, végül kihűtjük a hűtőben. A töltelékhez elkeverjük a cukrot a tejjel, ráöntjük a mosott rizsre, és mikrótálba lefedve megfőzzük 350 watton addig, míg puha nem lesz ez kb. 30 perc. Kihűtjük, majd a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot a habfixálóval felverjük, és a rizshez adagoljuk. Az olvasztott csokoládét ezután adjuk hozzá, és keverjük ki jól. A zselatint melegítsük fel, és adjuk azt is hozzá. A krémet egyenletesen kenjük el az áfonyás rétegen, és tegyük a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal és áfonyaszemekkel díszítjük.

Recept videó megtekintése >>

a

Áfonyás tejberizses szelet

Áfonyás tejberizses szelet

Hozzávalók:

3 tojás, 6 dkg cukor, fél csomag sütőpor, 7,5 dkg liszt
Az áfonyás pudinghoz:
20 dkg áfonya, 10 dkg barna nádcukor, fél citrom leve, 1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:
1 evőkanál cukor, 2,5 dl tej, 7 dkg hosszúszemű rizs, 1 csomag vaníliáscukor, 2,5 dl 30 %-os tejszín, vagy cukrászhab, 1 tk zselatin, 1 zöldcitrom reszelt héja, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé

A diszítéshez:
áfonya, 2 dl 35%-os tejszínhab, 1 cs habfixáló

Elkészítés:

A piskótát a hozzávalókból elkészítjük, majd a masszát 20 x 30-as sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük. A cukorral együtt addig főzzük, míg megolvad a cukor, majd összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, és még melegen rákenjük a piskótalapra, végül kihűtjük a hűtőben. A töltelékhez elkeverjük a cukrot a tejjel, ráöntjük a mosott rizsre, és mikrótálba lefedve megfőzzük 350 watton addig, míg puha nem lesz ez kb. 30 perc. Kihűtjük, majd a vaníliás cukorral felvert tejszínhabot a habfixálóval felverjük, és a rizshez adagoljuk. Az olvasztott csokoládét ezután adjuk hozzá, és keverjük ki jól. A zselatint melegítsük fel, és adjuk azt is hozzá. A krémet egyenletesen kenjük el az áfonyás rétegen, és tegyük a hűtőbe dermedni. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal és áfonyaszemekkel díszítjük.

Recept videó megtekintése >>

a

Ricottás epres pite

 a

Hozzávalók:

100 g cukor, 200 g liszt, 100 g vaj, csipet só, 1 tojás, 1 cs sütöpor, 1 cs vanilincukor

500g eper, 1 evőkanál keményitő, 4 evőkanál porcukor, 250 g ricotta, 180 g tejföl, 2 tojás, 1 cs vailincukor

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral elektromos keverőgép segítségével kb. 10 perc alatt habosra keverem, majd hozzákeverem a vizet, csipet sót és a lisztet. Egy nagy gáztepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral és a tésztát beleöntöm, majd a tetejét elsimítom. 180 fokon kb. 13-15 perc alatt aranysárgára sütöm. A piskótáról lehúzom a papírt és a porcukorral meghintett konyharuhával szorosan feltekerem. Amikor kihűlt, házi meggylekvárral megtöltöm, és olvasztott csokimázzal lecsurgatom.

Recept videó megtekintése >>

Ricottás epres pite

Ricottás epres pite

 a

Hozzávalók:

100 g cukor, 200 g liszt, 100 g vaj, csipet só, 1 tojás, 1 cs sütöpor, 1 cs vanilincukor

500g eper, 1 evőkanál keményitő, 4 evőkanál porcukor, 250 g ricotta, 180 g tejföl, 2 tojás, 1 cs vailincukor

Elkészítés:

Az egész tojásokat a cukorral elektromos keverőgép segítségével kb. 10 perc alatt habosra keverem, majd hozzákeverem a vizet, csipet sót és a lisztet. Egy nagy gáztepsit kibélelek szilikonos sütőpapírral és a tésztát beleöntöm, majd a tetejét elsimítom. 180 fokon kb. 13-15 perc alatt aranysárgára sütöm. A piskótáról lehúzom a papírt és a porcukorral meghintett konyharuhával szorosan feltekerem. Amikor kihűlt, házi meggylekvárral megtöltöm, és olvasztott csokimázzal lecsurgatom.

Recept videó megtekintése >>

Húsvéti diós koszorú

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 1 csipet só, 150 g joghurt (natúr), 1 ek vaj (a forma kikenéséhez), 25 dkg dió (darált), 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 ek lekvár/ dzsem

A tetejére 1 db tojás  és 1 ek színes cukorka

Elkészítés:

A liszthez adjuk az élesztőt (felfuttatás nélkül) és az összes alapanyagot jól összegyúrjuk, kidolgozzuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átgyúrjuk, kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral, és megszórjuk cukros darált dióval. Feltekerjük, és kivajazott kuglófformába tesszük. Bevagdossuk, de nem teljesen a közepétől. Megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk színes tortadarával, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Miután megsült, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, és tálcára tesszük.

Recept videó megtekintése >>

 a

Húsvéti diós koszorú

Húsvéti diós koszorú

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 3 dkg élesztő, 1 csipet só, 150 g joghurt (natúr), 1 ek vaj (a forma kikenéséhez), 25 dkg dió (darált), 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 ek lekvár/ dzsem

A tetejére 1 db tojás  és 1 ek színes cukorka

Elkészítés:

A liszthez adjuk az élesztőt (felfuttatás nélkül) és az összes alapanyagot jól összegyúrjuk, kidolgozzuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap átgyúrjuk, kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral, és megszórjuk cukros darált dióval. Feltekerjük, és kivajazott kuglófformába tesszük. Bevagdossuk, de nem teljesen a közepétől. Megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk színes tortadarával, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Miután megsült, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, és tálcára tesszük.

Recept videó megtekintése >>

 a

Sütinyúl torta

a

Hozzávalók:

6 db tojás, 6 evőkanál cokor, 6 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 tojás+1 tojás sárgája, 1 csomag mézeskalácsos sütőpor, 1 mokkás kanál kakaópor, 30-35 dkg liszt

mázhoz:
15 dkg porcukor, 1 tojás fehérje

piskóta krémhez:
1 doboz cukrászhab, 1 csomag habfixáló

dekorációhoz:
kókuszreszelék, zöld ételfesték

Elkészítés:

A piskóta tortához 6 db tojás fehérjét 6 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a 6 db tojás sárgáját és a fél csomag sütőport. Habverővel alacsony fokozaton ezeket összedolgozzuk, majd hozzákanalazunk 6 evőkanál süteménylisztet. A piskóta tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és kisütjük. Ameddig a torta sül, elkészítjük a mézeskalácsot. 25 dkg margarinhoz hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál mézet, 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját, 1 csomag Dr. Oetker mézeskalácsos sütőport, 1 mokkás kanál kakaóport és 30-35 dkg lisztet. A mennyiség függ attól, hogy mekkorák voltak a felhasznált tojások. A lényeg, hogy linzer tészta szerű tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk a szükséges formákat (nyuszi, kosár, tojás) és megsütjük azokat. A tortalapot és a mézeskalácsokat kihűtjük. A mézeskalácsok díszítéséhez 1 tojás fehérjét gőz felett 15 dkg porcukorral sűrű, tejföl szerű mázzá verünk. A mázzal fantáziánk szerint díszítjük a kalácsokat, majd hagyjuk megdermedni. A tortalapra elkészítjük a krémet. 1 doboz meggle cukrászhabot 1 csomag habfixálóval felverünk, majd a tortalapra halmozzuk. A torta tetejére ételfestékkel színezett kókuszreszeléket szórunk, (nejlon zacskóba kókuszreszeléket szórunk, öntünk rá pár csepp ételfestéket és jól összerázzuk) majd színes tojás drazséval és a kidíszített mézeskalácsokkal díszítjük.

Recept videó megtekintése >>

Sütinyúl torta

Sütinyúl torta

a

Hozzávalók:

6 db tojás, 6 evőkanál cokor, 6 evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 tojás+1 tojás sárgája, 1 csomag mézeskalácsos sütőpor, 1 mokkás kanál kakaópor, 30-35 dkg liszt

mázhoz:
15 dkg porcukor, 1 tojás fehérje

piskóta krémhez:
1 doboz cukrászhab, 1 csomag habfixáló

dekorációhoz:
kókuszreszelék, zöld ételfesték

Elkészítés:

A piskóta tortához 6 db tojás fehérjét 6 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verjük. Ezután hozzáadjuk a 6 db tojás sárgáját és a fél csomag sütőport. Habverővel alacsony fokozaton ezeket összedolgozzuk, majd hozzákanalazunk 6 evőkanál süteménylisztet. A piskóta tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és kisütjük. Ameddig a torta sül, elkészítjük a mézeskalácsot. 25 dkg margarinhoz hozzáadjuk a 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál mézet, 1 egész tojást és 1 tojás sárgáját, 1 csomag Dr. Oetker mézeskalácsos sütőport, 1 mokkás kanál kakaóport és 30-35 dkg lisztet. A mennyiség függ attól, hogy mekkorák voltak a felhasznált tojások. A lényeg, hogy linzer tészta szerű tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk a szükséges formákat (nyuszi, kosár, tojás) és megsütjük azokat. A tortalapot és a mézeskalácsokat kihűtjük. A mézeskalácsok díszítéséhez 1 tojás fehérjét gőz felett 15 dkg porcukorral sűrű, tejföl szerű mázzá verünk. A mázzal fantáziánk szerint díszítjük a kalácsokat, majd hagyjuk megdermedni. A tortalapra elkészítjük a krémet. 1 doboz meggle cukrászhabot 1 csomag habfixálóval felverünk, majd a tortalapra halmozzuk. A torta tetejére ételfestékkel színezett kókuszreszeléket szórunk, (nejlon zacskóba kókuszreszeléket szórunk, öntünk rá pár csepp ételfestéket és jól összerázzuk) majd színes tojás drazséval és a kidíszített mézeskalácsokkal díszítjük.

Recept videó megtekintése >>

Vaníliamártásos palacsinta gyümölcsöntettel (4 személyre)

Hozzávalók:

Tésztához:

Durafood finomliszt: 15 dkg, Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. teljes kiőrlésű liszt: 10 dkg, Tojás: 4 db

2 csipet Durafood só

Sissy tej: 2,5 dl, Szénsavas ásványvíz: 2,5 dl, Líra napraforgó olaj: 2 ek.

Töltelékhez:

Sissy tej: 4 dl, Durafood liszt: 4 dkg, Sissy tejszín: 0,8 dl, Cukormanufaktúra eritrit: ízlés szerint, Mrs. Baker vaníliás cukor: 3 csomag, Tojás: 2 db

Öntethez:

Gyorsfagyasztott erdei gyümölcs: 15 dkg, Gyorsfagyasztott málna: 15 dkg, Gyorsfagyasztott eper: 15 dkg

Útifűmaghéj: 1-2 dkg, Citrom: fél db, Cukormanufaktúra eritrit: ízlés szerint

Elkészítés:

A töltelékhez csomómentesre keverjük a tojások sárgáját az eritrittel, vaníliás cukorral, tejszínnel, a hideg tej negyedével és a liszttel, majd vékony sugárban habverővel folyamatosan keverve hozzáöntjük a maradék, felforralt tejet. Takaréklángon folyamatosan keverve besűrítjük. A megsütött palacsinták felét megkenjük a vaníliás töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét, s végül még egyszer félbehajtjuk. A gyümölcsöket a citrom lereszelt héjával és levével valamint az eritrittel ízesítve pürésítjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, kicsit várunk, amíg sűrűvé válik, a kész palacsintákat a gyümölcsös öntettel tálaljuk.

 

 

a

Vaníliamártásos palacsinta gyümölcsöntettel (4 személyre)

Vaníliamártásos palacsinta gyümölcsöntettel (4 személyre)

Hozzávalók:

Tésztához:

Durafood finomliszt: 15 dkg, Első Pesti Malom és Sütőipari Zrt. teljes kiőrlésű liszt: 10 dkg, Tojás: 4 db

2 csipet Durafood só

Sissy tej: 2,5 dl, Szénsavas ásványvíz: 2,5 dl, Líra napraforgó olaj: 2 ek.

Töltelékhez:

Sissy tej: 4 dl, Durafood liszt: 4 dkg, Sissy tejszín: 0,8 dl, Cukormanufaktúra eritrit: ízlés szerint, Mrs. Baker vaníliás cukor: 3 csomag, Tojás: 2 db

Öntethez:

Gyorsfagyasztott erdei gyümölcs: 15 dkg, Gyorsfagyasztott málna: 15 dkg, Gyorsfagyasztott eper: 15 dkg

Útifűmaghéj: 1-2 dkg, Citrom: fél db, Cukormanufaktúra eritrit: ízlés szerint

Elkészítés:

A töltelékhez csomómentesre keverjük a tojások sárgáját az eritrittel, vaníliás cukorral, tejszínnel, a hideg tej negyedével és a liszttel, majd vékony sugárban habverővel folyamatosan keverve hozzáöntjük a maradék, felforralt tejet. Takaréklángon folyamatosan keverve besűrítjük. A megsütött palacsinták felét megkenjük a vaníliás töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét, s végül még egyszer félbehajtjuk. A gyümölcsöket a citrom lereszelt héjával és levével valamint az eritrittel ízesítve pürésítjük, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, kicsit várunk, amíg sűrűvé válik, a kész palacsintákat a gyümölcsös öntettel tálaljuk.

 

 

a

Bögrés csokoládés piskóta

Hozzávalók: (2,5 dl-es bögrével)
1/4 bögre Sissy teavaj
1 bögre összetördelt Wawel étcsokoládé
1 bögre Diamant cukor
3 tojás
1/4 bögre Mrs Baker holland kakaópor
2 csipet Durafood só
1,5 bögre Durafood liszt

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és sütőpapírral kibélelünk egy 20×20 cm-es tepsit. A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva elkeverjük benne a cukrot. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a kakaót és a sót, és alaposan összekeverjük. Az előkészített tepsibe öntjük a masszát. 20-30 percig sütjük.

 

a

Bögrés csokoládés piskóta

Bögrés csokoládés piskóta

Hozzávalók: (2,5 dl-es bögrével)
1/4 bögre Sissy teavaj
1 bögre összetördelt Wawel étcsokoládé
1 bögre Diamant cukor
3 tojás
1/4 bögre Mrs Baker holland kakaópor
2 csipet Durafood só
1,5 bögre Durafood liszt

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és sütőpapírral kibélelünk egy 20×20 cm-es tepsit. A vajat és a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd a tűzről lehúzva elkeverjük benne a cukrot. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a kakaót és a sót, és alaposan összekeverjük. Az előkészített tepsibe öntjük a masszát. 20-30 percig sütjük.

 

a

Eta szelet

Hozzávalók:

A tészta hozzávalói egy diós tésztához (A süteményhez 2 darabra van szükségünk):

6 tojás, 12 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 8 dkg darált dió, 6 g sütőpor, 2 ek víz

A krém hozzávalói:

8 dl tej, 5 tojássárgája, 2 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál liszt, 25 dkg kristály cukor, 10 dkg olvasztott csokoládé, 25 dkg vaj, 15 margarin, 2 vaníliás cukor, háztartási keksz + tej + 0,5 dl rum

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük csipet sóval, tojások sárgáját kevergetjük a cukorral, vízzel, majd hozzákeverjük a diót, lisztet, sütőport, és a tojásfehérje kemény habját. A masszát egy 30 × 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. Még langyosan lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Két darab diós tésztát sütünk. A krémhez a tejben elkeverjük a pudingporokat, vaníliás cukrot és a lisztet, maradék tejet felrakjuk egy lábasba tűzhelyre majd kis lángon sűrűre főzzük a pépet. Mikor levesszük a tűzről, még forrón bele keverjük a tojások sárgáját. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, margarint, majd robotgéppel habosítjuk. A krémet kettévesszük, és az egyik felébe belekeverjük az olvasztott csokoládét. A kihűlt diós tésztára rásimítjuk a sárga krémet, kirakjuk  tejben és rumban áztatott háztartási keksszel, erre simítjuk a csokis krémet, majd ráhelyezzük a másik diós tésztát, melynek a tetejét vékonyan megkenjük krémmel. Berakjuk a hűtőbe dermedni, majd bekenjük csokimázzal és fehér csokival.

a

Eta szelet

Eta szelet

Hozzávalók:

A tészta hozzávalói egy diós tésztához (A süteményhez 2 darabra van szükségünk):

6 tojás, 12 dkg porcukor, 10 dkg liszt, 8 dkg darált dió, 6 g sütőpor, 2 ek víz

A krém hozzávalói:

8 dl tej, 5 tojássárgája, 2 csomag vaníliás pudingpor, 3 evőkanál liszt, 25 dkg kristály cukor, 10 dkg olvasztott csokoládé, 25 dkg vaj, 15 margarin, 2 vaníliás cukor, háztartási keksz + tej + 0,5 dl rum

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük csipet sóval, tojások sárgáját kevergetjük a cukorral, vízzel, majd hozzákeverjük a diót, lisztet, sütőport, és a tojásfehérje kemény habját. A masszát egy 30 × 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd kb. 20 perc alatt megsütjük. Még langyosan lehúzzuk a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni. Két darab diós tésztát sütünk. A krémhez a tejben elkeverjük a pudingporokat, vaníliás cukrot és a lisztet, maradék tejet felrakjuk egy lábasba tűzhelyre majd kis lángon sűrűre főzzük a pépet. Mikor levesszük a tűzről, még forrón bele keverjük a tojások sárgáját. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, margarint, majd robotgéppel habosítjuk. A krémet kettévesszük, és az egyik felébe belekeverjük az olvasztott csokoládét. A kihűlt diós tésztára rásimítjuk a sárga krémet, kirakjuk  tejben és rumban áztatott háztartási keksszel, erre simítjuk a csokis krémet, majd ráhelyezzük a másik diós tésztát, melynek a tetejét vékonyan megkenjük krémmel. Berakjuk a hűtőbe dermedni, majd bekenjük csokimázzal és fehér csokival.

a

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Hozzávalók:

50 dkg süteményliszt, 15 dkg margarin, 8 dkg vaj, 1 csipet só, 1,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 csomag instant narancshéj, 1 tk vanília aroma, 2 db tojássárgája

Aszalt-szilvás-mákos töltelék:

20 dkg darált mák, 10 dkg barna cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg apróra vágott aszalt szilva, 2 ek kekszmorzsa, 1, 5 dl tej, 1 tk méz, 1 csomag vaníliás cukor

Kesudiós töltelék:

20 dkg őrölt kesudió, 10 dkg cukor, 5 dkg aranymazsola, 2 ek kekszmorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 1 mk őrölt kardamom, 1 fiola rum

Töltelék (aszalt szilvás-mákos) elkészítése: A kristálycukrot megolvasztjuk és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk. A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk. 

Töltelék (aranymazsolás-kesudiós ) elkészítése: 150 ml tej, forralva 100 g kristálycukor 200 g őrölt kesudió pörkölt 50 g aranymazsola mosott 1 kk kardamom őrölt méz,vaníliás cukor rum A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Elkészítés:

A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal . Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk. 2. Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben. Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre. Mérjük le a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen. 3. A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 30 x 15 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. A kétféle bejgli rudat összefonjuk. 4. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, (fontos, hogy keresztül szúrjuk rajta a kötőtűt) és süssük 180C-fokon előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük 170 fokra, és további 15 percig amíg szép színe nem lesz.

a

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Hozzávalók:

50 dkg süteményliszt, 15 dkg margarin, 8 dkg vaj, 1 csipet só, 1,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 5 dkg porcukor, 1 csomag instant narancshéj, 1 tk vanília aroma, 2 db tojássárgája

Aszalt-szilvás-mákos töltelék:

20 dkg darált mák, 10 dkg barna cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg apróra vágott aszalt szilva, 2 ek kekszmorzsa, 1, 5 dl tej, 1 tk méz, 1 csomag vaníliás cukor

Kesudiós töltelék:

20 dkg őrölt kesudió, 10 dkg cukor, 5 dkg aranymazsola, 2 ek kekszmorzsa, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 1 mk őrölt kardamom, 1 fiola rum

Töltelék (aszalt szilvás-mákos) elkészítése: A kristálycukrot megolvasztjuk és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk. A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk. 

Töltelék (aranymazsolás-kesudiós ) elkészítése: 150 ml tej, forralva 100 g kristálycukor 200 g őrölt kesudió pörkölt 50 g aranymazsola mosott 1 kk kardamom őrölt méz,vaníliás cukor rum A kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

Elkészítés:

A tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el (nem szükséges felfuttatni). Keverjük össze a lisztet a porcukorral, a sóval, a vaníliával, narancshéjjal, majd morzsoljuk el a vajjal . Ezután gyúrjuk bele a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk. 2. Dolgozzunk robotgéppel, mert egyszerűbb. Amint összeállt osszuk két részre, majd gömbölyítsük fel, majd letakarva fél órát pihentessük hűtőben. Aki kisebbet szeretne, az ossza 4 részre. Mérjük le a tésztákat, hogy egyforma súlya legyen. 3. A lepihent tésztákat nyújtsuk ki, kb. 30 x 15 cm-es téglalapokká. A kihűlt töltelékeket terítsük szét rajta, úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. Hajtsuk fel a tészta két oldalát és tekerjük fel a süteményt. A kétféle bejgli rudat összefonjuk. 4. Helyezzük sütőlemezre és kenjük le tojássárgájával. Hűvös száraz helyen pihentessük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután kenjük le vékonyan tojásfehérjével és ismét szárítsuk. Szurkáljuk át három helyen, (fontos, hogy keresztül szúrjuk rajta a kötőtűt) és süssük 180C-fokon előmelegített sütőben 10 percig, majd vegyük 170 fokra, és további 15 percig amíg szép színe nem lesz.

a

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Hozzávalók:

A bejgli tésztához:

50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 8 dkg zsír, 6 dkg porcukor, 4 db tojás sárgája, csipet só, 5 dkg élesztő, kb 2 dl tej

A diós töltelékhez:

3 dl tej, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 10 dkg cukor, 1 evőkanál mazsola, 15 dkg finomra darált dió, 5 dkg durvára darált dió, 6 dkg édes morzsa, ízesítéshez egy kevés fahéj és rumaroma

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

3 dl tej, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1-2 db reszelt alma, 10 dkg cukor, 1 evőkanál mazsola, 20 dkg darált mák, 5 dkg édes morzsa

A mézes tésztához:

50 dkg liszt, 6 dkg Rama, 16 dkg porcukor, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál olvasztott méz, 1 dl tejföl

A krémhez:

16 dl tej, 4 csomag bourbon vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 40 dkg porcukor

A sütemény bevonásához:

10-10 dkg étcsokoládé, kevés olaj

Elkészítés:

A diós bejgli töltelékkel kezdjük. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd keverjük bele a többi hozzávalót, majd hagyjuk kihűlni.

A mákos tölteléket hasonló módon készítsük el. A bejgli tészta készítésénél a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, amíg szép sima tésztát nem kapunk. A tésztát osszuk el négy egyenlő részre, nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságú, téglalap alakú formára. A hideg tölteléket simítsuk rá, 1 cm széles részt hagyjunk ki a szélén. (2 rúd dióst és 2 rúd mákosat készítsünk.) A széleket hajtsuk be, tekerjük fel a tésztát jó szorosan, tegyük hideg helyre pihenni 3 órát.

Kenjük be felvert tojással, szurkáljuk meg, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb 25 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. Készítsük el a mézes lap tésztáját, amíg pihen a bejgli. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és négy lapot sütünk. A mézlapok után elkészítjük a krémet. A pudingport tejjel felfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük a porcukorral kikevert margarint. A sütemény összeállítása: Vegyünk elő két tálcát. Tegyünk mindegyikre 1-1 mézes lapot, a krémet osszuk négy fele, és 1-1 adagot tegyünk a mézes lapokra. A diós és mákos bejglit szeleteljük fel, majd tegyük rá külön-külön a pudinggal megkent mézes lapra.

Kenjük be a felszeletelt bejglit a maradék 1-1 adag krémmel, és tegyük rá a mézes lapot. Végül a csokoládét olvasszuk meg kevés olajjal, és kenjük rá a lapokra. Szeletelés előtt kicsit hagyjuk puhulni a lapokat.

a

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Szilvás-mákos-kesudiós csavart bejgli

Hozzávalók:

A bejgli tésztához:

50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 8 dkg zsír, 6 dkg porcukor, 4 db tojás sárgája, csipet só, 5 dkg élesztő, kb 2 dl tej

A diós töltelékhez:

3 dl tej, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 10 dkg cukor, 1 evőkanál mazsola, 15 dkg finomra darált dió, 5 dkg durvára darált dió, 6 dkg édes morzsa, ízesítéshez egy kevés fahéj és rumaroma

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

3 dl tej, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1-2 db reszelt alma, 10 dkg cukor, 1 evőkanál mazsola, 20 dkg darált mák, 5 dkg édes morzsa

A mézes tésztához:

50 dkg liszt, 6 dkg Rama, 16 dkg porcukor, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, 4 evőkanál olvasztott méz, 1 dl tejföl

A krémhez:

16 dl tej, 4 csomag bourbon vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 40 dkg porcukor

A sütemény bevonásához:

10-10 dkg étcsokoládé, kevés olaj

Elkészítés:

A diós bejgli töltelékkel kezdjük. Forraljuk fel a tejet a cukorral, majd keverjük bele a többi hozzávalót, majd hagyjuk kihűlni.

A mákos tölteléket hasonló módon készítsük el. A bejgli tészta készítésénél a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval, amíg szép sima tésztát nem kapunk. A tésztát osszuk el négy egyenlő részre, nyújtsuk ki kb 5 mm vastagságú, téglalap alakú formára. A hideg tölteléket simítsuk rá, 1 cm széles részt hagyjunk ki a szélén. (2 rúd dióst és 2 rúd mákosat készítsünk.) A széleket hajtsuk be, tekerjük fel a tésztát jó szorosan, tegyük hideg helyre pihenni 3 órát.

Kenjük be felvert tojással, szurkáljuk meg, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük kb 25 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. Készítsük el a mézes lap tésztáját, amíg pihen a bejgli. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és négy lapot sütünk. A mézlapok után elkészítjük a krémet. A pudingport tejjel felfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük a porcukorral kikevert margarint. A sütemény összeállítása: Vegyünk elő két tálcát. Tegyünk mindegyikre 1-1 mézes lapot, a krémet osszuk négy fele, és 1-1 adagot tegyünk a mézes lapokra. A diós és mákos bejglit szeleteljük fel, majd tegyük rá külön-külön a pudinggal megkent mézes lapra.

Kenjük be a felszeletelt bejglit a maradék 1-1 adag krémmel, és tegyük rá a mézes lapot. Végül a csokoládét olvasszuk meg kevés olajjal, és kenjük rá a lapokra. Szeletelés előtt kicsit hagyjuk puhulni a lapokat.

a

Mézeskalács torta

Hozzávalók:

Piskóta:

7 db tojás, 7 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 7 ek liszt, Késhegynyi szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor, 1 kk fahéj, 1 kk vanília aroma

Krém:

2 csomag vaníliás puding, 2 ek liszt, fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj

Díszítés:

Fél liter habtejszín, 2 csomag habfixáló por

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrokat és a vanília aromát. Felverjük a tojásokat. A szódabikarbónát, a fűszerkeverékkel, a kakaót, a fahéjat a liszthez adjuk és összekeverjük, a felvert tojás sárgájával majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét, óvatosan, hogy ne törjön össze. 18 cm sütőpapírral bélelt tortaformába, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a piskótát. Miután elkészül, hűlni hagyjuk. A krémet elkészítjük, míg hűl a piskóta. Ehhez a pudingport és a lisztet összekeverjük, majd a tejjel keményre főzzük. Hűteni kezdjük hideg vizes tálban.  A sütőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel és a fahéjjal habosra, lágyra keverjük. Mikor már langyos a puding, belekeverjük a cukros margarint, simára dolgozzuk. A már hideg piskótát 4 részre vágjuk, egy középső részt kiveszünk, a többit megtöltjük a krémmel. A maradék krémmel, laza mozdulatokkal bevonjuk a tortánkat. A külső részét a felvert tejszínhabbal rusztikusan vonjuk be. Tetejére a megmaradt szelet piskótát morzsoljuk. Tetszés szerint mézeskalács figurákkal díszítjük.

a

Mézeskalács torta

Mézeskalács torta

Hozzávalók:

Piskóta:

7 db tojás, 7 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 7 ek liszt, Késhegynyi szódabikarbóna, fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 1 ek kakaópor, 1 kk fahéj, 1 kk vanília aroma

Krém:

2 csomag vaníliás puding, 2 ek liszt, fél csomag mézeskalács fűszerkeverék, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 tk fahéj

Díszítés:

Fél liter habtejszín, 2 csomag habfixáló por

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrokat és a vanília aromát. Felverjük a tojásokat. A szódabikarbónát, a fűszerkeverékkel, a kakaót, a fahéjat a liszthez adjuk és összekeverjük, a felvert tojás sárgájával majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét, óvatosan, hogy ne törjön össze. 18 cm sütőpapírral bélelt tortaformába, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük a piskótát. Miután elkészül, hűlni hagyjuk. A krémet elkészítjük, míg hűl a piskóta. Ehhez a pudingport és a lisztet összekeverjük, majd a tejjel keményre főzzük. Hűteni kezdjük hideg vizes tálban.  A sütőmargarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a fűszerkeverékkel és a fahéjjal habosra, lágyra keverjük. Mikor már langyos a puding, belekeverjük a cukros margarint, simára dolgozzuk. A már hideg piskótát 4 részre vágjuk, egy középső részt kiveszünk, a többit megtöltjük a krémmel. A maradék krémmel, laza mozdulatokkal bevonjuk a tortánkat. A külső részét a felvert tejszínhabbal rusztikusan vonjuk be. Tetejére a megmaradt szelet piskótát morzsoljuk. Tetszés szerint mézeskalács figurákkal díszítjük.

a

Cruffin

Hozzávalók:

45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 ek méz, 2,5 dl tej, 1 csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, a cukrokkal, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a mézet. Tésztát gyúrunk belőle, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután lazán átgyúrjuk, nyolc részre osztjuk, kis cipókat formázunk. A cipókat oválisra nyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, majd keresztben feltekerjük. Az így kapott rudacskákat hosszában kettévágjuk, a feleket csigaház formájúra feltekerjük, majd ismét lekenjük vajjal. Kivajazott muffinformákba tesszük a csigákat. A sütőformát hideg sütőbe toljuk, és 180 fokon pirosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral. Kínáljuk tejjel, kakaóval, lekvárral.

a

Cruffin

Cruffin

Hozzávalók:

45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 1 ek méz, 2,5 dl tej, 1 csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejbe morzsoljuk és hagyjuk felfutni. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, a cukrokkal, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a mézet. Tésztát gyúrunk belőle, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután lazán átgyúrjuk, nyolc részre osztjuk, kis cipókat formázunk. A cipókat oválisra nyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, majd keresztben feltekerjük. Az így kapott rudacskákat hosszában kettévágjuk, a feleket csigaház formájúra feltekerjük, majd ismét lekenjük vajjal. Kivajazott muffinformákba tesszük a csigákat. A sütőformát hideg sütőbe toljuk, és 180 fokon pirosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral. Kínáljuk tejjel, kakaóval, lekvárral.

a

Stollen gluténmentesen

Hozzávalók:

10 dkg tápióka keményítő, 15 dkg amarántliszt, 15 dkg gluténmentes kenyérliszt, 1 tk útifűmaghéj liszt,fél citrom reszelt héja, 9dkg cukor, 1 dl tej, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg friss élesztő, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg csokicsepp, 1 dl rum, a tetejére olvasztott vaj és porcukor 

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket kockára vágjuk és rumba beáztatjuk. A langyos tejben, 1 mk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet, a tápióka keményítőt, az útifűmaghéj lisztet, a reszelt citromhéjat és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat. Dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk. Miután összeállt, hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöt és a csokicseppet. Letakarva, meleg helyen 1 órát hagyjuk kelni, hogy a duplája legyen a tészta. Miután megkelt, lisztezett szilikonlapon megformázzuk, és sütőpapíros tepsibe fektetjük. 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, még forrón lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Ha teljesen, kihűlt felszeleteljük.

a

Stollen gluténmentesen

Stollen gluténmentesen

Hozzávalók:

10 dkg tápióka keményítő, 15 dkg amarántliszt, 15 dkg gluténmentes kenyérliszt, 1 tk útifűmaghéj liszt,fél citrom reszelt héja, 9dkg cukor, 1 dl tej, 1 egész tojás és 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 3 dkg friss élesztő, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg csokicsepp, 1 dl rum, a tetejére olvasztott vaj és porcukor 

Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket kockára vágjuk és rumba beáztatjuk. A langyos tejben, 1 mk cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A kétféle lisztet, a tápióka keményítőt, az útifűmaghéj lisztet, a reszelt citromhéjat és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olvasztott vajat. Dagasztógéppel alaposan összedolgozzuk. Miután összeállt, hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöt és a csokicseppet. Letakarva, meleg helyen 1 órát hagyjuk kelni, hogy a duplája legyen a tészta. Miután megkelt, lisztezett szilikonlapon megformázzuk, és sütőpapíros tepsibe fektetjük. 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Ha kész, még forrón lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral. Ha teljesen, kihűlt felszeleteljük.

a

Zabkása (252kcal)

a

Hozzávalók 4 személyre:

12 dkg zabpehely, 8 dl tej 

4 db alma+1 narancs vagy 40 dkg bármilyen idénygyümölcs(kivéve banán+szőlő)

4 dkg mazsola(más aszalt gyümölcs is lehet)
só, édesítő

Elkészítés:

Tejet felforralni,hozzáadni a pelyhet,kevergetve,lassú tűzön megfőzni és ízlés szerint édesíteni és hozzákeverni a mazsolát. Egy csipet sót adni hozzá. Lehet bele tenni egy kis fahéjat is, nagyon finom. A gyümölcsöket pucoljuk meg és daraboljuk fel apró/kisebb kockákra és rakjuk tálkák aljára. Amikor már a zabpehely a tejet magába szívta és meghűlt szedjük
tálkákba, amiknek előzőleg az aljára a gyümölcsöket tettük. Más gyümölcsökkel is lehet készíteni.

Zabkása (252kcal)

Zabkása (252kcal)

a

Hozzávalók 4 személyre:

12 dkg zabpehely, 8 dl tej 

4 db alma+1 narancs vagy 40 dkg bármilyen idénygyümölcs(kivéve banán+szőlő)

4 dkg mazsola(más aszalt gyümölcs is lehet)
só, édesítő

Elkészítés:

Tejet felforralni,hozzáadni a pelyhet,kevergetve,lassú tűzön megfőzni és ízlés szerint édesíteni és hozzákeverni a mazsolát. Egy csipet sót adni hozzá. Lehet bele tenni egy kis fahéjat is, nagyon finom. A gyümölcsöket pucoljuk meg és daraboljuk fel apró/kisebb kockákra és rakjuk tálkák aljára. Amikor már a zabpehely a tejet magába szívta és meghűlt szedjük
tálkákba, amiknek előzőleg az aljára a gyümölcsöket tettük. Más gyümölcsökkel is lehet készíteni.

20181212